JAV šia liga serga beveik milijonas žmonių – daugiau nei žmonių, kuriems diagnozuota išsėtinė sklerozė, raumenų distrofija kartu sudėjus.

Tyrinėdami Parkinsono ligą, mokslininkai ir toliau pateikia stebinančios informacijos apie šį progresuojantį nervų sistemos sutrikimą.

Pavyzdžiui, išgyventas širdies smūgis gali 20 proc. sumažinti riziką susirgti Parkinsono liga, o vieta, kurioje gyvenate, gali turėti įtakos šansams susirgti šia liga.

Kas yra Parkinsono liga?


Bėgant metams visuomenės informuotumas apie Parkinsono ligą išaugo, ypač po to, kai 1998 m. aktorius Michaelas J. Foxas atskleidė savo ligos diagnozę.

Michaelas J. Foxas

Parkinsono ligą apibūdina kaip „smegenų sutrikimą, sukeliantį neplanuotus arba nekontroliuojamus judesius, pavyzdžiui, drebėjimą, sustingimą, pusiausvyros ir koordinacijos sutrikimus“.

Simptomai paprastai prasideda iš lėto ir ilgainiui stiprėja. „Ligai progresuojant, žmonėms gali būti sunku vaikščioti ir kalbėti“, – teigia jų ekspertai.

Parkinsono liga taip pat gali sukelti atminties ir miego, taip pat psichikos ir elgesio sutrikimų.

Mokslininkai nežino, kas sukelia ligą, tačiau manoma, kad 15 proc. atvejų gali lemti genetika.

Kitos galimos priežastys gali būti aplinkos veiksniai


Svarbu žinoti, kaip galimai užkirsti kelią šiai ligai.

Be kitų gyvenimo būdo pasirinkimų, rekomenduojama dalyvauti fizinėje veikloje ir sveikai bei subalansuotai maitintis.

Drebančios rankos

Taip pat svarbu vengti tam tikrų galimų rizikos veiksnių – o naujame tyrime, paskelbtame žurnale „Nutritional Neuroscience“, teigiama, kad pieno produktų vartojimas gali padidinti Parkinsono ligos riziką.

Pagrindinis šios sąsajos kaltininkas yra antiureminis pieno baltymų poveikis.

Kodėl pieno produktai galimai didina žmogaus riziką susirgti Parkinsono liga?


Uratai yra įprastos atliekos, kurios susidaro skylant cheminėms medžiagoms, vadinamoms purinais.

Uratai apsaugo organizmą nuo Parkinsono ligos, tačiau tam tikri pieno baltymai (kazeinas ir laktalbuminas) mažina uratų gamybą, o tai savo ruožtu mažina žmogaus gebėjimą kovoti su Parkinsono liga.

Pažymima, kad raugintas pienas ir jogurtas yra išimtys.

 Pieno produktai

Ši informacija gali būti klaidinanti atsižvelgiant į kitus pranešimus, kuriuose nustatyta, kad pieno gėrimas gali būti naudingas tam tikriems sveikatingumo aspektams, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Flavonoidų turinčių maisto produktų ir gėrimų, tokių kaip uogos, obuoliai, apelsinų sultys, arbata ir raudonasis vynas, vartojimas gali 40 proc. sumažinti Parkinsono ligos riziką vyrams“, – teigia Harvardo visuomenės sveikatos mokykla.

Kai kurie tyrimai parodė, kad kofeino vartojimas taip pat gali sumažinti riziką.

Jei nerimaujate dėl Parkinsono ligos ir savo mitybos, pasikonsultuokite su gydytoju arba mitybos specialistu, kas jums geriausiai tinka.

Straipsnio autorė Luisa Colón yra rašytoja, redaktorė ir konsultantė, gyvenanti Niujorke. Jos darbai spausdinti „The New York Times“, „USA Today“, „Latina“ ir daugelyje kitų leidinių.