Tyrimų rezultatai, pristatyti per vieną vėžio konferenciją Jungtinėse Valstijose, rodo, kad šis gydymo metodas yra veiksmingesnis už standartinę chemoterapiją, rašo bbc.com.

Nivolumabas reikšmingai padidino ilgesnio išgyvenimo šansus sunkiai gydomais navikais sergantiems pacientams.

Šį vaistą Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) jau skiria žmonėms, sergantiems pažengusiu odos vėžiu.

Tačiau ekspertai sako, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kad šį vaistą būtų galima skirti ir kitomis vėžio formomis sergantiems pacientams.

Nauja viltis

Imunoterapija jau daugelį metų laikoma vienu daugiausia vilčių teikiančiu vėžio gydymo metodu.
Nors ji negali išgydyti visų vėžio formų, vis daugėja įrodymų, kad sunkiai sergantiems pacientams ji gali suteikti daugiau vertingo laiko.

Trečiasis nivolumabo bandymų etapas, pristatytas per Amerikos vėžio tyrinėjimų asociacijos konferenciją, parodė, kad šis vaistas paciento gyvenimą gali pratęsti mėnesiais, net jei vėžys yra pažengęs ir agresyvus.

Bandymų metu 240 pacientams, sergantiems galvos ir kaklo srities navikais, buvo duodamas nivolumabas, o likęs 121 pacientas buvo gydomas standartine chemoterapija.

Po metų tebegyveno 36 proc. nivolumabu gydytų pacientų ir tik 17 proc. chemoterapija gydytų pacientų.

Tyrimų Didžiojoje Britanijoje vadovas, profesorius Kevinas Harringtonas iš Vėžio tyrimų instituto teigė, kad šie rezultatai „gali pakeisti žaidimo taisykles“ gydant galvos ir kaklo srities vėžį. Jie „suteikia mūsų arsenalui naują gydymo metodą, kuris yra geresnis bent jau už standartinę chemoterapiją“.

„Kai galvos ir kaklo srities vėžys atsinaujina arba išplinta, jis tampa itin sunkiai gydomas. Atlikti operaciją ar imtis radioterapijos dažnai būna neįmanoma“, - sakė jis.

„Taigi labai geros naujienos, kad šie preliminarūs rezultatai rodo, jog dabar turime naują gydymą, kuris yra veiksmingas ir gali reikšmingai pratęsti gyvenimą“, - teigė K. Harringtonas.

Didžiojoje Britanijoje galvos ar kaklo srities vėžys, pažeidžiantis burną, lūpas, balso stygas, gerklę, nosį, sinusus ir seilių liaukas, kasmet diagnozuojamas maždaug 10 tūkst. pacientų.
„Šie rezultatai gali turėti reikšmingos įtakos galvos ir kaklo srities vėžiu sergantiems pacientams, kurie nebereaguoja į gydymą“, - sakė daktarė Emma King iš vėžio tyrimų tarnybos „Cancer Research UK“.

„Jie taip pat sustiprina svarbų poslinkį, kurį regime naudodami imunoterapiją vėžio gydymui“.
„Tačiau prieš tai, kai nivolumabą pradėsime plačiai naudoti Didžiojoje Britanijoje, jį turės patvirtinti nacionalinis sveikatos technologijų vertinimo institutas NICE“, - pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)