Laboratoriniai tyrimai parodė, kad nedidelėmis dozėmis litis pailgino vaisinių muselių gyvenimo trukmę, informuoja BBC.

Mokslininkų teigimu, atradimai įdomūs, galbūt laikui bėgant būtų išrasti nauji vaistai, kurie padėtų žmonėms gyventi ilgiau ir būti sveikesniems.

Litis medikų skiriamas nuo nuotaikų svyravimų, tik vartojant didelėmis dozėmis galimi įvairūs šalutiniai poveikiai.

Iki galo neaišku, kaip litis veikia smegenis, na o vabzdžiams jis užblokavo cheminės medžiagos GSK-3 gamybą ir todėl pailgino gyvenimo trukmę.

„Vabzdžių reakcija į nedideles ličio dozes teikia vilčių, kitas mūsų žingsnis – atlikti bandymus su didesniais gyvūnais, o galiausiai išbandyti vaistą žmonėms“, – teigė profesorė Linda Patridge iš UCL instituto.

Tyrimas parašytas leidinyje „Cell Reports“.

Vaisinės muselėms, kurioms buvo duota ličio, gyveno 16 proc. ilgiau nei įprastai.

Didelės ličio dozės sumažino muselių gyvenimo trukmę.

„Išsiaiškinome, kad mažos dozės ne tik pailgina gyvenimo trukę, bet ir saugo organizmą nuo streso, blokuoja riebalų gamybą organizme, vartojant daug cukraus“, – aiškino tyrėja Ivana Bjedov.

Sveikesnė vyresnioji karta

Medikė Claire Bale džiaugiasi, kad mokslininkams galbūt pavyko identifikuoti vieną iš senėjimo veiksnių. „Galbūt vieną dieną pavyks sustabdyti ir senėjimo procesą. Tyrimas turi potencialo ne tik suformuoti sveikesnę vyresnę kartą, bet ir užkirsti kelią senėjimo ligoms, tokioms kaip Parkinsono liga“, – sakė ji.

Praeityje ličio druskomis gydyta podagra ir migrena, dar anksčiau manyta, kad jis nuodingas.

Šiuolaikinėje medicinoje ličiu stabilizuojamos nuotaikos esant bipoliariniam asmenybės sutrikimui, taip pat gydomi atminties sutrikimai. Didelės dozės turi didžiulę šalutinių poveikių grėsmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)