Viduriavimas

Nesvarbu, ar viduriavimą sukėlė skrandžio virusas, ar koks nors netinkamas maistas, ištikus šiai bėdai patartinai valgyti kuo paprastesnius, „prėskus“ produktus, pataria gastroenterologas Jamesas Lee, dirbantis Orindžo (Kalifornija) Šv. Juozapo ligoninėje.

Tualete

Viduriavimas gali užeiti dėl daugybės priežasčių, pavyzdžiui pasireiškus Krono ligai arba prasidėjus kolitui (storosios žarnos uždegimas), todėl, jeigu simptomai nesiliaujant dvi savaites, būtina kreiptis į gydytoją. Aišku, tiek laukti šiukštu negalima, jei atsiranda dehidratacijos požymių, taip pat tada, jei žmogus ne tik viduriuoja, bet ir karščiuoja, kraujuoja, jaučia skausmą, stiprų pykinimą arba vemia.

Tinkamiausias maistas. Stenkitės vartoti neįmantrius produktus: bananus, ryžius, obuolių tyrę, skrebučius. Tiks ir avižinė košė, orkaitėje keptos bulvės, sūrūs riestainiukai ir orkaitėje kepta vištiena arba kalakutiena be odelės. Galima valgyti tokias daržoves kaip morkos ir šparaginės pupelės, bet prieš vartojant jas būtina išvirti.

Vegetarinė mityba

Pakenkti galintis maistas. Viduriavimą kartais išprovokuoja becukriai ledinukai, kramtomoji guma ir kiti produktai, kuriuose yra gliucitolio arba kitų rūšių cukraus alkoholio. Netinkamais laikomi ir vidurių dujų kaupimąsi bei pilvo pūtimą skatinantys produktai, pavyzdžiui, paprikos, žirniai, brokoliai, kukurūzai ir pupelės. Viduriavimą gali pasunkinti ir pieno produktai, alkoholis, kofeinas, taip pat riebus ir keptuvėje keptas maistas.

Vidurių užkietėjimas

Tokios aplinkybės kaip vaistų vartojimas, nepakankamas fizinis aktyvumas ir daug skaidulų turinčių neskaidytų grūdų trūkumas maisto racione laikytinos vidurių užkietėjimą sukeliančiais veiksniais. Pasak J. Lee, suaugęs žmogus per parą turėtų suvartoti 25–30 gramų skaidulų.

Žarnynas

Tinkamiausias maistas. Daug skaidulų turinti visagrūdė duona, riešutai, pupelės, džiovintos slyvos, avižų košė, sėmenys, brokoliai, kriaušės ir obuoliai. Žarnyno turinys veikiausiai prasijudins, jeigu per dieną nepatingėsite išgerti 6–8 stiklinių vandens.

Pakenkti galintis maistas. Daug cukraus turintys saldainiai, pieno produktai, geležies papildai, labai riebi mėsa ir perdirbtas maistas tik dar labiau kietina vidurius.

Pykinimas

Kai pykina, bet koks maistas kelia pasidygėjimą, bet pravartu žinoti, kad tinkami produktai gali palengvinti pykinimo simptomus ir sumažinti skrandžio rūgštingumą.

„Bendroji taisyklė – valgyti nedidelėmis porcijomis ir rinktis kuo mažiau aromatingus produktus“, – sako J. Lee.

Tinkamiausias maistas. Padėti gali sūrūs krekeriai arba druska apibarstyti riestainėliai. Simptomus kartais palengvina ir džiūvėsiai arba sausi dribsniai. Geriausia rinktis prėską maistą: makaronus, nesaldžias bandeles ir pan. Taip pat tinka produktai, kuriuose daug vandens, pavyzdžiui, vaisiniai (sulčių) ledai arba skaidrus sultinys.

Pakenkti galintis maistas. Jei pykina, turėtumėte vengti riebaus, aštraus, sūraus ir perdirbto maisto, kofeino, alkoholio ir gazuotų gėrimų.

Skaudama gerklė

Suskaudus gerklę neprošal žinoti, kad kai kurie produktai gali „sutepti“ ir apmaldyti skausmą, teigia Lauren Slayton, svetainės Foodtrainers.com sumanytoja ir leidėja.

Skaudanti gerklė

Tinkamiausias maistas. Kad gerklė išliktų sudrėkinta, galima čiulpti kietus saldainius arba pastiles ir kuo daugiau gerti. Kai skauda gerklę, patartina rinktis tirštą, kreminės konsistencijos valgį, pavyzdžiui, trintą sriubą, bulvių piurė, jogurtą, plaktų kiaušinių kiaušinienę ir įvairius padažus.

Pakenkti galintis maistas. Patartina vengti trapaus ir kieto maisto, pavyzdžiui, bulvių traškučių, riešutų, skrudintų dribsnių. Skaudamą gerklę gali erzinti ir rūgštaus skonio sultys, išspaudžiamos iš daugelio vaisių ir daržovių, taigi, nuo apelsinų ir vynuogių sulčių, taip pat nuo limonado geriau susilaikyti.

Viso kūno (raumenų) skausmas

Kokiais produktais malšinti raumenų (ar tiesiog viso kūno) skausmą, priklauso nuo tą skausmą sukeliančių priežasčių, sako Kristine Arthur, dirbanti Kalifornijos Fauntin Valio medicinos centre. Anot jos, paprastai padeda tokie produktai, kuriuose yra magnio arba kalcio.

Tinkamiausias maistas. Puikiu magnio šaltiniu galėtų būti žalios lapinės daržovės, riešutai, sėklos, pupelės ir neskaidyti grūdai. O štai daug kalcio pavyks gauti vartojant konservuotą lašišą, jogurtą, lapines daržoves ir apelsinų sultis su kalciu.

Pakenkti galintis maistas. Raumenų skausmą didina viskas, kas susiję su dehidratacija. K. Arthur pataria ypač vengti alkoholio ir kofeino.

Veriantis galvos skausmas

Viena pagrindinių galvos skausmo priežasčių – skysčių deficitas, arba dehidratacija, nurodo K. Arthur, todėl pirmiausiai derėtų eliminuoti būtent šią priežastį.

Tinkamiausias maistas. Geriausia panacėja – tai vanduo ir kitokie skysčiai. Išgerkite po buteliuką vandens kas 20 minučių ir pasižiūrėkite, ar galvos skausmas nesumažės, pataria K. Arthur. Nors paradoksalu, bet kai kuriems žmonėms išsivaduoti nuo migrenos padeda dehidrataciją skatinančiomis savybėmis garsėjantis kofeinas. Visgi minėtina, kad, siekiant išvengti dehidratacijos, puodelį kavos arba arbatos turėtų lydėti lygiai tokia pat dozė gryno vandens.

Pakenkti galintis maistas. Žmonėms, kuriems dažnai tenka kęsti galvos skausmą, patartina vengti kofeino. Nors mokslinių įrodymą dar stinga, manoma, kad galvos skausmą gali išprovokuoti ir tokie produktai kaip dirbtiniai saldikliai, natrio glutamatas (kurio yra sojų padaže ir įvairiuose uždarauose), brandintas sūris (stiltonas, mėlynasis sūris), kuriame yra tiramino, taip pat raudonasis vynas ir perdirbtos mėsos gaminiai. Pavyzdžiui, glutamatas galvos smegenis veikia kaip stimuliuojantis neurosiuntiklis, o tiraminas siejamas su padidėjusiu kraujo spaudimu – labai tikėtina galvos skausmo priežastimi.

Ausų skausmas

Kai skauda ausis, paprasta reiškiasi ir kiti simptomai, sako K. Arthur, todėl konkrečiai šio skausmo netenka sieti su jokiu maistu. Kadangi ausų skausmas dažniausiai prasideda susirgus viršutinių kvėpavimo takų infekcija, jį malšinti patariama tais produktais, kurie, kaip teigiama, padeda užgulus nosį.

Ausis

Tinkamiausias maistas. Ausų skausmą gali palengvinti skaidrus buljonas: toks maistas „atkemša“ nosies kanalus. Lašišoje ir riešutuose esančios omega-3 riebalų rūgštys slopina uždegimą, o tamsiai žaliose daržovėse, uogose ir citrusiniuose vaisiuose esantis vitaminas C stiprina imuninę sistemą.

Pakenkti galintis maistas. Kai kurie žmonės teigia, kad kvėpavimo takuose besikaupiantis sekretas tirštėja nuo pieno produktų. Visgi jogurtas sudaro išimtį, kadangi jame yra probiotikų. Venkite perdirbtų ir konservuotų produktų, nes jie didina uždegimą ir ilgina sveikimo procesą.

Niežulys

Niežulys – tai įprastas alergijos simptomas, teigia K. Arthur. Kad būtų kuo lengviau nustatyti alergizuojantį dirgiklį, patartina vesti išsamų vartojamų produktų „žurnalą“. Jeigu simptomai nepraeina keletą savaičių, derėtų kreiptis į gydytoją.

Rankos

Tinkamiausias maistas. Pagerinti odos būklę gali padėti omega-3 riebalų rūgščių turintys produktai, tokie kaip riebiosios žuvys (lašišos, sardinės), graikiniai riešutai, sėmenų aliejus, taip pat baltymų gausus maistas. Pasak K. Arthur, odą sudaro baltymai, taigi, kad vyktų baltymų sintezė, būtina rinktis pakankamai baltymų turintį maistą.

Pakenkti galintis maistas. Vardijant niežulį sukeliančius produktus, dažniausiai minimi riešutai, šokoladas, žuvis, pomidorai, kiaušiniai, uogos, soja, kviečiai ir pienas, teigia dermatologė Debra Jaliman.

Tekanti nosis

Tekanti nosis – bene nemaloniausias peršalimo simptomas. Be prausimosi po karštu dušu, L. Slayton rekomenduoja gerti karštą arbatą (tekančios nosies ji nesustabdys, bet pasijusite bent kiek geriau.)

Tinkamiausias maistas. Pabandykite išgerti imbierinės arbatos. Imbierai pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu, todėl vartojant jų produktus peršalimo simptomai gali praeiti greičiau negu vien laukiant. Gydomąjį poveikį gali turėti ir vanduo su šaukštu obuolių acto arba citrinų sulčių.

Pakenkti galintis maistas. Nuo gausiai prieskoniais gardinto maisto, kaip ir nuo alkoholio, toks simptomas kaip tekanti nosis gali tiktai suintensyvėti.

Užgulta nosis

Peršalus, susirgus gripu arba prasidėjus sinusų infekcijai, gali sudirgti nosies kraujagyslės. Kai taip nutinka, kvėpavimas gerokai pasunkėja. Tokiu atveju gali padėti ne tik oro drėkintuvas arba prausiantis po karštu dušu įkvepiami garai, bet ir tam tikras maistas.

Sinusitas.

Tinkamiausias maistas. L. Slayton rekomenduoja gurkšnoti „auksinį pieną“, t. y. karštą pieną, pagardintą ciberžolėmis, priešuždegiminėmis savybėmis garsėjančiu prieskoniu.

Pakenkti galintis maistas. Venkite aštrių patiekalų ir cukraus – nuo jų simptomai gali pasunkėti, teigia L. Slayton.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją