Laimė, medicina, kaip ir kitos sritys, nestovi vietoje, o vis atsirandančios naujos technologijos leidžia išgelbėti net ir tuos žmones, kuriems anksčiau gydytojai apgailestaudami tegalėdavo ištarti, kad juos gydyti galimybių nėra. Nuostabu ir tai, kad naujausios gydymo galimybės jau yra ir Lietuvoje. Štai Klaipėdos universiteto ligoninė didžiuojasi, kad čia jau taikoma robotinė chirurgija, o Kauno klinikose pacientai jau ketvirtus metus operuojami gama peiliu – vieninteliu tokiu Baltijos šalyse.

Gama peilis

Neilgai trukus Kauno klinikose pradės veikti ir vienintelis Baltijos regione ciklotronas. Apie šios įrangos reikšmę ir naudą galite paskaityti čia.

O šįkart Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas Šarūnas Tamašauskas portalui „Delfi“ papasakojo apie gama peilį ir pademonstravo, kokiu principu jis veikia.

Gydo nuo auglių, iki Parkinsono ligos

Gama peilis į Kauno klinikas buvo atvežtas lygiai prieš 4 metus, 2019 metų birželį. Specialiai šiam įrenginiui buvo pastatytas ir atskiras modernus pastatas. Patekti į jo vidų bet koks prašalaitis negalėtų.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Neurochirurgijos klinika Kauno klinikos

Per 4 metus gama peiliu Kaune jau operuota apie 1200 pacientų, kuriems taikyta apie 1500 gydymų.

„Gama peiliu gydomos įvairios patologijos. Gydome tiek gėrybinius auglius – meningiomas, klausos nervo neurinomas, tiek ir piktybinius auglius, daugiausia metastazes. Esant pirminių smegenų navikų recidyvams taip pat galime paveikti tam tikrus židinius ir sustabdyti jų plitimą.

Galime gydyti ir kraujagyslines patologijas, tai yra arteriovenines malformacijas, kavernines angiomas – sumažiname jų riziką, taip pat riziką, kad jos gali pakartotinai kraujuoti.

Atliekamos ir funkcinės procedūros: gydome trišakio nervo neuralgijas, kurios sukelia veido skausmus, Parkinsono ligą, sukeldami tam tikrų sričių lokalų labai tikslų pažeidimą branduoliuose, taip pat drebulį, vadinamą tremorą“, – gama peilio gydymo galimybes vardijo gydytojas Š. Tamašauskas.

Šarūnas Tamašauskas

Gama peiliu galima gydyti netgi epilepsiją, kai diagnozuota hipokampo sklerozė, arba tokius psichiatrinius sutrikimus, kaip kitokiam gydymui nepasiduodantis obsesinis kompulsinis sindromas ar sunki depresija.

„Gama peilis – dar vienas įrankis, leidžiantis Kauno klinikų gydytojams padėti pacientams. Prie chirurginio gydymo jis prisideda tuo, kad ne visas patologijas galime išoperuoti, nes dalis jų yra labai sudėtingose vietose, kur pati operacija kelia daugiau rizikų, nei galimą naudą. Šiuo atveju su gama peilio spinduliais gali prie tų vietų prieiti.

Taip pat gali būti daugybiniai metastatiniai židiniai, kurių, nors ir pasiekiamų, bet būna daug, todėl visus juos šalinant operacinis gydymas atneš daugiau žalos pacientui, negu naudos. Auglys gali būti sunkiai pasiekiamose arba daugybinėse struktūrose“, – patikslino neurochirurgas.

Šarūnas Tamašauskas

Anot mediko, gama peilis yra neinvazinis gydymo būdas, leidžiantis gydyti žmones, kurie dėl savo sveikatos problemų ar amžiaus negali būti gydomi, pvz., tai gali būti žmonės, kuriems stentuotos kraujagyslės, arba kurie turi kažkokių rimtų gretutinių patologijų.

Galva fiksuojama dviem būdais

Su gama peiliu dirba trys Kauno klinikų neurochirurgai. Vienas jų – portalo „Delfi“ pašnekovas Š. Tamašauskas, pakvietęs užeiti į patalpas, kuriose ypatingasis įrenginys stovi.

Gama peilis atrodo panašiai kaip kompiuterinis tomografas. Pacientas guldomas ant specialaus stalo su slankiojančiu mechanizmu. Tada jo galva fiksuojama dviem galimais būdais. Vienas – uždėjus specialią skylėtą kaukę. Paprastai ji dedama, kai reikia frakcionuoti.

„Pacientas stabilizuojamas, atliekamas kūginis kompiuterinės tomografijos tyrimas. Pagal jį milimetro dalių tikslumu suregistruojame diagnostinius magnetinio rezonanso vaizdus ir pritaikome gydymo planą“, – paaiškino Š. Tamašauskas.

Kaukė, dedama fiksuojant pacientą

Kitas galvos fiksavimo metodas yra naudojant stereotaksinį rėmą, neleidžiantį daryti bereikalingų judesių. Nors stereotaksinis rėmas atrodo, tiesą sakant, gąsdinančiai, nemažai žmonių renkasi būtent pastarąjį fiksavimo būdą, sako neurochirurgas.

„Kaukė ne visada leidžia pasiekti pakankamą milimetro dalių tikslumą. Rėmas prisifiksuoja stabiliai prie galvos ir prie stalo. Nebelieka jokių galimybių judesiui. Plius jis duoda laisvę veidui: žmogus gali atsigerti, pavalgyti ir pan. Todėl dauguma žmonių renkasi rėmą“, – kalbėjo gydytojas Š. Tamašauskas.

Stereotaksinis rėmas galvai fiksuoti

Kaip vyksta procedūra?

Medikas parodė ir konkretų pavyzdį, kaip planuojama procedūra. Jo kompiuterio ekrane – meningiomos, kuri yra sunkiai pasiekiamoje vietoje, vaizdas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos

Operacijos planavimas vykdomas, mechaniškai dėliojant atskirus šūvelius ir taip suformuojant norimą dozę, kad ji padengtų visą auglio dalį. Kiekvienas šūvis turi savo koordinates. Pagal jas stalas, ant kurio guli pacientas, juda ir spinduliai nukreipiami į reikiamą vietą.

Procedūros metu kitapus stiklo esantis technologas stebi pacientą. Pacientas, jeigu pasijunta blogai arba nebegali daugiau gulėti, paspaudžia specialų mygtuką. Paprastai mygtukas naudojamas, kai pacientas būna su kauke, taigi negali kalbėti.

Jeigu pacientas būna su stereotaksiniu rėmu, jis gali pasikalbėti su technologu ir tada nusprendžiama, ar nutraukti gydymą, ar padaryti pertrauką ir pan.

Procedūros metu technologė stebi pacientą

Kaip turbūt supratote, paprastai pacientai operacijos metu būdrauja, nors yra ir galimybė juos seduoti (migdyti), bet dažniausiai tai taikoma mažiems vaikams, su kuriais sunku susitarti.

Procedūra, mediko teigimu, yra visiškai neskausminga.

„Pacientas didesnių simptomų po operacijos nejaučia. Gydymo metu irgi nėra jokių pojūčių. Jaučiamas tik stresas atliekant procedūrą, kuris sukelia didelį nuovargį, bet ne daugiau.

Užsienyje tai būna netgi ambulatorinė procedūra. Mes prižiūrime pacientą ir naktį po procedūros. Bet yra tokių pacientų, kurie atvažiuoja ir vienai dienai“, – teigė neurochirurgas Š. Tamašauskas.

Kuo gama peilio operacijos skiriasi nuo kitokios radiochirugijos?

Pasidomėjus, kaip veikia pats gama peilis, pašnekovas papasakojo: „Gama peilio aparato viduje yra 192 kobalto-60 šaltiniai, kurie sukoncentruoti į vieną tašką. Joks spindulys praeidamas žalos smegenims nedaro, tik toje vietoje, kur visi spinduliai susisiekia, sugeneruojama didelė energija ir taip galima paveikti ląsteles“.

Gama peilis

Bet kuo gi šis aparatas išsiskiria iš kitų? Juk stereotaksinę radiochirurgiją galima atlikti daugeliu aparatų. Gydytojas Š. Tamašauskas paaiškino: „Visų pirma tai yra labai didelis tikslumas. Kita vertus, dozės nukritimas. Tai yra, ten, kur norime didelės dozės, ji perduodama, bet šalia esančios sveikos struktūros apsaugomos nuo pažeidimų. Smegenys, ypač tam tikros vietos, pvz., regos nervas, turi gana didelį jautrumą spinduliams. Tad gama peilis leidžia jas apsaugoti.

Taip pat šis aparatas leidžia frakcionuoti. Vadinasi, gydymas gali būti ne tik vienkartinis, bet ir išdalintas per keletą dienų, dar labiau išsaugant labai jautrias spinduliams struktūras.

Stebuklų nedarome, bet tai yra įrankis, kuris pagerina gyvenimo kokybę“.

Susiduria su kolegų nusistatymu prieš

Nepaisant to, gama peilis sulaukia ir prieštaringų vertinimų. Š. Tamašauskas pastebi, kad net ir kai kurie medikai yra prieš jį nusistatę. Kodėl taip yra?

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos

„Viena vertus tai turbūt lemia žinių trūkumas, nes, manau, kad ne visi medikai pakankamai įsigilinę į radiochirurgiją, kaip sritį, juo labiau į radiochirurgiją su gama peiliu. Gama peilis leidžia išspausti maksimumą iš radiochirurgijos srities.

Kitas dalykas, lemiantis nusistatymą, turbūt yra ir tam tikrų miestų konkurenciniai dalykai“, – užsiminė gydytojas.

Nepaisant prieštaravimų, operacijų, atliekamų gama peiliu, poreikis auga ir netgi rikiuojasi laukiančių šios procedūros pacientų eilė.

Kauno klinikos gama peilį įsigijo iš 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos lėšų. Projekto vertė – 7 mln. 700 tūkst. Eur, iš kurių gama peilis kainavo 7 mln. 260 tūkst. eurų.

Lietuvos Respublikos piliečiams, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, gama peilio operacijas kompensuoja Valstybinė ligonių kasa iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją