Kažkada jis galėjo nubėgti 10 kilometrų, o vėliau vargiai galėjo nueiti ir 20 metrų. Jo plaučiai dirbo tik 30 proc. pajėgumu. Ir gydytojai niekaip negalėjo suprasti, kas vyksta.

Prieš penkerius metus vyrui buvo diagnozuotas rimtas plaučių uždegimas, dar vadinamas padidėjusio jautrumo pneumonitu. Ši liga turi daugybę alternatyvių pavadinimų – ūkininko plaučiai, oro drėkintuvo plaučiai ar balandžių augintojo plaučiai.

Gydytojai mėgino išsiaiškinti minėto vyro ligos priežastį, tačiau jiems nesisekė. Jis nerūkė. Jo namuose nebuvo pelėsio. Jam nebuvo diagnozuota jungiamojo audinio liga, kuri gali sukelti kvėpavimo problemų. Ir balandžių jis neaugino.

Vienintelė užuomina, kuri patraukė Pietų Mančesterio universitetinės ligoninės gydytojų dėmesių, buvo ta, jog jo būklė buvo pagerėjusi po to, kai jis trims mėnesiams buvo išvykęs į Australiją. O jam sugrįžus į Jungtinę Karalystę, kvėpavimo problemos vėl atsinaujino.

2014 metų rugsėjį – praėjus penkiems mėnesiams po pirmojo apsilankymo klinikoje – vyras grįžo dar prastesnės būklės. Jis greitai kvėpavo, tačiau jam buvo hipoksija – deguonies trūkumas kraujyje. Paklausę jo plaučius medikai išgirdo į senos vinilinės plokštelės panašų traškėjimą.

Rentgenograma leido įtarti plaučių uždegimą, kraujo krešulį plaučiuose ar vis dar tą patį mįslingą padidėjusio jautrumo pneumonitą. Atlikus kompiuterinės tomografijos tyrimą, kraujo krešulio diagnozė buvo atmesta, tačiau parodė, kad plaučiai randėja.

Nepaisant medikų pastangų, vyras 2014 metų spalio 10 d. mirė. Ir skrodimas nieko nepaaiškino. Tačiau praėjus beveik dvejiems metams po šio vyro mirties, gydytojai teigia pagaliau įminę šią medicininę mįslę. Medicinos žurnale „Thorax“ paskelbtoje ataskaitoje penki Pietų Mančesterio universitetinės ligoninės medikai įvardijo naują terminą – dūdmaišininko plaučiai.

Ataskaitoje nurodoma, kad nuo pat pradžių mėginę nustatyti vyro ligos priežastys medikai neatkreipė dėmesio į jo kasdienį hobį: vyras kasdien grojo dūdmaišiu. O galiausiai iš dūdmaišio paimti mėginiai parodė, kad instrumento viduje buvo grybelių ir mielių. Muzikos instrumento viduje buvusi drėgna ir tamsi aplinka buvo ideali augti grybeliui ir mielėms.

Medikai pažymi, kad panašių problemų su plaučiais turi ir grojantys saksofonu bei trombonu. Todėl jie perspėja, kad pučiamuosius instrumentus būtina kruopščiai valyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)