Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pilvo ir onkologijos centro abdominalinis (pilvo) chirurgas daktaras Donatas Danys, gydantis nutukimą chirurginiu būdu, prisipažino, kad kartais pats neatpažįsta savo pacientų, sugrįžtančių pas jį vos po pusmečio dėl kontrolės.

„Būna, po pusmečio praveria mano kabineto duris ir matau ne savo pacientą, nes kūno masės indeksas (KMI) yra tikrai mažas. Ir tik po to, kai pasako: „Jūs mane operavote“, iš tam tikrų bruožų gali pasakyti: taip, tai iš ties yra tas pacientas, kurį operavome prieš pusę metų.

Pasikeičia to paciento gyvenimo kokybė, džiaugsmai, ypatingai todėl, kad prasideda sveikesnis gyvenimo būdas. Pacientas, kuris anksčiau vartojo daug vaistų, sako, kad nebevartoja jokių“, – apie nutukimo gydymo stebuklus pasakojo daktaras Donatas Danys.

Santaros klinikų Hepatologijos, gastroeneterologijos ir dietologijos centro vyriausioji gydytoja dietologė daktarė Edita Gavelienė taip pat paliudijo: nutukimo gydymo rezultatai – neįtikėtini ir juos atspindi ne tik veidrodis: „Žmonės, sumažinę kūno masę, atranda skonius, pamato natūralaus, įprasto maisto skonį. Dažnas sergantis nutukimu ieško tokių maisto produktų, kurie dažnai yra perdirbti, su dirbtinais prieskoniais, nes jų skonio receptoriai bunka. Šiuo atveju atgaunamas skonio pajautimas, judėjimo džiaugsmas ir galų gale savivertė“.

Tiesa, kelias šių džiaugsmų link nėra lengvas. Nutukimas yra lėtinė liga, kurią reikia gydyti kompleksiškai ir valdyti visą likusį gyvenimą. Gydymo rezultatai pasimato ne iš karto, o dažnai pro 5 metų numestas svoris sugrįžta. Kaip nutukimas gydomas, kokios yra su gydymu susijusios komplikacijos ir ką daryti, kad pavyktų išlaikyti pasiektus rezultatus, gydytojai pasakojo tiesioginėje Santaros klinikų transliacijoje.

Nutukimas yra liga


Tiek Pasaulinė nutukimo organizacija, tiek didžiosios pagrindinės kitos gydytojų organizacijos, susijusios su nutukimo valdymu, pripažįsta, kad nutukimas yra sveikatos sutrikimas, turintis visas ligai būdingas savybes.

„Nutukimas yra liga, linkusi recidyvuoti. Tai – medžiagų apykaitos sutrikimas, kurio esmę sudaro riebalinio audinio išvešėjimas. Tai nėra svorio padidėjimas. Tai yra riebalinio audinio išvešėjimas. Būtent tai žaloja žmogaus organizmą“, – paaiškino daktarė E. Gavelienė.

Nutukimas

Anot gydytojos, nutukimo komplikacijos skirstomos į tris grupes: pirmoji – mechaninės komplikacijos, tokios, kaip didesnis svoris, apkrova sąnariams, jų bėdos ir taip toliau; antroji yra metabolinės komplikacijos: cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, dislipidemija; trečioji – mentalinės: pvz., depresija.

„Taigi, turime ligą, kuri išties yra žiauri, nes visuomenė ir dalis medikų nenori to pripažinti kaip ligos, nors turime ir tarptautinės ligų klasifikacijos kodus nutukimui. Diagnozuoti šią ligą šiandien galima labai paprastais kiekvienoje poliklinikoje įvykdomais veiksmais: tereikia pacientą pasverti, žinoti jo kūno masę ir ūgį. Šiandien dar niekas nepaneigė KMI, kaip nutukimo atrankos kriterijaus. Jeigu KMI yra virš 30, vadinasi žmogus serga nutukimu ir mes jam privalome rašyti nutukimo diagnozę“, – paaiškino daktarė E. Gavelienė.

Nutukimo gydymas apima gyvensenos korekciją, medikamentinį ir chirurginį gydymą. Daktarė E. Gavelienė sakė, kad vien sumažinti svorį, gydant nutukimą, neužtenka.

„Reikia, kad pats svorio mažinimas nežalotų organizmo. Sumažinus svorį, reikia, kad žmogus galėtų gyventi visavertį ir sveikatai palankų gyvenimą. Visus šiuos etapus reikia prižiūrėti. Ta priežiūra pasaulinėje praktikoje vykdoma reguliariais vizitais pas specialistus, kurie pamato, kaip vyksta šios ligos valdymas.

Vien tik sumažinus svorį, po 5 metų 95 procentams svoris sugrįžta. Tai yra liga, kuri turi būti valdoma visą žmogaus gyvenimą“, – įspėjo E. Gavelienė.

Tiesa, dietologė nuramino: nutukimas yra viena iš tų lėtinių ligų, kuri yra puikiausiai valdoma ir žmogus gali gyventi palankų, visavertį gyvenimą.

Gydymas parenkamas individualizuotai


Nutukimo gydymas parenkamas individualizuotai.

„Kiekvienas esame su savo charakteriu, prigimtimi, gyvenimo pažinimu ir sėkmingam ligos valdymui kiekvienam reikalingas individualus, personalizuotas požiūris į pacientą.

Mes turime išskirti jo charakterio savybes, tai yra, tam tikrus psichologinius ypatumus, pamatyti ir numatyti tam tikrus metabolinius ypatumus, kad parinktume tinkamiausią gyvenseną, medikamentus ir po to galėtume atrinkti labiausiai tinkamą operacinį gydymą“, – sakė gydytoja E. Gavelienė.

Apie chirurginį gydymą paprastai svarstoma, kai pacientas serga morbidiniu nutukimu, tai yra, kada jo KMI viršija 40, ypatingai, jeigu yra lydinčių sveikatos sutrikimų, kurie blogina gyvenimo kokybę.

„Taip pat toks gydymas skiriamas, jeigu matome, kad tai yra vyresnis žmogus ir jam gali neužtekti laiko pasiekti sveikatą gerinančius rezultatus vien tik konservatyviais gydymo metodais“, – paaiškino daktarė E. Gavelienė.

Daktaras D. Danys papildė, kad pas chirurgus visada ateina pacientai su dideliu KMI, kurie turi šeimos gydytojo, kartais endokrinologo, gydytojo dietologo ar kurio nors kito specialisto siuntimą.

„Tų pacientų KMI yra virš 40 arba nuo 35, bet jie turi gretutinę patologiją. Nėra taip, kad mes tuos pacientus iš karto statome į eilę ir operuojame. Pacientai turi būti tam paruošti. Būna, kad mes juos atgal siunčiame gydytojui dietologui, kuris įvertintų pagrindinę nutukimo priežastį, koreguotų KMI. Stengėmės, kad iki operacijos pacientas numestų bent 10 proc. savo kūno masės.

Pagal lydinčią patologiją – širdies ir kraujagyslių ar kokias kitas ligas – mes pacientą siunčiame ir gydytojo specialisto konsultacijai.

Chirurginis gydymas yra intervencija. Pacientas turi suprasti, kad jam bus atlikta operacija, dėl ko ji bus atlikta. Todėl pagal protokolą jį siunčiame ir gydytojo psichiatro konsultacijai“, – paaiškino daktaras D. Danys, pridūręs, kad pasiruošimas operacijai užtrunka įvairiai – nuo kelių mėnesių iki kelerių metų.

Kartu medikas sakė, kad operacija tikrai neatliekama visiems, kurių KMI yra pasiekęs 40. Kartais problemą pavyksta išspręsti tinkamai parinkta dieta, pakeistu gyvenimo būdu ar vaistais.

Dominuoja 2 pagrindiniai operacijų tipai


Nutukimo gydymo operacijų yra įvairių. Chirurginis gydymas parenkamas, atsižvelgiant į surinktą anamnezę: gretutines ligas, buvusias operacijas, gyvenimo būdą.

„Operacijų tendencijos keičiasi. Pastaruosius 5–7 metus nusistovėjo 2 pagrindiniai operacijų tipai, kurie sudaro 90 proc. visų operacijų: skrandžio rezekcija ( angl. „gastric sleeve“) ir skrandžio apylanka ( angl. „gastric bypass“)“, – sakė daktaras D. Danys.

Skrandžio mažinimo operacija

Skrandžio rezekcijos metu pašalinama didžioji dalis skrandžio. Skrandžio talpa sumažėja apie 80 proc. tūrio – tokiu būdu sumažėja suvartojamo maisto porcijos.

„Skandžio rezekcija dominuoja pasaulyje ir stipriai lenkia skrandžio apylanką. Skrandžio apylanka parenkama pacientams, kuriems labai stipriai išreikštas gastroezofaginis refliuksas, tai yra – kyla rūgštys. Geresni rezultatai yra ir, jeigu sergama II tipo cukriniu diabetu, tačiau svorio metimo prasme tiek vienos, tiek kitos operacijos rezultatai ilgalaikėje perspektyvoje yra labai panašūs“, – pastebėjo daktaras D. Danys.

Kitos operacijos nutukimui gydyti yra skrandžio žiedo operacija, kuri prieš keliolika metų buvo labai dažna, tačiau dėl vėlyvųjų komplikacijų, pooperacinių problemų tos operacijos yra vis retesnės.

Kiek galima sulieknėti?


Daktaras D. Danys įspėjo: net ir po operacijos rezultatų reikės palaukti nuo 1 iki maždaug 2 metų. Labai svarbu pirmuosius 2 metus lankytis pas gydytoją dietologą, kad susiformuotų teisingi mitybos įpročiai.

Pirmaisiais mėnesiais, kada kūno masė yra didesnė, svorio netenkama daugiau. Tačiau nėra taisyklės, kiek svorio reikėtų numesti per pirmą ar antrą mėnesį po operacijos.

Gydytoja E. Gavelienė sakė, kad po operacijos galima 100 proc. susigrąžinti kažkada buvusį mažesnį kūno svorį, jeigu paisoma visų prižiūrinčių gydytojų rekomendacijų.

Kiekvienam pacientui individualiai parenkama tinkama forma ir kiekis maistinių medžiagų, fizinio aktyvumo, gyvensena, siekiant išvengti galimų pooperacinių komplikacijų.

Tiek taikant konservatyvų, tiek chirurginį gydymą rezultatų tikimasi po 2 metų. Kodėl būtent tiek?

„2 metai yra pakankamas laikas pertvarkyti savo mąstyseną, įpročius sveikatai palankia linkme ir organizmui prisitaikyti prie padarytų intervencijų.

Kaip minėjau, po 5 metų 95 proc. gali grįžti svoris, jeigu nebetęsiamas nutukimo gydymas, o 2 metai yra tas momentas, kai įvertinama, kas padaryta ir ką daryti toliau, nes sustoti negalima“, – sakė daktarė E. Gavelienė.

Galimos komplikacijos


Tiesa, po chirurginio nutukimo gydymo operacijų galimos ir komplikacijos.

„Rekomenduočiau pacientams rinktis didelius centrus, kur atliekama daug operacijų. Tai reiškia kokybės standartą ir sumažina komplikacijų dažnį.

Kaip ir po kiekvienos operacijos, jų turi būti. Jos dažniausiai yra pooperacinės. Po operacijos gali būti ir kraujavimas, ir siūlės nesandarumas. Bet komplikacijų procentas po tokių operacijų dideliuose centruose yra labai mažas, nesiekiantis net ir 1 procento. Po operacijos stacionare mes pacientą laikome apie parą. Vadinasi, tai yra tikrai mažas komplikacijų dažnis“, – teigė daktaras D. Danys.

Galimos ir vėlyvosios komplikacijos: sąaugų besiformavimas organizme, pooperacinės išvaržos, sustiprėjęs gastroezofaginis refliuksas.

Refliuksas

„Dažnai gydome ir prieš 10–15 metų atliktų operacijų komplikacijas, nes arba grįžta svoris, išsitampo skrandis, kuris buvo suformuotas mažas, arba nuimame žiedą ir perdarome į kitą.

Kai atsiranda komplikacijos vėlyvajame periode, jeigu paciento gyvenimo kokybė labai stipriai nukenčia, tada stebime ir analizuojame, kokios yra priežastys – ar susijusios su mityba, ar su chirurginėmis bėdomis ir stengiamės atlikti korekcinę, vadinamą revizinę operaciją, kurių procentas pasaulyje smarkiai kyla, nes tokių operacijų jau labai daug atlikta“, – paaiškino daktaras.

Pasidomėjus, kodėl išsitampo skrandis, daktaras D. Danys sakė, kad priežasčių yra daug: nuo mitybos sutrikimų, kai stengiamasi suvalgyti vis didesnę porciją, iki to, kaip techniškai atliktos operacijos. Pvz., yra skrandžio sulankstymo arba įvertimo operacijos. Bandant vartoti didesnį maisto kiekį, skrandis gali sėkmingai atsilankstyti.

Išvengti komplikacijų gali padėti ir po operacijos lankymasis pas gydytoją dietologą.

Skrandžio mažinimo operacija yra valstybės kompensuojama, tik už jai atlikti reikalingus įrankius taikoma tam tikra priemoka, kadangi instrumentams kompensacija netaikoma.

Visą transliacijos įrašą galite pamatyti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)