Nutukimą dažniausiai nulemia ydingas gyvenimo būdas, todėl dietos, fizinio aktyvumo didinimas neduoda ilgalaikio efekto, svoris vis sugrįžta.

„Tokie žmonės, išbandę daugybę dietų ir įvairių netradicinių svorio metimo būdų, dažniausiai kreipiasi pagalbos į chirurgus“, – sako Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos skyriaus chirurgas Edgaras Žarskis.

Patirtis

Pasaulyje populiariausios dvi bariatrinės operacijos, t. y. skrandžio apylankos ir pakraštinės skrandžio rezekcijos. RŠL Chirurgijos skyriaus chirurgai Edgaras Žarskis, Saulius Bulavas ir Rolandas Burkauskas atlieka bariatrines operacijas, galinčias padėti žmonėms atsikratyti nutukimo ir su tuo susijusių kitų sveikatos problemų, tokių kaip cukrinio diabeto, arterinės hipertenzijos, sąnarių skausmų.

Nepaisant operacijų efektyvumo, jų kaina dėl naudojamų brangių vienkartinių instrumentų yra didelė ir ligonių kasos šios kainos pilnai nepadengia, todėl anksčiau pacientams reikėdavo „prisimokėti“ už šiuos instrumentus. Medikai džiaugiasi, kad Respublikinės Šiaulių ligoninės administracija, žinodama šių operacijų teikiamą naudą, nusprendė kompensuoti šiuos instrumentus, todėl bariatrinės operacijos ligoninėje atliekamos nemokamai.

Pasak chirurgo S. Bulavo, skrandžio apylankos operacija laikoma „aukso standartu“ nutukimui gydyti, kadangi ji veikia dvejopai: yra ženkliai sumažinamas skrandžio tūris, į kurį patenka maistas (iki 25 ml), ir apeinama dalis plonųjų žarnų, taip sumažinant maisto medžiagų, tame tarpe ir kalorijų pasisavinimą.

Pakraštinės skrandžio rezekcijos operacijos metu yra šalinama dalis skrandžio, paliekant tik apie 20 proc. tūrio.

Abi operacijos atliekamos minimaliai invaziniu – laparoskopiniu būdu. Tai labai palengvina pooperacinį laikotarpį ir paspartina atsigavimą po operacijos, pacientai stacionare praleidžia tik dvi paras.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos klinikos Chirurgijos skyriaus chirurgai Saulius Bulavas (iš kairės), Rolandas Burkauskas ir Edgaras Žarskis atlieka bariatrines operacijas, galinčias padėti žmonėms sumažinti svorį ir taip pagerinti gyvenimo kokybę.

Pasirinkimas

Žmogus, nusprendęs svorio koregavimui rinktis operaciją, turi atitikti ne tik medicinos reikalavimus, bet ir būti labai motyvuotas. Kiekvienam pacientui operacija parenkama individualiai, pagal žmogaus savybes, įpročius ir tai, kas jam labiausiai tinka.

Medikams, atliekantiems bariatrinės chirurgijos operaciją, svarbu, kad paciento kūno masės indeksas (KMI) būtų nuo 35 kg/m2 ir sergantis gretutinėmis ligomis: cukriniu diabetu, hipertenzija, miego apnėja ir kt.

Svoris

„Kai paciento KMI – 40 ir daugiau, gretutinių ligų gali ir nebūti“, – sako chirurgas Edgaras Žarskis, akcentuodamas ir tai, kad pacientas, svorio metimui besirenkantis chirurginį gydymą, turi būti labai motyvuotas: jau turi būti išbandęs visas kitas svorio metimo priemones: mitybos pokyčius, aktyvų gyvenimo būdą, psichologo ir dietologo rekomendacijas, nes operacija – kraštutinis nutukimo gydymo variantas, kai visi kiti metodai nebepadeda.

Rezultatai

Net ir didelį antsvorį turintis žmogus po laporoskopinės operacijos per kelias dienas, praleistas Chirurgijos skyriaus stacionare, išrašomas namo.

Chirurgas Rolandas Burkauskas sako, jog po skrandžio apylankos operacijos pacientai gali tikėtis numesti apie 70–80 proc. antsvorio. Po pakraštinės skrandžio rezekcijos – 60–70 proc. antsvorio. Nepaisant tokių gerų rezultatų, po šių operacijų pacientams nevalia atsipalaiduoti, tenka pratintis prie naujų mitybos įpročių. Priklausomai nuo operacijos tipo, būtina reguliariai atlikti mikroelementų, vitaminų ir bendraklinikinius kraujo tyrimus, reguliariai lankytis pas dietologą. Nesilaikant režimo yra rizika, jog svoris sugrįš, nors tai nutinka retai.

Sveikata - 7555

Medikai pastebi, kad labai geras operacijų poveikis yra sergantiems cukriniu diabetu, nes sumažėja medikamentų kiekis arba net pavyksta įveikti cukrinį diabetą ir, numetus antsvorį, net nebereikia vartoti vaistų. Operacijos pagalba pavyksta įveikti ir hipertenziją, kuri arba pastebimai pagerėja, arba visai pasveikstama.

Svorio koregavimo rezultatai tenkina ir medikus, ir pacientus. Sunkiausias pacientas, kuri teko operuoti ligoninėje, svėrė per 182 kg. „Per savo praktiką nebuvo atvejo, kad svoris sugrįžtų. Statistika teigia, kad per penkerius metus po operacijos gali sugrįžti apie 15 proc. turėto antsvorio, ir tai – normalu“, – sako R. Burkauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją