Žinoma, žmonės sensta ne vienodai, o ir graži išvaizda, kurią leidžia patobulinti kosmetika ir grožio chirurgija, ne visada atspindi tikrąją žmogaus sveikatą.

Kaip portalui „Delfi“ sakė Lietuvoje lankęsis garsus ilgo ir sveiko gyvenimo ekspertas, knygos „Jaunas bet kokio amžiaus“ autorius, sveikatingumo klinikos „SHA Wellness Clinic“ vidaus ligų bei senėjimo prevencijos padalinio vadovas daktaras Vicente'as Mera, dauguma mūsų gali sulaukti 90 metų nieko ypatingo nedarydami. Tiesą sakant, pastebėjo pašnekovas, žmonės jau seniai gali pasiekti šitiek metų ir daugiau: archeologiniai tyrimai rodo, kad dar senovės Egipto faraonas Ramzis II mirė sulaukęs maždaug 90-ies.

Tačiau tam, kad kuo ilgiau išliktumėte sveiki, teks pasistengti.

„Jūs galite gyventi be problemų iki 65 metų, bet nuo šio amžiaus prasidės daug bėdų. Nemirsite, bet turėsite nuolat lankytis pas gydytojus, daryti operacijas, pereiti radioaterapijos, chemoterapijos procedūras. Taigi, svarbu ne tiesiog pailginti gyvenimo trukmę, bet ir pailginti sveiko gyvenimo trukmę“, – aiškino daktaras V. Mera, su kuriuo kalbėjomės klinikoje „AUM Wellness Clinic“.

Gydytojas pasakojo, kad sveikata yra tarytum kopimas į Everesto kalną. Tam tikru amžiaus tarpsniu sveikata gali pablogėti ir tai nulems tolimesnio gyvenimo kokybę.

„Mano, kaip gydytojo, patirtis rodo, kad jeigu sulaukiate 40-ies, būdami geros formos, nesirgdami, neturėję operacijų, jeigu kasdien mankštinatės, sveikai maitinatės ir taip toliau, galite be jokių problemų sulaukti ir 55 metų.

Jeigu sulauksite penkiasdešimtmečio būdami geros formos, galite gana sėkmingai sveikai gyventi iki 65-erių. O jeigu net ir sulaukę 75-erių būsite geros formos, sulauksite ir 100 metų. Taigi, yra keli gyvenimo taškai, kuriuos pasiekus reikėtų būti kuo geresnės formos, kad sėkmingai sveikai gyventumėte toliau“, – sakė daktaras V. Mera.

Jis pabrėžė: net ir manantys, kad yra sveiki, nebūtinai yra sveiki. Nes sveikata yra ne tik ligos nebuvimas. Sveikata yra puiki fizinė, psichologinė ir socialinė būklė.

Paprastai, kaip pastebi savo klinikinėje praktikoje gydytojas, iki 35 metų žmonės gali gyventi kaip panorėję ir nesusidurti su jokiomis bėdomis. Bet, jeigu nieko nedarai sulaukęs 35-erių, gresia sveikatos bėdos, svorio priaugimas. Kad to nenutiktų, daktaras V. Mera siūlo kiekvienam laikytis 7 taisyklių, kurių kiekvieną aptarė atskirai.

1 taisyklė – mityba: valgykite kaip japonai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją