Ir tais laikais, maždaug apie 1984 metus, vos prasidedant Michailo Gorbačiovo pertvarkai, buvo toks neformalus jaunimo judėjimas: montanos. Kalbama, kad jis buvo kilęs iš džinsų prekių ženklo „Montana“. Tai buvo populiarūs ir laikomi prestižiniais Sovietų Sąjungoje džinsai, iš Hamburgo – nieko nuostabaus, kadangi didžiausia sovietų prekybos partnerė Vakaruose buvo būtent Vokietija.

Tuos džinsus „Montana“, pavadintus pagal valstiją šiaurinėje JAV dalyje, mūvėdavo tokie beskoniai dabitos, kurie dar užpakalinėje kišenėje būdavo įsikišę aliuminio šukas, skirtas savo riebaluotoms makaulėms kasyti. Šukuosenos daugumos anais laikais buvo kraupios, pakanka pažiūrėti, kaip jaunystėje atrodė „Žalgirio“ žvaigždės Arvydas Sabonis ir Valdemaras Chomičius (aš irgi, bet mano nuotraukų iš ano meto internete maža, nes buvau mažiau žinomas nei dabar).

Montanos mušdavosi su pankais, o pankai buvo geroji jaunos visuomenės dalis. Jie neturėjo tokių džinsų, užtat turėjo sąvaržėlių ir kniedžių ir šiaušdavo plaukus.

Tai šiandien apie kvepalus „Montana Initial“ iš parfumerijos namų Prancūzijoje, Montana, kuriuos pirkau iš užsidarančio (ir todėl vis su nuolaidomis prekiaujančio) salono Antibuose, pietų Prancūzijoje, kur gyvenau (kaip prisimenate) netolimame savo gyvenimo etape.

Kvepalai nelabai seni: 2015 metais sukurti (tais metais aš tapau DELFI komandos dalimi, todėl mano gyvenime jie reikšmingi), tačiau jų kvapas toks pat nostalgiškas ir keistas, kaip ir jų pavadinimas.

Kvepalai Montana Initial

Pasakysiu paprastai: jie kvepia, kaip daniški sausainiai iš skardinės, lygiai tokie, kokius mano paauglystėje pirkdavo iš valiutinės parduotuvės už dolerius, o paskui – iš komercinių parduotuvių jau kooperatyvų laikais. Jei jums tas kvapas nieko nesako, man jūsų gaila, nes jūs galimai neturėjote tokios nuostabios vaikystės, kokią turėjau aš.

Gyvenimo vertė, mat, yra visada sudaryta iš patirčių, ir geriausia, jei tos patirtys nėra vien tėvo diržas ir mamos riksmai, kad susitvarkyčiau kambarį.

Kvepalai yra medžio ir prieskonių grupėje (gana populiarioje) – jie prasideda vos juntama bergamote, bet tas citrusas tuojau pasitraukia, nes ten yra prieskoniai – kardamonas, muskatas ir cinamonas (būtent jie ir formuoja tą įspūdį, kad jau tuoj tuoj valgysite sausainius), ir toliau saldumą papildo saldžioji tonkos pupelė – o bazėje viską užbaigia kedras.

Viskas labai švelnu ir paprasta, nėra nei gyvuliškumo, nei tabako (o jeigu yra, tai nebent saldaus pypkės tabako atodūsis), nei kokių nors ten religinių ar klerikalinių smilkalų. Vien saldumas, kaip sakoma Anglijoje: „sugar and spice and all things nice“ (cukrus, prieskoniai ir visi smagūs dalykai) – tiesa, tame eilėraštyje kalbama, kad taip kvepia mergaitės.

Šie kvepalai, tačiau, nėra mergaitiški, nors tai nėra žiauriai radikalūs. Atsimenu, kai jaunystėje atėjau į darbą kvepiantis (tarp kitko, gana panašiu) amerikietišku Old Spice, mano kolegė prancūzė sakė: „You smell like a baby“ – kvepi kūdikiu. Gaila, nieko iš to nesigavo, nes ji jau turėjo draugą.

Old Spice miniu šioje apžvalgoje, kuri tačiau yra apie naujesnę versiją („Užkalnis kvepia: prauskitės duše kuo dažniau“).

Montana Initial yra lyg viduriukas tarp nuostabaus medinio kvapo CoSTUME NATIONAL HOMME („Užkalnis: kaip kvepia tautiniai drabužiai (už šimtą eurų)“) ir radikalaus eksperimentinio super saldaus Mancera Choco Violette („Užkalnis: kvepiu kaip sausainis“), kurio liepiau nebandyti silpnų nervų žmonėms.

Labai rekomenduoju, nebijokite kvepėti sausainiu. Gyvenime kartais gerumo ir jaukumo reikia daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją