– Pradėkime nuo pačio populiariausio spalvinio patarimo: renkitės juodai – atrodysite liekniau. Pritariate, o galbūt šis patarimas jau atgyveno? Esu girdėjusi pastebėjimų, kad ne ką prasčiau šiuo klausimu suveikia ir tamsiai mėlyna spalva. Bet ji, priešingai nei juoda, į pirmą planą „neištraukia“ visų veido odos problemų, nuovargio.

– Šis patarimas niekada nebus atgyvena, nes jis paremtas gamtos dėsniais, kaip mūsų akys mato spalvas ir kaip smegenys jas apdoroja. Balta spalva atspindi daugiau šviesos, kuri pasklinda akyje sukurdama didinančią optinę iliuziją.

Tuo tarpu juoda spalva sugeria šviesą. O supantis šviesus fonas spinduliuoja šviesą taip spausdamas ir mažindamas juodą spalvą. Todėl žmogus matydamas tamsesnius objektus laiko juos mažesniais nei jie yra, o šviesius – didesniais. Šis dėsnis veikia ne tik su juoda spalva, bet ir kitais tamsiais atspalviais: mėlyna, ruda, violetine, burgundiška.


– Ne ką rečiau girdimas patarimas, ypač aktualus kriaušėms: drabužių apačia tamsi, maskuojanti, o viršus – šviesus, atkreipiantis dėmesį. Pasiteisinanti gudrybė?

– Toks patarimas liks legendiniu, nes remiasi mano pirmai minėtu šviesių ir tamsių spalvų dėsniu. Tačiau jis labiau skirtas figūros proporcijų balansavimui, nei lieknesnio įvaizdžio kūrimui. Kontrastas tarp šviesaus viršaus ir tamsios apačios, dalina kūną į dvi dalis, taip jį sutrumpindamas. Viena iš efektyviausių taisyklių norint liekniau atrodyti – nešioti monochromiškus derinius. Nuo galvos iki kojų apsirengus viena spalva sukuriamas vientisas vaizdas, kuris pailgina t.y. lieknina siluetą. Tokiu būdu puikiai atrodys nešiojami tiek juodi, tiek balti, tiek kitos spalvos drabužiai.



– Drabužiai su vertikaliomis linijomis lieknina, horizontaliomis – stambina. Mitas ar tiesa?

– Visiška tiesa, nes mūsų akys, matydamos objektą, seką jo kontūrus, linijas. Todėl pasitelkus visus liekninančius patarimus iš vingiuotos moteriškos figūros siekiama sukurti vientisą vertikalią liniją. Horizontalios linijos veikia priešingai ir dalina kūną į įvairias dalis, kurios atrodo platesnės ir trumpesnės. Būtent į tų dalių linijas mūsų akys pirmiausiai atkreipia dėmesį.

Toks patarimas galioja ne tik raštams, bet apskritai drabužių baigtiniams kontūrams. Norint atrodyti liekniau, drabužis ir jų linijos turi baigtis ties ploniausiomis kūno vietomis – tai kaklas, riešai, čiurnos, liemuo. Tuomet šios vietos akcentuojamos ir sukuriama lieknesnio silueto iliuzija.

Tačiau nereikia skubėti atsikratyti visų horizontaliai margintų drabužių, nes yra triukas, apeinantis taisyklę: užsidėkite ilgą švarką, kardiganą ar paltą. Toks viršus susiaurins horizontalias linijas ir papildomai sukurs dvi dominuojančias vertikalias linijas.


– Internete galima rasti dešimtmečius nesikeičiančių patarimų vengti storo audinio, standžių medžiagų drabužių, oversize siluetų – esą jie suteikia masės, o štai plono audinio trikotažiniai drabužiai įvaizdžiui suteiks lengvumo. Koks verdiktas šiuo klausimu?

– Taip drastiškai neteigčiau, kad stori ir standūs audiniai stambina, o ploni ir lengvi – lieknina. Labai priklauso nuo pačio drabužio ir jo modelio. Plonas audinys nesuteikia formos, dažnai persišviečia, išryškina problemines kūno vietas, todėl kartais kaip tik reikia tvirtesnio audinio drabužių tam, kad figūra įgautų tiesesnes ir gražesnes linijas. Sakyčiau, kad pasiūtos iš plono audinio geriausiai atrodo suknelės, palaidinės ir kai kurie sijonai, o švarkai, paltai, džinsai turėtų būti tvirtesni ir palaikantys formą.


– Aukštakulniai – privaloma, jei norite vizualiai prailginti savo kojas. Bet ar tikrai neturime kitų alternatyvų nei kulniuoti 12 cm. kulniukais?

– Tikrai egzistuoja daug patogesnė alternatyva – tai plokščiapadžiai smailianosiai batai. Jie iš priekio susiaurina ir prailgina pėdą, todėl tie keli smailaus galiuko centimetrai prisideda prie bendro ūgio. Dar ryškesnį efektą suteiks kūno spalvos avalynė. Batai, susiliedami su kojomis, sukuria optinę apgaulę, kad kojos neturi pabaigos. Tuo tarpu kampuoti batų priekiai, dirželiai ar raišteliai „nukerta“ kojas ir jas vizualiai trumpina.


– Neišraiškingą liemenį turinčios moterys neretai mėgsta jį apjuosti diržu. Klaida tai ar geras sprendimas, jei norime atrodyti liekniau?

– Dauguma moterų diržu apjuosia netinkamą kūno vietą. Svarbu, kad tai būtų ploniausia juosmens vieta, kuri dažnu atveju randama keliais centimetrais virš bambos arba po krūtine. Diržo nešiojimas tikrai nesuteikia lieknumo, jei jis yra ryškus ar kontrastingos spalvos. Teigiamą efektą diržas sukurs tik jei bus tokios pat spalvos, kaip drabužis ir užsimaskuos derinyje. Šio aksesuaro nereikia vengti ir ant plačių, pūstų drabužių jis gali padėti suformuoti taisyklingesnes kūno proporcijas bei sukurti akiai patrauklesnį vaizdą.


– Jei reikėtų išskirti papildomų aprangos triukų, kaip atrodyti lieknesne, kokie jie būtų?

– Pirmiausia, geriau rinktis smulkesnius raštus arba vienspalvius drabužius. Didelės gėlės, geometrinės figūros ir panašūs ornamentai prideda papildomos masės. Tas pats galioja ir audinio struktūroms. Stambūs dygsniai ir masyvios pynės nesuteikia papildomo lieknumo.

Aksesuarai taip pat atlieka svarbų vaidmenį ir gali padėti sukurti plonesnį įvaizdį arba atvirkščiai – stambinti. Efektyviausiai veikia ilgi auskarai ir kaklo papuošalai. Žinoma reikėtų nepamiršti iškirpčių. Palaidinės su aukštu kaklu bei gilios V formos iškirptės vizualiai prailgina kaklą.


– 3 drabužiai, kurie neabejotinai stambins ir 3, kurie grakštins moters siluetą?

– Visuomet lieknai atrodoma su prailgintais siluetais: lengvai krentančia suknele iki žemės, aukšto liemens platėjančiomis kelnėmis ir ilgu tiesaus kirpimo paltu. O nenoromis stambumo suteiks pūsti ir trumpi drabužiai: kelių sluoksnių tiulio sijonas, plačios striukės bei palaidinės su baliono formos rankovėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)