1. Geriausiai balina saulė

Išskalbę drabužį padžiaukite jį lauke, saulės atokaitoje. Nedžiovinkite džiovyklėje. Saulės spinduliai išbalins drabužį, ir nereikės naudoti dvokiančio, sveikatai pavojingo baliklio.

Saulės ultravioletiniai spinduliai sutrauko chemines grandines dėmėse, todėl dėmių spalvos išblunka. Tokiu pačiu principu veikia ir cheminių balinimo priemonių veikliosios medžiagos.

2. Citrinų sultys

Citrinų sultys yra natūrali, bet stipri balinant priemonė, kuri suteiks jūsų pageltusiems drabužiams naują gyvenimą be rizikos perbalinti, kokią sukelia cheminiai balikliai. Išmaišykite vieną puodelį citrinos sulčių keturiuose litruose karšto vandens. Kruopščiai išmaišykite ir užmerkite drabužius bent vienai valandai, geriausia – nakčiai.

Išimkite drabužius iš tirpalo, o jo likučius supilkite į skalbyklę ir skalbkite įprastu režimu.

Citrinos sultimis taip pat galima pašalinti rūdžių dėmes iš drabužių. Ištepkite dėmę citrinų sultimis, tada dar užpurkškite vyno rūgšties. Įtrinkite į dėmę ir palikite pusvalandžiui. Dėmė turėtų išnykti. Tada išskalbkite kaip įprasta.

3. Skalavimas vandenyje su baltuoju actu

Actas turėtų būti geriausias jūsų skalbinių draugas. Jis balina drabužius, šalina sunkiai įveikiamas dėmes, naikina kvapus ir t.t. Jei norite išbalinti pageltusius drabužius, pagaminkite tirpalą iš ¼ puodelio citrinos sulčių ir ½ puodelio distiliuoto baltojo acto. Šį tirpalą naudokite kaip cheminio baliklio alternatyvą.

Jei norite pašalinti kvapą iš dvokiančių drabužių, įpilkite vieną puodelį acto į skalbyklės skalavimo skysčio skyrių.

4. Maistinė soda skalbyklėje

Maistinė soda (natrio bikarbonatas) pagal savo cheminę sudėtį labai panaši į skalbiamąją sodą (natrio karbonatą), todėl jas galima panašiai ir naudoti. Maistinė soda natūraliai sugeria kvapus, tad jūsų skalbiniai bus ne tik baltesni ir ryškesni, bet ir gaiviau kvepės. Maistinė soda turi antiseptinių savybių, tad jūsų drabužiai ir skalbyklė bus apsaugoti nuo bakterijų.

5. Natūralios skalbimo priemonės

Nors dauguma mūsų užaugome su drabužiais, skalbtais tik cheminiais skalbikliais, šiais laikais nesunkia galima rasti ir natūralių skalbimo priemonių.

Natūralios skalbimo priemonės gaminamos iš augalinių enzimų ir natūralių mineralų, kurie išvalo audinį taip pat veiksmingai kaip ir sintetiniai jų analogai.

Be to, natūralios skalbimo priemonės ne taip agresyviai veikia audinį kaip sintetinės, todėl drabužio tarnavimo laikas pailgėja.

Tačiau visų geriausia tai, kad natūralūs skalbikliai biologiškai skaidūs ir neteršia gamtos, kaip dauguma įprastų skalbimo priemonių.

6. Žydra yra naujoji balta

Mėlyna ir geltona yra priešingos spektro spalvos, tad skalbinių mėlis neutralizuoja gelsvą atspalvį, kurį įgavo drabužis. Mėlį skalbiniams naudokite pagal nuorodas ant pakuotės. Neviršykite numatytos dozės – paprastai tai būna nuo 1/4 iki 1/8 arbatinio šaukštelio.

Kiek pageltusių, kadaise buvusių baltų suknelių guli jūsų spintoje? Ar ketinate panaudoti šias gudrybes ir jas išbalinti? Juk balti drabužiai turi spindėti iš tolo ir traukti akį švara ir gaivumu!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)