Gaila, tačiau, atmetus miego trūkumą, egzistuoja daugybė kitų veiksnių, galinčių nulemti patamsėjusius paakius: hiperpigmentacija, kolageno stoka ar tiesiog genetika. Geroji žinia? Patobulinti savo išvaizdą ir atrodyti žvaliau yra visiškai įmanoma. Pasiteiravome grožio specialistų, kaip tai padaryti, rašo hellomagazine.com.

Kokios gali būti tamsių ratilų priežastys?

Mums senstant, oda aplink akis plonėja ir tampa tarsi permatoma.

„Oda aplink akis yra daug gležnesnė nei likusi veido dalis, – aiškino odos priežiūros specialistė Amiee Vyas. – Su amžiumi mažėja kolageno ir elastino gamyba, todėl ima prasišviesti po odos paviršiumi esančios kraujagyslės bei raumenys.“

Veide taip pat formuojasi ašarų latakų įdubos, kurios dėl prarasto tūrio (tai gali sukelti numestas svoris ar pasmukę riebaliniai skruostų audiniai) meta tamsius šešėlius.

Tamsūs ratilai po akimis, paakiai

Kita reikšminga kaltininkė yra hiperpigmentacija. Jos vietose odos ploteliai atrodo tamsesni už natūralų odos atspalvį.

„Tai natūrali tamsesnio gymio žmonių senėjimo dalis, nors ji gali pasireikšti visų odos atspalvių žmonėms, nelygu saulės poveikis ir odos būklė“, – pažymėjo A. Vyas.

Nustatyti tikrąsias tamsių ratilų priežastis gali būti sudėtinga, nes juos gali sukelti daugybė veiksnių. Ligos, alergijos, genetika, mityba, aplinka – visa tai gali turėti jiems įtakos.

Kaip geriausia kovoti su tamsiais ratilais?

Jei jums nepavyko išmiegoti aštuonių valandų, gali būti, kad jūsų veide atsispindės miego trūkumas.

„Prieš miegą apribokite alkoholio vartojimą – tai pagerins miego kokybę bei sumažins uždegimus, tuo pačiu ir tamsių ratilų tikimybę“, – nurodė ji.

Vienas iš prevencijos būdų, leidžiančių išvengti tamsių ratilų, yra tinkama akių odos apsauga nuo saulės: „Saugoti šią sritį dažnai pamirštama, o tai prisideda prie to, kad ši veido dalis sparčiau sensta.

Venkite šiurkščių produktų, kurie erzina paakių odą, taip pat tempimo ir trynimo veiksmų, kurie gali dirginti odą bei dar labiau patamsinti mūsų paakius. Jei esate alergiškos, reguliariai vartokite antihistamininius vaistus, o jei akys sausos, naudokite drėkinamuosius akių lašus – venkite visko, kas skatina trinti akis.“

Ar tamsius ratilus gali panaikinti grožio procedūros?

Nors vietinės odos priežiūros priemonės greičiausiai nesumažins tamsių ratilų, atsiradusių dėl apimties trūkumo ar įdubimų, odos specialistė Ana Mansouri teigia, kad tokiu atveju gali pasitarnauti odos užpildai, suleidžiami į ašarų latakų įdubimus. Žinoma, prieš ryžtantis tokiai procedūrai, reikėtų pasikonsultuoti su patyrusiu gydytoju ir susipažinti su galima rizika.

Kita vertus, jei pagrindinė tamsių ratilų priežastis yra hiperpigmentacija, ją galima gydyti „receptinėmis odos priežiūros priemonėmis, švelniais cheminiais šveitikliais, odos paviršių atjauninančiais lazeriais ar mikroadatine terapija“, teigė A. Mansouri.

„Tamsūs ratilai, atsiradę dėl odos išplonėjimo, gali būti gydomi tokiomis receptinėmis odos priežiūros priemonėmis, kaip retinoidai, kurie storina odą ir stimuliuoja kolageno gamybą. Tokiais atvejais aš pirmenybę teikiu procedūroms, kurios sukelia odoje kontroliuojamus mikropažeidimus (ir taip paskatina gijimo procesą, kurio metu gaminasi kolagenas ir elastinas)“, – teigė A. Mansouri.

Veido oda, pilingas, rūgštis

Tačiau galite atsisakyti kosmetologinių odos procedūrų ir tamsius ratilus tiesiog užmaskuoti makiažo priemonėmis. Makiažo meistrė Sophie Tilley atskleidė, kaip tai padaryti.

Kokie būtų grožio patarimai prieš tepant makiažą?

Jei prabudote su paburkusiomis akimis, patinimus galite panaikinti švelniu masažu.

„Limfodrenažinio masažo judesiais lengvai išstumkite skysčius iš akių braukdamos juos į šoną ir žemyn – toks masažas taip pat yra labai atpalaiduojantis, – sakė S. Tilley. – Šalti šaukštai po akimis taip pat yra laiko patikrintas triukas arba investuokite į labai dailius ir praktiškus šaldančius veido rutulius. Laikykite juos šaldytuve ir, prieš tepdamos makiažo priemones, pašalinkite jais bet kokį uždegimą.“

Koks maskavimo priemonės atspalvis yra tinkamiausias?

„Kiekvienam atspalviui, kurį norite užmaskuoti, egzistuoja priešinga spalva, kurią užtepus, pasislėps apatinis atspalvis, – pažymėjo S. Tilley. – Pavyzdžiui, geltona spalva neutralizuoja violetinį atspalvį, kurį dažnai būna įgavę paakiai. Tamsesni odos tonai turi mėlynesnį atspalvį, todėl jį idealiai pašviesins oranžinė spalva. Jei jus kamuoja pigmentacija, jai dažniausiai būdingas geltonas arba rudas atspalvis. Jį panaikins violetiniai tonai.

Mano paminėtos spalvos yra paimtos iš universalaus spalvų rato. Tačiau tikrieji produktai ir tonai, kuriuos tepsite ant odos, turi būti daug subtilesni, nelygu jūsų problema bei ką norite paslėpti. Taigi, geltona spalva gali būti labiau abrikoso atspalvio, oranžinė – persiko, o violetinė – levandų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją