Plaukų procedūrų meistrė, „Hairsera“ grožio namų vadovė Agnė Stabingytė atsiųstame pranešime spaudai pasakoja, kad ne tik pasiūla, bet ir poreikis yra didžiulis, tačiau klienčių lūkesčiai ne visada yra pamatuoti.

Kaip atpažinti, ar Jūsų plaukas sužalotas?

Anot specialistės, jeigu Jūsų plaukas dažytas, jis greičiausiai jau bus pažeistas, tačiau plauką žaloti gali ir daugybė kitų veiksnių – karščio prietaisai, UV spinduliai, baseinai su chloru, cheminis tiesinimas ar garbanojimas.

„Stipriausiai pažeidžiame plaukus juos šviesinant, t.y. atveriant plauko kutikulę ir ištirpinant jame esantį melaniną. Reakcijos metu sunaikinama dalis plauko viduje esančių molekulių, todėl plaukas plonėja, praranda blizgesį ir elastingumą“, – pasakoja A. Stabingytė.

Specialistė dalinasi ir patarimu, kaip patikrinti ar Jūsų plaukas yra pažeistas: „Jeigu išsiplovus plaukus su giliai valančiu šampūnu, jo lengvai negali iššukuoti – vadinasi jis yra tuščias ir pažeistas. Neretai būna, jog susidaro netgi visas, liaudiškai tariant, „kaltūnas“. Šukuojant sveiką plauką, šukos slysta lyg per sviestą“.

Plauko atkūrimas – mitas ar tiesa?

Plaukų priežiūra

Vos prieš mėnesį į Lietuvą atvykęs italų specialistas Iuri Roselli dalinosi patirtimi, jog mes esame įpratę kalbėti apie kūno sveikatą, bet dabar naujos technologijos ir priemonės leidžia kalbėti ir apie plaukų sveikatą. Plaukų stilistas pristatė unikalią procedūrą REGENESI, kuri infraraudonųjų spindulių pagalba leidžia pasiekti ir atstatyti pačius giliausius plauko sluoksnius.

„Įsivaizduokite: pažeistas, šviesintas plaukas yra lyg tuščias šiaudelis, kurį mes turime pripildyti ir uždaryti plauko žvynelius, kad plovimo metu vėl viskas neišsiplautų. Kas tuomet atsitinka, kai mes užpildome plauką? Jis tampa pilnesnis, elastingesnis, sumažėja tikimybė jam nutrūkti,“ – pasakoja specialistė A. Stabingytė. – „Plaukų atkūrimo procedūros nėra mitas, tačiau labai svarbu tinkamai pasirinkti plaukų procedūrą. Dalis atstatomųjų/gydomųjų procedūrų suteikia trumpalaikį plaukų SPA efektą – iš salono išeisite gražiais, žvilgančiais plaukais, tačiau išsiplovus galvą, didelio skirtumo nepajusite. Taip pat reikėtų atsargiau vertinti „gydomąsias“ plaukų procedūras. Mano nuomone pažeisto, sudeginto ar trupančio plauko mes „neišgydysime“ ir tokio termino kaip „plaukų gydymas“ nėra. Išvargusius plaukus mes galime tik atstatyti, užpildyti, suteikti drėgmės ar atkurti, tačiau ne „gydyti.“

Šiandien grožio salonų pasiūloje tokia daugybė plaukų procedūrų, jog klientui sunku pasirinki. Anot specialistės, geriausiai tą gali padaryti meistras, kuris dirba net su keliomis skirtingomis procedūromis ir prekių ženklais, kuris moka įvertinti plauko būklę – reikalingas tik išorinis ar ir vidinis atstatymas.

Veidrodiniai plaukai – reklaminis triukas

Atstatomoji plaukų procedūra

Ar galima tikėtis rezultato, kurį matome plaukų procedūrų reklamose, plaukų procedūrų specialistė A. Stabingytė atvirauja: „Neretai giliausius plauko sluoksnius atkuriančios procedūros išoriškai nėra efektingos. Jeigu klientė tikėjosi, kad jos plaukai spindės lyg veidrodis ir kris lyg šilkas, tai gali nusivilti susikurtais lūkesčiais, nes plaukai atrodo tiesiog natūraliai sveiki ir minkšti. Atstatomųjų procedūrų metu užpildomi plauko struktūriniai sluoksniai kaip suirusios disulfidinės jungtys, keratinu (svarbiausia plauko baltymine medžiaga) pripildomi plauko sluoksniai, plaukas įgauna apimties ir švelnumo. Po plovimo klientė pastebi padidėjusią plaukų apimtį, nes pats plaukas užpildomas iš vidaus, jis tampa lengviau iššukuojamas, minkštesnis ir švelnesnis.“

Dar kitokį rezultatą padeda išgauti plaukų botokso procedūra. Botoksas – tai užpildas, kuris nieko bendro neturi su injekcijomis ar su plaukų laminavimo procedūromis. Botoksas yra giliai kondicionuojanti procedūra, kuri drėkina plaukus, išlygina plauko odelę, todėl plaukai tampa lygesni, glotnesni. Procedūra nepakeičia plauko struktūros, todėl tai visiškai saugi procedūra plaukui, suteikia ypatingą kritimą, lengvumą ir blizgesį, mažina pasipūtimą ir elektrinimąsi. Vienintelis procedūros minusas – botoksas išsiplauna, todėl jį reikia kartoti net kelis kartus, kad būtų pasiektas ilgalaikis efektas.

Ilgalaikės procedūros kaip keratininis ilgalaikis tiesinimas ar laminavimas – tai procedūros kurios pakeičia plauko struktūrą naudojant karštį, tačiau gali išsilaikyti iki 3–4 mėnesių. Procedūra tarsi plėvele apgaubia plauką, suteikiant jam silikoninį glotnumą, švelnumą ir spindesį. „Šios procedūros – tai nėra plauko sveikatinimas, tačiau sukuria įspūdingą efektą. Tiesa, sveikam plaukui tokia procedūra tikrai nepakenks, tačiau esant pažeistam plaukui, procedūra gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Tokiu atveju atitinkamai parenkama kita procedūra, kuri gali padėti išgauti norimą rezultatą švelnesniu metodu“, – sako specialistė.

Anot jos, reikėtų neapsigauti reklaminiais triukais, dažnai atliekamų procedūrų rezultatai filmuojami specialiame apšvietime, rodomi sveiki, nepažeisti plaukai, neretai plaukai pripurškiami žvilgesio suteikiančių priemonių – tuomet rezultatas išgaunamas išties įspūdingas.

Reikalingos tiek pat, kaip ir vitaminai kūnui

„Aš dažnai klientėms sakau, kad plaukų procedūras daryti verta tiek pat, kiek naudoti vitaminus: kol geriame vitaminus, rezultatas atrodo puikus, bet po kelių mėnesių nevartojimo, netinkamos mitybos, rezultatas grįžta, taip pat ir su procedūromis, jeigu netęsime procedūrų ciklo, dažysime plaukus, juos tiesinsime ir t.t., grįšime į tą patį rezultatą. Jeigu norite gražių, sveikai atrodančių plaukų, vienkartinė plaukų procedūra didelio pokyčio nesuteiks. Labai svarbu aptarti su specialistu reikiamą procedūrų ciklą, o tai specialistas įvertina atsižvelgdamas ne tik į plauko struktūrą, bet ir į tai, kaip dažnai plaunate galvą, kokias papildomas priemones naudojate. Pastarasis veiksnys taip pat labai svarbus ilgalaikiam rezultatui“, – sako A. Stabingytė.

Ar plaukų procedūros yra laikina mada? Tikrai ne! Anot specialistės, nors plaukų kosmetika kasdien tobulėja, joje vis dažniau atsiranda peptidai – mažos molekulės, sudarytos iš amino rūgščių grandinių, keratinas ir aliejai, kurie padeda prižiūrėti plauką, esant stipriam pažeidimui, priemonės ne visada padės. Tad norint turėti gražius, sveikus plaukus, be procedūrų neišsiversime.

Kaip prižiūrėti plaukus artėjant vasaros sezonui?

Anot pašnekovės, plaukai reikalauja dėmesio visais metų laikais, tačiau vasarą jiems reikia ypatingos priežiūros ir apsaugos nuo UV spindulių, maudynių druskingame vandenyje.

„Labai svarbu naudoti apsaugą nuo karščio, kuri apsaugo plauką nuo neigiamo aplinkos poveikio. Naudokite drėkinančius šampūnus ir kaukes. Vasarą plaukai stipriau išsausėja, todėl papildomas drėkinimas yra būtinas! Bent kartą per savaitę naudokite giliai drėkinančias ar maitinančias kaukes – taip išvengsite galiukų išsausėjimo“, – patarimais dalinasi plaukų meistrė – „Jeigu matote, kad plaukas stipriai pažeistas, vasarą būtina prevenciškai pasidaryti atstatymo procedūrą, kad sustiprintumėte plauką iš vidaus. Plaukai taps atsparesni saulės, chloro, sūraus vandens ir karščio poveikiui, taigi paruošite plauką visiems vasaros iššūkiams!“