Tutberidzei – bausmė iki gyvos galvos?

Šalies, kuri formaliai nedalyvauja olimpinėse žaidynėse, nes ciniškai manipuliavo antidopingo sistema, atstovė Pekine dar kartą iščiuoš ant olimpinio ledo, nors jos organizme rasta draudžiamos medžiagos. Skamba absurdiškai, tačiau prie tokios atomazgos vedė ištisa nesuprantamų faktų virtinė.

Pirmadienį Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) atmetė skundus dėl laikino K. Valijevos suspendavimo panaikinimo, taip sudarydamas rusei galimybę antradienį moterų dailiojo čiuožimo varžybose pademonstruoti savo trumpąją programą.

Tokį verdiktą CAS motyvavo „ypatingomis aplinkybėmis“, kurių svarbiausia – čiuožėjos amžius.

„Apsaugoto asmens“ sąvoka atsirado paskutinėje Pasaulinio antidopingo kodekso redakcijoje. Ji apibrėžia ypatingą sportininkų iki 16 metų statusą.

Tokį atletą pripažinus kaltu dėl antidopingo taisyklių pažeidimo, didesnė dalis atsakomybės turėtų būti perkelta jo aplinkai.

„Specialus statusas susijęs su ribotomis tokio asmens galimybėmis pačiam savarankiškai priimti sprendimus. Atitinkamai švelnesnės ir bausmės. Atsakomybė labiau taikoma sportininko pagalbiniam personalui – treneriams ir gydytojams. O jų bausmės jau būtų daug griežtesnės. Jeigu bus įrodyta, kad draudžiama medžiaga vartota tyčia – kaip greičiausiai ir buvo, tuomet jie gali būti diskvalifikuoti ir iki gyvenimo pabaigos“, – Delfi kodekso naujovę aiškino R. Banytė.

Tačiau nuomonės išsiskiria, kiek pagrįstai apsaugoto asmens statusą CAS taikė K. Valijevai spręsdamas laikino suspendavimo klausimą.

Eteri Tutberidzė (kairėje), Kamila Valijeva

Dėl pavėluoto testo atsakymo kaltina pačius rusus

Jaunosios čiuožėjos šlapimo mėginys buvo paimtas gruodžio 25 d. Rusijos čempionato metu. Jis buvo išsiųstas ištirti į Stokholmo (Švedija) laboratoriją.

Atsakymas gautas tik vasario 8 d. – praėjus dienai po pirmojo Rusijos olimpinio komiteto (ROC) atstovų triumfo Pekine komandų varžybose.

Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) vėliau aiškino, jog mėginio analizė užtruko dėl Švediją užgriuvusios koronaviruso bangos, kurią atnešė omikron atmaina.

Rusų kolegoms Lietuvoje taip pat yra tekę ilgiau palaukti dopingo testų atsakymų – bet dar niekad nepasitaikė tokių pragaištingų vėlavimų.

„Tokiu atveju visada rašome laboratorijoms užklausas, prašome paskubinti, jei yra tokia būtinybė. Nebent pats atvejis – sudėtingas, tuomet jau laboratorija įspėja, kad analizė užtruks“, – sakė R. Banytė.

Kamila Valijeva Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) dėl pusantro mėnesio laboratorijoje dulkėjusio K. Valijevos mėginio apkaltino pačius rusus.

Esą mėginį išsiuntusi RUSADA nepažymėjo, jog pastarasis turi būti ištirtas prioriteto tvarka. Nors spaudžiant laikui prieš olimpines žaidynes privalėjo tai padaryti, kaip įprasta panašiais atvejais.

„Remiantis mūsų turima informacija, laboratorija nebuvo įspėta, kad ši analizė yra skubi, ir atitinkamai planavo savo darbą“, – teigiama WADA išplatintame pranešime.

Trijų teisėjų – iš Italijos, JAV ir Slovėnijos – CAS kolegija išaiškino, jog uždelstas mėginio tyrimas neigiamai atsiliepė K. Valijevos pusės galimybėms parengti savo gynybos poziciją nagrinėjant bylą.

O laikinas suspendavimas žaidynių įkarštyje, teismo vertinimu, „sportininkei padarytų nepataisomą žalą“.

Situacija – pamokanti

RUSADA buvo trumpam suspendavusi K. Valijevą paaiškėjus, kad jos organizme aptikta draudžiamos medžiagos trimetazidino – širdies veiklą stiprinančio preparato, kuris sportininkams gali suteikti neleistiną pranašumą prieš konkurentus dėl padidėjusios ištvermės ir energijos.

Dėl to paties preparato buvo nubaustas, pavyzdžiui, tituluotas Kinijos plaukikas Sun Yangas, kuriam 2014 metais skirta trijų mėnesių diskvalifikacija.

Sun Yangas

Tačiau K. Valijevos atstovams apskundus sprendimą dėl suspendavimo, jau kitą dieną RUSADA drausmės komisija jį anuliavo.

Tuomet į CAS kreipėsi WADA, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) bei Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU).

Po pirmadienio verdikto WADA sukritikavo CAS dėl to, kaip šis taikė apsaugoto asmens statusą. Esą pastarasis neturėtų būti aktualus sprendžiant laikino suspendavimo klausimą.

R. Banytė išsiskyrusias pozicijas vadina „teisininkų interpretacijomis“, iš kurių būtina pasimokyti.

„Mano asmenine nuomone, situacija yra labai dviprasmiška. Viena vertus, reikia suprasti, kad 15 metų paauglė yra vaikiškai naivi, pasitiki savo aplinka. Iš kitos pusės, bylos eigą kritikuojančios šalys yra pavargusios nuo Rusijos dopingo istorijų. Tačiau jei tokia pati situacija iškiltų, pavyzdžiui, 15-metei JAV sportininkei, klausimas, ar jie tuomet irgi nenorėtų švelnesnių sprendimų.

Visa laimė, kad pas mus dar nėra buvę bylų, susijusių su nepilnamečiais. Dabar mums tiesiog reikia stebėti ir mokytis iš kolegų patirčių“, – komentavo Lietuvos dopingo kontrolierių viršininkė.

Prakalbo pati čiuožėja

Atmetus skundus ir leidus K. Valijevai tęsti pasirodymą Pekine, pasipylė ir kur kas aštresnių replikų.

„Šeštose olimpinėse žaidynėse iš eilės Rusija torpedavo varžybas ir pagrobė pelnytos šlovės akimirką iš „švarių“ sportininkų bei publikos“, – rėžė JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas.

„Priimtas teisingas ir sąžiningas sprendimas, profesionaliai ir rūpestingai įvertinantis visas bylos aplinkybes“, – priešingai reagavo Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas.

Prabilo ir pagrindinė skandalo herojė.

„Šios dienos man buvo labai sunkios. Pervargau emociškai – dabar turėčiau džiaugtis, bet tiesiog nieko nebejaučiu. Kita vertus, man tikrai smagu būti olimpinėse žaidynėse ir atstovauti savo šaliai. Tikiuosi, kad sugebėsiu grįžti į ritmą ir pademonstruoti tinkamą rezultatą“, – kalbėjo K. Valijeva.

Maskvoje reiškiamas palaikymas Kamilai Valijevai

Tiesa, jei ji finišuotų tarp prizininkių, moterų dailiojo čiuožimo varžybų apdovanojimų ceremonija tiesiog neįvyktų.

IOC iš anksto paskelbė neskubėsiantis išdalinti medalių, jei vieną jų pelnys K. Valijeva. Galutinių sprendimų rusės dopingo byloje bus laukiama ir prieš patvirtinant praėjusią savaitę įvykusių komandų varžybų rezultatus.

RUSADA praneša jau pradėjusi aiškintis, kaip draudžiama medžiaga pateko į K. Valijevos organizmą ir kiek dėl to atsakinga atletės aplinka. Savo ruožtu, WADA skelbia, jog „domėsis“ prasidedančiu tyrimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)