Kitą sezoną ant ledo dar matysime penkiolikos metų čiuožėjas. Amžiaus kartelė išliks nepakitusi.

Tik klausimas ar išvysime rusę K. Valijevą, nes dopingo byla teisme dar bus nagrinėjama ir gautasis leidimas šiam ledo supertalentui startuoti Pekine negarantuoja jokios ramybės artimoje ateityje.

Neturės ramybės ir visa Eteri Tudberidzės dailiojo čiuožimo imperija.

Garsioji rusų „Sambo 70“ dailiojo čiuožimo mokykla, lyg užšalęs ežeras, kurio ledas aižėja ir tampa vis plonesnis. Spaudimas vis didėja, laukia pasaulio antidopingo agentūros tyrimas, o kur dar griežti 47-erių maskvietės trenerės darbo metodai, sulaukiantys milžiniškos kritikos.

Eteri Tutberidzė, Kamila Valijeva

Tarsi pandoros skrynia, kurioje ne tik deimantai, aukščiausios prabos briliantai, bet ir nuodingas gyvsidabris ar švinas. Taip imta vadinti E. Tudberidzės valdoma čiuožimo mokykla.

Rusių dominavimo ant ledo erą pradėjusi E. Tutberidzė pati atsidūrė po dar nematytu padidinamuoju stiklu.

Neįprastos rusių klaidos

Keliasi ir vėl krenta. Rusijos ledo žvaigždei, pasaulio čempionei Anai Ščerbakovai dešimt kartų iš eilės nepavyksta atlikti keturgubo flipo šuolio. Akivaizdu, kad dopingo skandalas Pekine paveikė ne tik K. Valijevą, bet ir jos komandos drauges.

Žiniasklaidos atstovai, stebintys treniruotes Kinijoje, įžvelgia neįprastas rusių klaidas ant ledo. Dopingo skandalas uždėjo mergaitėms dar didesnius emocinius antpečius. Ir pati Kamila atsirėmusi į trenerės petį liejo ašaras po nesėkmingų šuolių.

„Kamila yra visos mūsų komandos lyderė. Ji – komandos veidas. Mes jos nepaliksime ir nuolat ją palaikysime“, – tokie buvo pirmieji E. Tutberidzės žodžiai po Sporto arbitražo teismo, leidusio jos auklėtinei toliau varžytis Pekine.

Ana Ščerbakova

Lieka mažiau nei para, kol milijonai akių visame pasaulyje sutelks savo dėmesį į moterų čiuožėjų varžybų pradžią Pekine.

Be abejo, gerbėjai seks ir tolimesnį Rusijos talentų likimą. Kuo daugiau palaikymo pasaulyje sulaukia pati K. Valijeva, tuo daugiau kritikos skrieja į jos trenerės daržą.

Kas nutinka, kai negali gerti net vandens?

Delfi rašė apie dabartinės olimpinės čempionės Alinos Zagitovos kančias per praėjusias žaidynes Pjongčange. Visą pasaulį savo čiuožimu pakerėjusi rusė prisipažino, kad tuomet negalėjo gerti vandens, nes skaičiavo kiekvieną papildomą gramą. „Vanduo man buvo lyg burnos skalavimo skystis“, – pripažino čempionė.

Įdomu, kad Pjongčange su A. Zagitova susidūrė Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Rūta Banytė. Ji atskleidė, kodėl Rusijos čiuožėja ilgai negalėjo atlikti dopingo testo.

„Mes siūlėme A. Zagitovai išgerti vandens, kad ji galėtų greičiau atlikti dopingo testą. Ji atsisakė, todėl teko laukti ištisas valandas. Mums buvo keista, juk dažniausiai vandens negeria tokių sporto šakų atstovai, kaip boksininkai, imtynininkai“, – Delfi pasakojo lietuvė.

Alina Zagitova

Tai tik dar vienas iš įrodymų, kokią didelę kainą moka jaunosios čiuožėjos vardan pergalių ir medalių.

Jeigu jau esi E. Tutberidzės mokykloje, tau keliami patys aukščiausi reikalavimai – aukščiausios prabos medaliai ir sugebėjimas atlikti keturgubą šuolį, kurį pademonstravusi K. Valijeva Pekine tapo pirmąja moterimi, kuriai tai pavyko padaryti olimpinėse žaidynėse.

Sužaloti čempionių likimai

Dailiojo čiuožimo pasaulyje egzistuoja ir iškalbinga etiketė: „Eteri galiojimo laikas“. Nuo 2014-ųjų Sočio olimpinių žaidynių E. Tudberidzės komandoje vieną čempionę keitė kita.

Įprastai 17 metų mergaitės jai būna jau „per senos“ – jos baigia karjeras neatlaikiusios konkurencijos, kritus rezultatams arba dėl traumų.

Jevgenija Medvedeva ant ledo dominavo nuo penkiolikos, o kai suėjo septyniolika, ją nukonkuravo A. Zagitova. Šiandien Jevgeniją vargina nugaros skausmai.

Eteri Tutberidzė, Jevgenija Medvedeva

„Tai chroniškas nugaros skausmas. Turiu didelių bėdų, nes negaliu pasisukti nei į dešinę, nei į kairę pusę“, – viename interviu sakė J. Medvedeva.

Kita E. Tutberidzės čempionė Julija Lipnickaja susirgo anoreksija. Gydytis ji išvyko į Izraelį.

Dar viena 15-metė čiuožėja Darija Usačiova lapkritį per apšilimą patyrė tokią rimtą klubo traumą, kad į Maksvą sugrįžo neįgaliojo vežimėlyje ir turėjo trauktis iš varžybų.

„Ieškodama savo stiliaus ir pergalių metodo Eteri buvo labai protinga. Ji pirmoji suprato, kaip mergaites išmokyti atlikti keturgubą šuolį. Jos metodas veikia, bet tik iki 17 metų. O ką čiuožėjos turi daryti tada?“, – svarsto pasaulyje itin garsus Prancūzijos dailiojo čiuožimo choreografas Benoit Richaud'as.

Jo manymu, E. Tudberidzė atima iš savo jaunų auklėtinių galimybę subręsti ir tapti pilnai išsivysčiusiomis artistėmis ant ledo.

„Vienkartinės čempionės, kaip vienkartiniai kavos puodeliai. Niekam nepatinka vienkartiniai puodeliai. Taip man nepatinka ir vienkartiniai čempionai“, – vaizdingai savo požiūrį į E. Tutberidzės merginas išdėstė olimpinio čempiono Nathano Cheno treneris Rafaelis Arutunianas.

Eteri Tutberidzė, Julija Lipnickaja 2014-ųjų Sočio olimpinėse žaidynėse

Pokyčiai dailiajame čiuožime

Tarptautinė dailiojo čiuožimo sąjunga ISU imasi pokyčių ir ketina palaipsniui didinti čiuožėjų amžių. Buvo atlikta daugybė tyrimų, apklausti medikai, treneriai, norint surinkti kuo daugiau informacijos apie žalą paauglių kūnams. Savo išvadas padariusi ISU Medicinos komisija parengė dokumentus, o kongresas priims galutinį sprendimą.

Siūloma čiuožėjų amžiaus kartelę didinti nuo 2023-2024 m. sezono ir leisti startuoti ne jaunesnėms nei 16 metų sportininkėms.

Nuo 2024-2025 m. sezono turėtų būti leidžiama varžytis tik 17 metų ir vyresnėms čiuožėjoms. Tai būtų didelis perversmas dailiajame čiuožime, nes mergaičių biologija su amžiumi keičiasi.

Sergejus Dudakovas, Jevgenija Medvedeva, Eteri Tutberidzė

Iki brendimo mergaitės turi tobulą jėgos-svorio santykį, kuris leidžia išpildyti apsisukimus ore, neturint subrendusio kūno šuolio jėgos. Kai prasideda brendimas, jėgos-svorio santykis ima kisti, rezultatai suprastėja, o sportininkės pradeda savo kūną spausti iki ekstremalių sąlygų – neįtikėtinai intensyvios ir labai dažnos treniruotės dažnai ima stabdyti natūralų kūnų vystymąsi.

„Vasarą vyks mūsų Tarptautinės federacijos kongresas ir žadama leisti suaugusiųjų varžybose startuoti tik nuo 17-os metų. Tai tikrai būtų teisinga, nes tai turi būti moterų čiuožimas, o ne mergaičių. Mergaitės turi startuoti jaunimo varžybose“, – savo nuomone su LRT sporto žurnaliste Dovile Šeduikyte dalijosi Lietuvos čiuožimo federaijos prezidentė Lilija Vanagienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)