VIP mikroautobusas, lydimas dviejų policijos automobilių laukė, kada galės nuvežti K. Cimanouskają iš lėktuvo į terminalą, jei ruošiantis pasiekti galutinį kelionė tikslą – Lenkiją, suteikusią sportininkei humanitarinę vizą.

VIP mikroautobusas, kuris oro uoste pasitiko Krysciną Cimanouskają

K. Cimanouskajos atvykimo nušviesti susirinko daug žurnalistų.

Iki praeito savaitgalio buvusi beveik visiškai nežinoma 24 metų sportininkė K. Cimanouskaja sekmadienį atsidūrė Tokijo olimpines žaidynes supurčiusio didelio skandalo centre, kai sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, esą užregistravusią sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje jai to nežinant.

Bėgikė, kurios specializacija – 200 metrų distancija, sekmadienį sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, kai ši pabandė priversti sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje. Anot K. Cimanouskajos, po išsakytos kritikos ją bandyta prievarta išsiųsti namo.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis Aliaksandras Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

K. Cimanouskaja buvo viena iš daugiau kaip 2 tūkst. baltarusių sporto veikėjų, pasirašiusių atvirą laišką, kuriuo buvo reikalaujama, kad būtų surengti nauji rinkimai ir paleisti politiniai kaliniai.

Jos sutuoktinis jau pabėgo į Ukrainą, o pora turėtų susitikti Lenkijoje, kuri yra griežta A. Lukašenkos režimo kritikė, priglaudusi ne vieną Minsko režimo persekiotą baltarusių opozicionierių.

„Pagal mūsų turimą informaciją, ji turėtų išvykti į Varšuvą šią pavakarę“, – anksčiau trečiadienį AFP sakė vienas Austrijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

"Austrian Airlines" lėktuvas, kuriuo iš Tokijo skrido į Kryscina Cimanouskaja

Tuo metu Lenkija vėliau trečiadienį pranešė taip pat suteikusi humanitarinę vizą K. Cimanouskajos vyrui Arsenijui Zdanevičiui, kad jis galėtų susitikti su žmona.

„Ponios Cichanouskajos vyras irgi ką tik gavo Lenkijos humanitarinę vizą“, – žurnalistams sakė Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mulleris.

Iš pradžių manyta, kad K. Cimanouskaja iš Tokijo išskris tiesiai į Varšuvą Lenkijos oro bendrovės LOT lėktuvu, bet paskutinę minutę ji pakeitė planus ir išskrido į Austrijos sostinę.

Austrų žiniasklaida anksčiau spėliojo, kad K. Cimanouskaja gali pasiprašyti prieglobsčio Austrijoje, jos trenerio Philippo Unfriedo tėvynėje.

Glaudžius prekybos ryšius su Baltarusija palaikančios Austrijos valdžia anksčiau tokią galimybę vertino skeptiškai.

Tačiau trečiadienį Austrijos URM paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, jog „jeigu ponia Cimanouskaja norėtų pateikti prašymą suteikti prieglobstį Austrijoje, ji, be abejo, gali tikėtis mūsų palaikymo. Šis sprendimas priklauso nuo jos.“

Lenkija suteikė humanitarinę vizą Baltarusijos atletės vyrui

Lenkijos vyriausybė trečiadienį pranešė, kad suteikė humanitarinę vizą Baltarusijos sportininkės Kryscinos Cimanouskajos vyrui. Tokią pat vizą anksčiau gavusios olimpinės atletės šiuo metu laukiama atvykstant į Varšuvą.

„Ponios Cimanouskajos vyras taip pat ką tik gavo Lenkijos humanitarinę vizą“, – žurnalistams sakė Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mulleris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)