Vietoje krepšinio – matematikos egzaminas

„Žinoma, kad taip, – DELFI paklaustas, ar jo nestebina pasaulio čempionato sistema, patikino J. Zdovcas. – Taisyklės keistos, ir taikytis prie jų labai sudėtinga. Aš gyvenime dar niekur nebuvau matęs, kad trečia vieta būtų geresnė už antrą. Bet ką mes galime padaryti.“

Buvęs įžaidėjas ne šiaip sau kadaise Europoje garsėjo kaip gudragalvis krepšininkas, kad dabar nesugebėtų atlikti elementarių aritmetikos veiksmų dviems žingsniams į priekį.

Slovėnija, Lietuva ir Australija jau užsitikrino bilietus į aštuntfinalį, bet kiekviena iš komandų raukytųsi, jei pradėti atkrintamas varžybas reikėtų iš antros D grupės vietos.

Tai reikštų, jog įveikus aštuntfinalį jau kitame žingsnyje veikiausiai lauktų pasaulio čempionė JAV rinktinė.

Jei australai paskutinę pirmo etapo dieną neturės problemų su Angola, o vakaro rungtynėse triumfuos lietuviai, trys ekipos surinks po 4 pergales ir bus išrikiuotos turnyro lentelėje pagal bendrą tarpusavio rungtynių taškų skirtumą.

Lietuviai grupėje finišuotų antri, jei nugalėtų slovėnus 5-8 taškais. Įveikę juos mažesniu skirtumu arba pralaimėję, Jono Kazlausko auklėtiniai užimtų trečią vietą. Laimėję 9 ar daugiau taškų – būtų pirmi.

Slovėnija grupės viršūnėje išsilaikytų ne tik pergalės, bet ir pralaimėjimo mažesniu nei 9 taškų skirtumu atveju. Nusileidę daugiau nei 13 taškų, jie nukristų į trečią poziciją, bet ji neturėtų gąsdinti D grupės atstovų.

C grupėje, kurioje visos penkios ekipos dar pretenduoja įkandin lyderių amerikiečių prasibrauti į atkrintamas varžybas, maišoma košė tik parodo, jog mėginti pasirinkti aštuntfinalio priešininką iš šios lygiavertės kompanijos būtų tas pats kaip pirkti katę maiše.

Akivaizdu tik viena – antros vietos D grupėje ir potencialaus ketvirtfinalio su JAV nenori niekas.

Sunkiausioje padėtyje dėl nepalankaus tvarkaraščio atsidūrė Australijos krepšininkai, jau žaidę ir su lietuviais (82:75), ir su slovėnais (80:90). Ketvirtadienio vakarą jie galės tik bejėgiškai stebėti, kaip klostysis tiesioginių konkurentų tarpusavio mačas.

Tiesa, australai dar turi galimybę „netyčia“ pralaimėti Angolai – tuomet jų kišenėje liktų trys pergalės. Tačiau savo rungtynes „kengūros“ žais anksčiau, todėl jų baigtį sužinoję lietuviai galėtų lygiai taip pat „netyčia“ nusileisti Slovėnijai. Tokiu atveju dėl pergalės tarpusavio susitikime antri būtų australai, o Lietuvos rinktinė liktų trečia.

Kurti absurdiškai skambančius scenarijus verčia čempionato sistema, sudėliota taip, kad pagrindinių pirmenybių favoritų JAV ir Ispanijos keliai nesusikryžiuotų anksčiau finalo.

Lyderį jau pradėjo taupyti

Kaip į situaciją ketina reaguoti kol kas tvirtai ją valdantys Slovėnijos krepšininkai?

Ryškiausia rinktinės žvaigždė Goranas Dragičius DELFI prisiekinėjo, jog jo komandai rūpi tik pergalės. Savo poziciją įžaidėjas pagrindė taip: slovėnai trečiadienį galėjo sąmoningai nusileisti Angolai ir siekti trečios vietos, bet to nepadarė.

„Specialiai pralaimėti nebūtų sportiška. Mes apie tai negalvojame. Mūsų tikslas – pirma vieta“, – tikino NBA rungtyniaujantis Fynikso „Suns“ klubo atstovas.

Tuo tarpu J. Zdovcas užsiminė, jog nesėkmė prieš Angolą jo ekipai didelės žalos nebūtų padariusi. Ir slovėnai dėl pergalės išties nesidraskė: tas pats G. Dragičius aikštėje praleido vos 17 min. ir antroje mačo dalyje sėdėjo ant atsarginių suolo, nors kone iki pat finalo sirenos komandos kovėsi taškas į tašką.

„Goranas žaidė nervingai, rinkosi pražangas, todėl nusprendėme jį patausoti“, – sprendimą žaisti be lyderio aiškino J. Zodvcas.

Treneris tikino, jog penktadienį ruošiasi išplėšti pergalę, o ne skaičiuoti taškų deficitą, bet išsisuko nuo DELFI klausimo, ar pagrindinius žaidėjus ketina taupyti ir mače su lietuviais.

Iš australų pavyzdžio neims

Slovėnijos krepšininkai taip pat teigia esą pasiryžę pirmą etapą pabaigti pergalinga nata nepaisant turnyro situacijos.

„Ar trečia vieta šioje grupėje geresnė nei antra? Na, taip... Bet mūsų tikslas – laimėti paskutines rungtynes, būti pirmiems ir aštuntfinalyje susitikti su ketvirta C grupės komanda. Todėl jokių taškų skirtumų neskaičiuojame. Turime viską pamiršti ir gerai pasirodyti svarbiausiose mums rungtynėse pirmame etape. Su Lietuva jau dukart žaidėme draugiškuose mačuose, todėl neabejoju, kad puikiai pasiruošime šiai akistatai. Esame nusiteikę optimistiškai“, – DELFI sakė gynėjas Jaka Klobučaras.

„Nemanau, kad mums gali trūkti motyvacijos – iki šiol jos pakako su kaupu. Norime tęsti pergalių seriją, kad išlaikytume nugalėtojų dvasią“, – antrino puolėjas Jure Balažičius.

Ar slovėnai mėgins pasekti australų pėdomis ir, pasinaudoję Manto Kalniečio netektimi, užsmaugti oponentus zoniniu spaudimu?

„Australija ir prieš mus taip gynėsi, nes tai – agresyvi komanda. Žinoma, spaudimas – vienas būdų nugalėti Lietuvą. Bet mes esame slovėnai, mes turime savo taktiką ir žaidžiame kiek kitaip“, – dėstė J. Zdovcas.

Primename, kad rungtynės tarp Lietuvos ir Slovėnijos prasidės ketvirtadienį, 22.30 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)