21-erių metų J. Jefimova dėl dopingo vartojimo buvo patikrinta 2013 metų spalio 31-ą dieną Los Andžele (JAV) tarp varžybų.

Rusės organizme buvo aptiktas draudžiama medžiaga - dehidroepiandrosteronas (DHEA). Tai - anabolinių steroidų klasės dopingas.

Triskart pasaulio čempionė jau yra parašiusi pasiaiškinimą, kuriame prisipažino vartojusi maisto papildus. Juose galimai ir galėjo būti draudžiamo preparato.

Jei J. Jefimovos kaltė bus oficialiai pripažinta, jai gresia dvejų metų diskvalifikacija.

Sankcijos J. Jefimovai - stiprus smūgis Rusijos plaukimo prestižui. Rusijos žiniasklaida teigia, kad ji yra šalies pastarojo meto vienintelė pasaulinio lygio žvaigždė šioje sporto šakoje.

2012-ų metų Londono olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoja Julija Jefimova 2013-ais iškovojo keturis aukso medalius Universiadoje Kazanėje, tapo dukart pasaulio čempione bei pasipuošė sidabro ir bronzos medaliais planetos pirmenybėse Barselonoje (Ispanija), pelnė keturis aukso ir vieną sidabro medalius Europos plaukimo 25 metrų baseine čempionate Herninge (Danija), kur pasiekė pasaulio rekordą. Dabar visi šie rezultatai gali būti anuliuoti.

Kartu su J. Jefimova nuo sausio 20-os dienos nuo visų varžybų nušalintas ir kitas Rusijos plaukimo rinktinės narys Sergejus Markovas. Jo dopingo testas taip pat buvo teigiamas. S. Markovas vartojo draudžiamą preparatą ostariną.

J. Jefimovos dopingo skandalo byla gali trukti nuo mėnesio iki pusės metų. Tai agentūrai ITAR-TASS patvirtino Rusijos antidopingo agentūros vykdantysis direktorius Nikita Kamajevas.

„Tiksliai formuluojant, laikinas nušalinimas nuo varžybų galioja tik tyrimo metu. Šią informaciją - mes patvirtiname. Dopingo taisyklių pažeidimo tyrimo laikotarpis nėra reglamentuojamas jokiai sporto šakų federacijai. Todėl šis laikotarpis gali tęstis įvairiai. Daug kas priklausys nuo bylos sudėtingumo, informacijos kiekio. Tačiau praktika rodo, kad procesas užtrunka nuo mėnesio iki pusės metų“, - pranešė N. Kamajevas.

Sausio 17-ą dieną leidinys „Vedomosti“ pranešė, kad J. Jefimova galimai vartojo dehidroepiandrosteroną (DHEA). Tai patvirtino spalio 31-ą plaukikei atliktas dopingo testo A mėginys. Sportininkės gydytojas Homayunas Gharavis patvirtino, kad J. Jefimovai kilo problemų su dopingo testu. Rusę treniruoja garsus plaukimo specialistas Davidas Salo.

H. Gharavis su J. Jefimova dirba nuo 2009-ų, o 2013-ais plaukimo krūtine žvaigždei atliko ypač daug procedūrų. Jis buvo atsakingas už J. Jefimovos fizinį pasiruošimą. Geriausia 2013 metų Europos ir Rusijos plaukikė J. Jefimova įkliuvo, ruošdamasi lapkričio ir gruodžio varžyboms.

J. Jefimova yra pagrindinė olimpinės ir pasaulio čempionės bei planetos rekordininkės Rūtos Meilutytės konkurentė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (564)