Tikslas – „užkrėsti“ noru judėti

38 sporto renginių organizavimo projektams iš SRF paskirstyti 1,9 mln. eurų. 180,5 tūkst. eurų skirti 6 sporto renginių organizavimo projektams, skatinantiems neįgaliųjų sporto veiklas.

Finansavimą gavusių projektų rengėjų planuose – įvairūs renginiai, daugumos jų tikslas skatinti visuomenės ar konkrečių bendruomenių fizinį aktyvumą, akcentuoti judėjimo svarbą fizinei ir psichinei sveikatai, populiarinti vieną ar kitą sporto šaką.

Pavyzdžiui, Lietuvos paplūdimio rankinio asociacija planuoja organizuoti masinius pažintinius paplūdimio rankinio renginius visoje šalyje – rengti atviras treniruotes įvairaus amžiaus žmonėms (nuo 13 iki 65-erių), o paskui kviesti juos į rengiamas varžybas, turnyrus.

Projekto, kuriam įgyvendinti iš SRF skirta daugiau nei 143 tūkst. eurų, sumanytojai tikisi ne tik prisidėti prie žmonių fizinio aktyvumo skatinimo, bet per projekto vykdymo laiką suburti bent 5-ias šios sporto šakos entuziastų komandas, kurios toliau pačios populiarintų ir aktyvų laisvalaikį, ir paplūdimio rankinį.

VšĮ „Sostinės krepšinio lyga“, kurios projekto įgyvendinimui iš SRF skirti daugiau nei 130 tūkst. eurų, 2021–2023 m. planuoja organizuoti Vilniaus regiono vaikų bendruomenių krepšinio čempionatą – jame kasmet dalyvautų apie 100 komandų ir 1500 vaikų iš visų Vilniaus regiono savivaldybių.

Vaikai bus kviečiami ir komandos renkamos bendradarbiaujant su bendrojo ugdymo įstaigomis, vaikų dienos centrais, sporto organizacijomis. Šio projekto įgyvendintojai siekia diegti sveikos gyvensenos įpročius kuo ankstesniame amžiuje, o viena populiariausių sporto šakų Lietuvoje tam suteikia puikių galimybių.

Vilkaviškio rajono neįgaliųjų sporto klubo projekto „F.A.N.A.S (Fizinis Aktyvumas ir Neįgalumas Akivaizdžiai Suderinama)“ įgyvendinimui iš SRF skirti daugiau nei 46 tūkst. eurų.

Projekto rengėjai yra užsibrėžę prisidėti prie neįgaliųjų fizinį aktyvumo ir integruoto sporto plėtros savo rajone. Jie numatę organizuoti 10 fizinio aktyvumo stovyklų neįgaliesiems, kiekvienais projekto įgyvendinimo metais surengti rajono neįgaliųjų olimpiadą, taip pat integruoto sporto renginį „Judėkime kartu“, kurio metu krepšinį ir futbolą žaistų komandos, sudarytos iš neįgaliųjų ir negalios neturinčiųjų žmonių.

Pavyzdžiai įkvepia

969,5 tūkst. eurų iš SRF skirti 2021–2025 metais įgyvendinamiems projektams, kurių tikslas –asmenų, dirbančių ar teikiančių paslaugas sporto srityje, kvalifikacijos tobulinimas ir sporto informacijos sklaida. Ši suma padalinta 13-ai projektų.

Šios srities neįgaliųjų sporto veiklas skatinantiems 4-iems projektams skirti 123,5 tūkst. eurų. Vienas jų – Lietuvos paralimpinio komiteto sumanymas sukurti prieinamų sporto objektų neįgaliesiems mobiliąją programėlę „Parateam Lietuva“.

Joje žmonės su negalia galės rasti interaktyvų, nuolat atnaujinamą jiems pritaikytų sporto vietų žemėlapį, informaciją apie sporto infrastruktūros objektus, trenerius, specialius projektus, aktualias susijusias naujienas, fizinio aktyvumo naudą jiems. Taip tikimasi burti sportuojančiųjų bendruomenes – bus galimybė teikti atgalinį ryšį apie sporto infrastruktūros objektus, sporto veiklų patirtį.

Anot prevencinės kampanijos „STOP nejudumui Lietuvoje“ autorių asociacijos „Sportas visiems“, anksčiau šalyje vykdyta prevencinė kampanija „Stop karui keliuose“ gerokai sumažino mirčių skaičių.

Savo kampanija jie siekia panašių tikslų: pavyzdžiais, informacija bei veiklomis keisti visuomenės elgseną, kasdienius žmonių įpročius bei formuoti ir stiprinti supratimą apie reguliaraus judėjimo naudą, poveikį asmens fizinei savijautai, nuotaikai, darbingumui, koncentracijai ir t. t. Projektui įgyvendinti iš SRF skirta beveik 395 tūkst. eurų.

SRF finansuojami projektai atrinkti konkurso būdu – iš viso buvo pateikta 343 paraiškos minėtų dviejų sričių projektams finansuoti. Jas vertino nepriklausomi ekspertai ir vertintojai, po to – švietimo, mokslo ir sporto ministro sudaryta Sporto projektų komisija.

SRF finansavimą gali gauti sporto projektai, skirti fizinio aktyvumo veikloms, skatinančioms fizinio aktyvumo plėtrą; sporto inventoriui ir įrangai įsigyti; sporto renginiams organizuoti; dirbančiųjų ar teikiančiųjų paslaugas sporto srityje kvalifikacijai tobulinti ir sporto informacijai skleisti; esamų sporto paskirties pastatų arba sporto paskirties inžinerinių statinių plėtrai, priežiūrai bei remontui.

10 proc. kiekvienai sričiai numatytų lėšų yra skiriama neįgaliųjų sporto plėtrą skatinantiems projektams įgyvendinti.

Pirmųjų keturių sričių sporto projektų konkursą administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldus Švietimo mainų paramos fondas, paskutiniosios srities kvietimą – viešoji įstaiga Centrinė projektų valdymo agentūra.

Finansavimas likusiųjų sričių projektams bus baigtas skirstyti birželį. Iš viso 2021 m. SRF kvietimu bus paskirstyti beveik 15 mln. eurų.

2020 m. SRF sporto projektams išskirstyta beveik 17 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)