Nesusidūrusius su šia sporto šaka varžybų organizatoriai perspėja - žvangės ne kirviai, bet gaus moderni medžių pjovimo technika. Varžybų dalyviai savo meistriškumą bandys 5-iose rungtyse: medžio pjovimo, grandinės keitimo, kombinuoto pjaustymo, tikslaus pjaustymo ir šakų genėjimo. Medkirčiai varžosi pagal tarptautines taisykles su standartine, gamykline įranga, kurios dalyviams neleidžiama „patobulinti“.

„Tai brangus sportas, tačiau sutraukiantis nemažą būrį su miškininkyste susijusių žmonių visame pasaulyje. Varžybos Lietuvoje bus tarsi pasirengimas rugpjūčio mėnesį Baltarusijoje vyksiančiam pasaulio čempionatui“ - pasakoja Arūnas Jurkonis, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos lektorius.

Varžybų tikslas – populiarinti medkirčio profesiją, pristatyti naujausias medienos ruošos technologijas ir įrangą, propaguoti saugius darbo metodus.

Radviliškyje vyksiančios medkirčių varžybos išskirtinės tuo, kad medžio kirtimo rungtis bus atliekama miške, o likusios 4–ios specialiai įrengtoje aikštelėje.

„Dažniausiai visos penkios rungtys atliekamos aikštelėje - medžio pjovimas imituojamas pjaunant laikiklyje įtvirtintą rastą. Taip daug paprasčiau organizatoriams parinkti visiems vienodus medžius, užtikrinti žiūrovų saugumą“, - sakė A. Jurkonis. „Esame dėkingi Radviliškio urėdijai, kuri sudarė galimybes medkirčiams varžytis natūralioje aplinkoje ir kirtimui numatytame miško plote paliko 40 eglių, iš kurių varžyboms teisėjai atrinko 25-ias“.

A. Jurkonio teigimu medkirčiai savo sporto rungtimis žalos gamtai nedaro ir kerta tik tuose plotuose, kuriuose vykdomi planiniai kirtimai. Lietuvos medkirčiai savo profesionalumą yra išbandę ne viename tarptautiniame čempionate Italijoje, Estijoje, Vokietijoje, Kroatijoje.

Medžio pjovimo rungtyje vertinamas medžio vertimo tikslumas, laikas, kelmo parametrai. Grandinės keitimo rungtyje svarbiausia - laikas. Reikia kuo greičiau atsukti juostos veržles, nuimti grandinę ir pjovimo juostą, juostą apversti, uždėti kitą grandinę ir priveržti veržles. Po šios rungties dalyviui pjūklo tvarkyti neleidžiama ir reikia dalyvauti kitose rungtyse.

Kombinuoto pjaustymo rungčiai 35 cm skersmens tekinti rąstai ant „ožių“ pastatomi 7 laipsnių kampu žemės atžvilgiu. Dalyviui reikia, nepažeidžiant spalvinių juostų ir išlaikant statmenumą rąsto ašiai, pradedant iš apačios ir baigiant iš viršaus, kuo greičiau ir tiksliau atpjauti 3-8 cm pločio nuopjovą nuo kiekvieno rąsto.

Tikslaus pjaustymo rungtyje reikia kuo greičiau ir tiksliau atpjauti 3-8 cm pločio nuopjovą nuo dviejų tekintų rąstų, apipiltų 3 cm storio drėgnų pjuvenų sluoksniu.

Žiūrovų tarpe populiariausia šakų genėjimo rungtis, nes ji labai greita ir azartiška. 14 cm skersmens ir 6 m ilgio tekintuose eglės rąstuose vienoda išdėstymo schema išgręžiama 30 skylių, į kurias sukalamos 3 cm skersmens ir 0,5 m ilgio tekintos šakos. Dalyvis turi kuo greičiau, nepaliekant ilgesnių nei 5 mm šakų, taip pat neįpjaunant giliau nei 5 mm kamieno, nugenėti šakas. Po šios rungties ir paaiškėja čempionas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)