Marijampolietis P. Pultinevičius nustebino šachmatų pasaulį. Europos pirmenybėse Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje jis surinko 7,5 taško iš 11 galimų ir užėmė 15 vietą iš 359 čempionato dalyvių, nors jo startinis reitingas buvo vos 186-as.

Pirmenybėms pasibaigus, lietuviui už nugaros liko daugybė visame pasaulyje puikiai žinomų šachmatininkų. Tarptautinio sporto meistro vardą turintis 18-metis jau po devynių partijų įvykdė tarptautinio didmeistrio normą (antroji iš reikiamų trijų) bei savo reitingą pakėlė 38 punktais.

Europos čempionate jis nugalėjo šachmatininkų iki 18 metų įskaitoje, pagal papildomus rodiklius aplenkęs 16 vietoje likusį Andrejų Jesipenką (2 603) iš Rusijos.

Skopjėje varžėsi dar du lietuviai. Tai Rolandas Martinkus (4,5 taško, 277 vieta) ir Rokas Klabis (5 taškai, 238 vieta).

Bet turbūt svarbiausias laimėjimas Skopjėje – R. Martinkaus treniruojamas P. Pultinevičius iškovojo kelialapį į Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) Pasaulio taurės turnyrą. Jis vyks rugsėjį ir spalį Rusijos mieste Chanty Mansijske.

Šiose varžybose dalyvaus 128 šachmatininkai, tarp kurių – pasaulio čempionas Magnusas Carlsenas bei tokie didmeistriai kaip Levonas Aronianas, Dingas Lirenas, Wesley’is So, Maxime’as Vachier-Lagrave’as.

Laukia akistata su žvaigžde

Pasaulio taurės turnyras vyksta atkrintamųjų varžybų principų. Pirmame jo etape susitinka aukščiausią ir žemiausią reitingus turintys turnyro dalyviai, antras – su antru nuo sąrašo pabaigos ir t. t.|

Neaukštą reitingą tarp turnyro dalyvių turėsiančiam P. Pultinevičiui teks susirungti su pasaulinio lygio šachmatų žvaigžde.

„Pauliaus reitingas turėtų būti penktas, šeštas ar septintas nuo galo, tad ir susitikti turėtų su penktu, šeštu ar septintu pajėgiausiu pasaulio šachmatininku“, – prognozavo R. Martinkus.

Varžovai aiškinsis, kuris stipresnis dviejose partijose. Jeigu per jas kurio nors varžovų pranašumas neišryškės, tada spręs greitieji šachmatai. Tačiau, jei ir tai nepadės išaiškinti geresnio žaidėjo, vyks lemiama partija – armagedonas, per kurį baltieji turi daugiau laiko, bet privalo laimėti. Jei mačas baigiasi lygiosiomis, į kitą etapą patenka juodomis figūromis žaidęs šachmatininkas.

Daug lemia psichologija

„Šaltibarščius mėgsta. O mano darbas – juos pagaminti. Aš taip pat juos mėgstu. Dabar pagaliau Paulius į mokyklą išėjo, tai vienas valgau ir labai džiaugiuosi. Patys suprantate – esu suvalkietis“, – juokavo treneris R. Martinkus, paklaustas, ką galėtų papasakoti apie savo auklėtinį.

Treneris Paulių pažįsta nuo tada, kai vaikinui buvo šešeri ir pradėjo lankyti šachmatus.

Pats P. Pultinevičius nėra labai kalbus.

„Mano tėvai šachmatais nežaidžia. Anksčiau lankė šachmatus brolis“, – atsakė, paklaustas apie šeimos ir šachmatų sąsajas.

R. Martinkus P. Pultinevičiui stengiasi būti ne vien treneris, bet ir psichologas. Nes yra įsitikinęs, kad psichologija per varžybas lemia kone daugiausia.

„Psichologija tuo lygiu, kuriuo žaidžia Pauliaus, lemia labai daug. Gal net 90 proc. sėkmės. Svarbi kiekviena detalė. Įsivaizduokite, kad pergalė ar pralaimėjimas apsprendžia gana didelius pinigus – laimėsi juos ar ne. Ir vienas ėjimas, viena klaida gali nulemti 10 tūkst. eurų likimą. Tokie dalykai veikia smegenis. Laimi tas, kuris psichologiškai nusiteikęs tvirčiau“, – kalbėjo R. Martinkus.

Pats dalyvavęs ne viename turnyre, treneris Pauliui žeria patarimus ir iš kitų sričių.

„Svarbu prieš partiją nepersivalgyti. Kalbu rimtai. Kai persivalgai, smegenys kokioms keturioms valandoms išsijungia, – kalbėjo treneris. – Per partiją labai svarbu vandenį gurkšnoti. Mes sakome – kad smegenys nesudžiūtų. Iš tikrųjų per partiją išeikvojama labai daug energijos. Na, dar galima kokias šešias razinas per partiją suvalgyti. Tiesa, Europos čempionate pagal FIDE taisykles valgyti draudžiama. Tam skirta vieta už salės – maitinimo punktas. Dažnai būna, kad per partiją, kai mintys prie lentos, nueini į tą punktą, pavalgai, o po to užmiršti, kur pinigus išleidai.“

Mokslus derina su šachmatais

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad iš visų sporto šakų mažiausiai mokslams gali trukdyti intelektualiausia jų – šachmatai, o visi šachmatininkai turėtų mokytis puikiai. Marijampoliečiai sako, kad ir šachmatai, ir mokslai gali kirstis tarpusavyje, nes abiem veikloms reikia skirti laiko.

Paulius eina į mokyklą, kai tik gali, nesukčiauja. Bet šachmatams būtina daug skirti daug laiko. „Štai ir dabar turėjome trijų savaičių išvyką. Dėl to mokantis atsiranda spragų. Bet jis gana greitai pasiveja. Neapleidžia mokslų. Vis dėlto siekti aukštesnių balų per egzaminus gali būti sunkoka“, – pripažįsta treneris.

Pats šachmatininkas taip pat sako, kad nėra mokslo pirmūnas: „Problema ta, kad aš dėl šachmatų daug pamokų praleidžiu.“ Paklaustas, kokie mokslai sekasi geriausiai, Paulius nepuolė vardyti tiksliųjų. „Gal istorija“, – atsakė.

Palaiko Kauno „Žalgirį“

Be šachmatų, vaikinas domisi ir kitomis sporto šakomis.

„Stipriai domiuosi krepšiniu. Kartais pažaidžiu, o šiaip mėgstu žiūrėti. Palaikau Kauno „Žalgirį“. Iš esmės visas sporto šakas mėgstu, visomis domiuosi. Aišku, jei sportuoju, tai tik savo malonumui“, – sako 18-metis.

„Paulius ir bokso gyslelę turi. Jeigu kas nepatinka, gali tiesiai šviesiai „į lempą“ užvažiuoti“, – juokauja jo treneris.