Londono olimpinėse žaidynėse turėjusi dalyvauti Lietuvos dviratininkė R. Leleivytė dopingo kontrolieriams įkliuvo praėjusių metų birželio 12 dieną. Ne varžybų metu patikrintos 2007, 2009 ir 2011 metų Lietuvos čempionės organizme buvo aptikta rekombinuoto eritropoetino (EPO).

R. Leleivytė nuo 2011 metų atstovavo Italijos komandai „Vaiano Tepso“,

Dopingo šešėliai sklandė ir anksčiau

Pirmasis su Lietuvos dviratininke susijęs skandalas kilo per 1996 m. Atlantos olimpines žaidynes. Iš jų dėl bromantano vartojimo buvo pašalinta Rita Razmaitė.

Rusijoje sukurtas, į mezokarbą panašus ir iki 1996 m. dopingo kontrolierių nė sykio neaptiktas bromantanas tada dar nebuvo įtrauktas į neleistinų medžiagų sąrašą. Tačiau tarp uždraustų buvo kai kurių kitų beveik identiškos sudėties ir tuo pačiu poveikiu išsiskyrusių vaistų, todėl Tarptautinis olimpinis komitetas dėl bromantano vartojimo diskvalifikavo net devynis Atlantoje pagautus posovietinių valstybių sportininkus.

Jų ginti ėmėsi Rusijos sporto vadovai, pasinaudoję juridinėmis spragomis ir pasiekę, kad visi „bromantano bylos“ veikėjai būtų reabilituoti.

Į painią dopingo istoriją įsivėlė vienintelis „Tour de France“ lenktynių prizininkas Lietuvos dviratininkas Raimondas Rumšas. Jo gyvenimas apkarto gerokai prieš tai, kai buvo paimtas teigiamą rezultatą davęs dopingo mėginys.

R. Rumšo bėdos prasidėjo 2002 m. liepos 28-ąją – „Tour de France“ lenktynių finišo dieną. Komandos „Lampre“ dviratininkas nespėjo pasidžiaugti Eliziejaus laukuose už trečiąją vietą gautu prizu, kai sužinojo, kad Prancūzijos ir Italijos pasienyje už muitinės taisyklių pažeidimą buvo sulaikyta didelį kiekį vaistų vežusi jo žmona Edita Rumšienė. Tarp sportininko žmonos automobilyje rastų medikamentų buvo nemažai tokių, kuriuos dviratininkai vartoja kaip dopingą.

E. Rumšienė pustrečio mėnesio praleido Bonvilio kalėjime, tačiau visi 2002 m. atlikti R. Rumšo testai buvo neigiami, todėl pačiam dviratininkui jokie oficialūs įtarimai vartojus dopingą nebuvo pateikti.

R. Rumšo organizme draudžiamos medžiagos eritropoetino buvo rasta tik per 2003 m. „Giro d’Italia“ lenktynes paimtame mėginyje. Už tai Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF) diskvalifikavo R. Rumšą vieniems metams.

Pasibaigus diskvalifikacijai R. Rumšas grįžo į profesionalų sportą, bet stipriausiose pasaulio komandose ir svarbiausiose varžybose buvo nepageidaujamas. Jis keliskart tapo Lietuvos čempionu, o 2007 m. pateko į šalies rinktinę ir ruošėsi keliauti į Štutgarte rengtą pasaulio čempionatą.

Sportininkui raudoną šviesą uždegė UCI. Vos sužinoję, kad R. Rumšas planuoja lenktyniauti planetos pirmenybėse, UCI vadovai atsiuntė LDSF laišką, kuriame išsakė savo nenorą jį matyti Štutgarte.