Po rankinio, bokso, dviračių sporto, lengvosios atletikos, futbolo – eilė ir plaukimui.

Nežabotu apetitu aukščiausio rango sporto renginiams pasižymintis Kataras pirmą kartą priima planetos vandens sporto pirmenybes, kuriose be plaukikų dar rungiasi šuolininkai į vandenį, vandensvydininkai bei dailiojo plaukimo meistrai.

Tiesa, 2014 metais Dohoje jau vyko pasaulio plaukimo čempionatas trumpame (25 m) baseine. Tačiau savo mastu ir prestižu jis neprilygsta daugiau nei pustrečio tūkstančio sportininkų iš dviejų šimtų šalių sutraukusioms varžyboms, kuriose galima pakovoti dėl olimpinių kelialapių.

Vasaris – palankus mėnuo keliauti į Persijos įlankos skalaujamą dykumų kraštą, kadangi oro temperatūra čia kol kas neviršija 25 laipsnių šilumos.

„Klimatas dabar švelnus, panašiomis sąlygomis mūsiškiai kaip tik ir rengėsi čempionatui Tenerifėje. Džiaugiamės, kad pirmenybės vyks ne kur nors Pietų Korėjoje ar Japonijoje – nebus tokio didžiulio laiko skirtumo, kuris keldavo iššūkių mūsų mokslininkams ir treneriams galvojant, kaip teisingai paruošti sportininkus“, – Delfi sakė „LTU Aquatics“ prezidentas Saulius Binevičius.

Tačiau tarptautinio kalendoriaus aspektu laikas anaiptol nėra patogus.

Lietuvos plaukimo rinktinės sudėtis Katare

Rūta Meilutytė*50, 100 m krūtine
Kotryna Teterevkova*50, 100, 200 m krūtine
Smiltė Plytnykaitė50, 100 m laisvu stiliumi
Sylvia Statkevičius200 m laisvu stiliumi
Patricija Geriksonaitė50 m nugara
Danas Rapšys*200, 400 m laisvu stiliumi
Andrius Šidlauskas50, 100, 200 m krūtine
Danilas Pancerevas200 m kompleksinis plaukimas
Erikas Grigaitis100, 200 m nugara
Mantas Kaušpėdas50 m nugara
Tomas Lukminas100 m laisvu stiliumi
Tomas Navikonisestafetė
Rokas Jazdauskasestafetė


* – pažymėti plaukikai turi olimpinius kelialapius

Tai – vis dar pandemijos sukeltos grandininės reakcijos pasekmės. Čempionatas Katare iš pradžių buvo numatytas praėjusį lapkritį, bet kadangi atidėtos buvo ir praėjusios pirmenybės Fukuokoje (Japonija), teko planuoti iš naujo ir medalius dalinti likus vos penkiems mėnesiams iki olimpinių žaidynių.

Žymi (ir įžymi) dalis pasaulio elito nesiryžo olimpiniais metais vaikytis dviejų zuikių.

Tik šeši planetos čempionai „Aspire Dome“ komplekse gins pernai iškovotus titulus – tarp jų bus ir Rūta Meilutytė.

Šįsyk ji nesutiks viso būrio nuolatinių savo konkurenčių: dabartinės 100 m plaukimo krūtine pasaulio vicečempionės Tatjanos Schoenmaker iš Pietų Afrikos Respublikos, bronzinės prizininkės iš JAV Lydia Jacoby, perpus trumpesniame nuotolyje sidabrą pelniusios jos tautietės Lilly King, abiejuose finaluose plaukusių estės Eneli Jefimovos ir japonės Satomi Suzuki.

Nedalyvaujant T. Schoenmaker retėja ir Kotrynos Teterevkovos varžovių gretos, kadangi afrikietė pernai buvo greičiausia 200 m nuotolyje. Iš finalo, kuriame lietuvė užėmė šeštą vietą, Katare taip pat trūks L. King, danės Thea Blomsterberg, kanadietės Kelsey Wog.

Danas Rapšys 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje nesulauks nei titulą prarasiančio brito Matto Richardso, nei Rumunijos garsenybės Davido Popovici kompanijos. Nebus ir vicečempiono iš Didžiosios Britanijos Tomo Deano, amerikiečio Kierano Smitho, korėjiečio Lee Ho-joono – visi jie praėjusią vasarą plaukė finale.

Dvigubai ilgesniame nuotolyje lietuviui nereikės lenktyniauti su čempionu Samueliu Shortu iš Australijos.

Apskritai, jei australai Fukuokoje, kur tapo medalių įskaitos nugalėtojais, išrikiavo 30 plaukikų, tai į Katarą jų pasiuntė tik 15. Neatvyko nei Emma McKeon, nei Kaylee McKeown, nei Mollie O‘Callaghan, nei Ariarne Titmus, nei Kyle‘as Chalmersas.

Dar labiau – nuo 48 iki 20 atletų – susitraukė JAV rinktinė, kurioje nebus Katie Ledecky, Regan Smith, Olivia Smoligos, Alex Walsh, Ryano Murphy, Jacko Alexy.

Mažiau žvaigždžių – trumpesnės eilės prie medalių, tačiau ar kitoje jų pusėje neslypi pavojai, susiję su svarbiausiu metų startu Paryžiuje?

Apie tai Delfi kalbėjosi su S. Binevičiumi, nurodžiusiu pagrindinius taikinius sekmadienį savo pasirodymą Katare pradedantiems Lietuvos plaukikams, aptarusiu lyderių sportinę formą ir gresiančią akistatą su baltarusiu.

– Kodėl strategiją šiam sezonui dėliojate kitaip nei daugelis jūsų konkurentų, dėl olimpiados aukojančių čempionatą Katare? – Delfi paklausė „LTU Aquatics“ vadovo

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją