Šiuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) gyvenantis lietuvis DELFI papasakojo apie savo kelią į viršų, gyvenimą JAV ir debiutą kine.

33-ejų metų kovotojas per savo profesionalią karjerą iškovojo 19 pergalių ir patyrė 7 pralaimėjimus. Šiuo metu M. Žaromskis yra sudaręs kontraktą su antra pagal dydį JAV veikiančia mišrių kovos menų kompanija „Bellator MMA“, kuri įsikūrusi Kalifornijoje. Šioje valstijoje jau trečius metus gyvena ir lietuvis, prieš tai ilgą laiką sportavęs Londone.

„Tiesiog ieškojau geresnio klubo, reikėjo savo lygį gerinti. Londone pasiekiau viską, ten nebebuvo, ko semtis. Toliau buvo tik JAV. Ši šalis turi geriausius kovotojus. Jei nori tobulėti, aplink tave turi būti geresnių – jei nėra, tu lieki vietoje“, – pasakoja Marius.

Į Lietuvą „Whitemare“ („Baltuoju košmaru“, – lietuviškai) pravardžiuojamas kovotojas grįžta kartą per metus, dažniausiai – vasarą. Čia jį atpažįsta nedaugelis, skirtingai nei JAV:

„MMA kovotojas ten kaip Lietuvoje krepšininkai. Prieis ir pašnekins, net banke. Man netgi pabodo tai. Bėgdavau, kad tik nešnekintų“.

Pasak Mariaus, amerikiečiai domisi kovos menais ir yra daug labiau apsišvietę šioje sferoje. Išskirtinis kovotojų bruožas – nuo imtynių veiksmų, lūžus kremzlei, sunkiai atpažįstamos ausys amerikiečiams nekelia nuostabos. Tuo metu lietuviai į jas žiūri kreivai.

„Vieną kartą, skrendant lėktuvu, mažas vaikas už nugaros sako: mama, mama, kodėl pas dėdę tokios ausys? Mama jam sako: ateik tik čia greičiau ir nešnekėk. Aš norėjau jam pasakyti: būk geras mokykloje, nes kitaip mokytojas nutampys ausis“, – juokiasi M. Žaromskis.

Vienas iš paskutiniųjų Mariaus iššūkių buvo ne ringe, o filmavimo aikštelėje. Jis atliko vieną iš pagrindinių vaidmenų kino juostoje, kuri dienos šviesą turėtų išvysti jau 2014 m. Filmas vadinsis „Greater Things“ ir pasakos ne tik apie sportą:

„Būsiu vienas pagrindinių herojų. Ten trys siužetai bus. Vienas apie sportininką, kitas apie susituokusią porelę ir žmogų, puolusį į depresiją. Visi jie atvažiuoja į Japoniją. Pačiam įdomu, kaip jie sudėlios viską“.

Į Lietuvą – kaip į sanatoriją

M. Žaromskis kovų menais užsiiminėti pradėjo dar ankstyvoje jaunystėje. Kovotojo kelią jis pradėjo nuo karatė treniruočių. Kaip pats sako, nenorėjo atsilikti nuo vyresnių draugų. Tėvai tokiam pasirinkimui nepritarė ir siūlė lankyti krepšinio ar futbolo treniruotes, tačiau jos Mariaus netraukė.

Pirmojoje savo profesionalioje dvikovoje lietuvis dalyvavo 2001m. Vėliau jis išvyko į Angliją. Čia iki 2007 m. ne tik treniravosi, bet ir dirbo statybose.

„Atidirbi nuo 8 iki 17 val., po to į treniruotę važiuoji. Būdamas 27-erių metų aš blogiau jaučiausi nei dabar. Gerdavau mažai vandens, gerai nepavalgydavau“.

Persikėlus gyventi į JAV Mariaus sveikata pasitaisė, tačiau geriausia reabilitacija išlieka lietuviškas maistas.

„Geriausia reabilitacija – namuose, grįžus pas mamą. Man čia kaip sanatorija. Amerikoje aš, gerdamas vitaminus, taip neišsigydau visko, kaip į Lietuvą grįžęs – uogos, cepelinai, lašiniai.. Nuo lietuviško maisto atsigaunu, jaučiu kad jaunėju. Į Ameriką grįžtu pasikrovęs lietuviškos energijos".

Vėl filmuotis nenorėtų

Lietuvį jau greitai turėtume išvysti ne tik ringe, bet ir kino ekranuose. Filme „Greater Things“ jo sukurtas vaidmuo kiek primena ir paties gyvenimą, ypač tarpsnį apie pirmuosius žingsnius Londone. Pats kovotojas darbą kino aikštelėje prisimena ne su didžiausiu malonumu.

„Tiesą sakant, užkniso.. Liepia pradėti muštis, o aš sakau: gal mums reikia apšilti, o ne iškart paimti ir muštis? Apšylame kokias 20-30 min. ir filmuojamės minutę, o po to stovi 3 val., kol tvarko kameras, apšvietimą. Antrą kartą nesifilmuočiau, nes tai darbas nuo ryto iki vakaro. Dar gerai, kad daug teksto nereikėjo mokytis“.

Filmas pasakos apie kelių skirtingų žmonių likimus, kaip jie stengiasi išlikti šiame pasaulyje, taip pat - skirtingą sporto kultūrą Anglijoje ir Japonijoje. Tekančios saulės šalies žiūrovų palaikymas sužavėjo ir M. Žaromskį. Būtent čia jis pasiekė didžiausią karjeros pergalę, puikiu kojos smūgiu nokautuodamas Jasoną High'ą „Dream 10“ finale.

„Japonijoje kiekviena kova būna įsimintina. Išeini į ringą, o ten tylu, ramu. Žiūrovai reaguoja į kiekvieną smūgį. Sportininkui jaučiama pagarba, visai kitaip pats jautiesi. Filme norima parodyti tą skirtumą. Japonijoje žmonės palaiko, o Anglijoje visi geria, nepalaiko lietuvių ir rėkia, kad užmuštų jį“.

Amerikoje viskas kitaip

Ieškodamas naujų iššūkių karjeroje, Marius išvyko į JAV. Čia jis gyvena pastaruosius trejus metus. Lietuvis įsikūrė San Chosė mieste, esančiame Kalifornijos valstijoje.

„Amerikoje gerai – ten treniruojiesi, pamiegi. Neturiu jokių pašalinių darbų. Nėra įtampos. Amerikoje visai kitoks gyvenimas, nėra tokio bėgimo kaip buvo Londone. Čia netgi trūksta veiklos“.

Kovotojas, kaip stipriausius priešininkus, būtent ir įvardija amerikiečius, kurie dėka nuolatinių treniruočių turi daug pasitikėjimo savo jėgomis. Anksčiau M. Žaromskis turėjo įvairių prietarų – nesimaudyti prieš kovą ar apsivilkti laimingus šortus, kuriuos turi iki šiol. Tačiau gyvenimas už Atlanto pakeitė tai.

„Mane užgrūdino, kad nėra jokių prietarų. Išeini į ringą, padarai savo darbą, grįžti namo. Išėjai į ringą, reiškiasi tu esi geras. JAV dirba ties tuo pasitikėjimu. Jei tu nepasitiki savimi, tai neik į ringą, o toliau treniruokis“.

Kalbėdamas apie gyvenimą už sporto ringo Marius pripažįsta, kad viskas nėra taip gerai – kaimynai vieni kitų bijo, nes yra atvažiavę iš skirtingų pasaulio kampų, trūksta žmogiškumo, amerikiečiai pasidarė per dideliais kapitalistais.

Nori atidaryti sporto klubą

Pažvelgus į Marių kovos ringe supranti – šis vyrukas yra bebaimis ir turbūt retas norėtų atsidurti jo varžovo vietoje. Pats kovotojas pripažįsta, kad baimės neturėjimas dažnai sutrukdo pasirodyti geriau.

„Kai aš nebijau, tada smūgį praleidžiu. Tai yra problema, kai per daug pasitikiu savimi. Išeinu ir nebijau varžovo – man tai problema. Man trūksta baimės. Baimė padeda – kai bijai, tu traukiesi, labiau stebi varžovą. Turi bijoti. Baimė tave saugo. Daug klaidų esu padaręs, kai baimės nejaučiau“.

M. Žaromskis dar tikrai neketina baigti kovotojo karjeros. Tačiau pripažįsta, kad šis klausimas vis labiau slegia. Jis norėtų atidaryti savo sporto klubą, tačiau nežino kuriame pasaulio gale – Lietuvoje, Londone, Švedijoje, galbūt JAV.

Kovotojas sako neatmetantis galimybės grįžti į tėvynę, tačiau parvažiavęs trumpesniam laikui supranta, kad tam dar ne laikas. Nepaisant visų minčių apie ateitį, Mariaus galvoje – artėjančios kovos „Bellator MMA“ čempionate. Į praeitį ringo košmaras taip pat nelinkęs žvalgytis.

„Sunku pasakyti, ar ką nors keisčiau savo karjeroje. Noriu pamiršti viską ir žiūrėti į priekį. Jei žiūrėsi atgal, bus blogai. Reikia pamiršti kas buvo, nes viskas laukia priekyje. Būna: galvoji metus apie kovą, nereikia to. Pamiršai ir žiūri į priekį. Sporte taip yra – kas buvo, tas. Mes ne robotai esame, visi klaidas darome. Pamiršai jas, pailsėjai ir eini į priekį. Dabar pats žiūriu ir einu į priekį. Pailsėjau, vėl yra noras treniruotis. Kol sveikata leidžia, tol kausiuosi“, – tikino MMA žvaigždė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (383)