Lietuvos olimpiečių interesus ginantis Lietuvos olimpinis komitetas (LTOK) kaltinamas ne tik tuo, kad dėl jo vadovų veiklos galėjo netekti 33 milijonų eurų, bet ir melavimu jo veiklą prižiūrinčiam Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK).

Šios organizacijos LTOK siųstame laiške kalbama apie Lietuvos valdžios norą sumažinti finansavimą LTOK bei apriboti šios organizacijos finansinę laisvę. Tačiau Finansų ministerijos siūlymuose kaip tik figūruoja pasiūlymai padidinti LTOK finansavimą 22 arba 38 proc.

Vienas iš ministerijos siūlymų – palikti dabartinį finansavimo modelį, kuris dabar yra privalomi 8 proc. nuo išplatintų loterijų vertės bei paliekamas 5 proc. loterijų mokestis, mokamas į biudžetą. Tačiau čia didinama LTOK atskaitomybė Švietimo ir mokslo ministerijai.

Kaip teigia dokumentą pasirašę Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis, Lietuvos karatė federacijos prezidentas Romas Vitkauskas, Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas Dainius Pavilionis ir Lietuvos biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas, finansavimo sistemą ir priežiūrą būtina keisti, nes „LTOK finansavimio modelio neskaidrumo ir nekontroliuojamumo pastabas ne kartą teikė STT, Valstybės kontrolė ir kitos institucijos“.

„Labiausiai stulbina faktas, jog LTOK be sportininkų žinios vienašališkai atsisakė didesnio valstybės siūlomo finansavimo – 2 papildomų milijonų eurų. Šie papildomi pinigai užtikrintų aukšto lygio pasirengimo sąlygas 40-iai olimpiečių. Kyla klausimas – kieno interesams atstovauja LTOK vadovai. (...) LTOK svarbiausių sprendimų nederina su sportininkais ir federacijomis, sprendimus ir informaciją slepia“, – rašoma žiniasklaidai, LR Seimo nariams, sportininkams ir visoms sporto šakų federacijoms išplatintame laiške.

Tuo metu, anot LTOK ketvirtadienį išplatinto pranešimo spaudai, „nepriklausomas LTOK finansavimo užtikrinimo modelis yra sulaukęs tarptautinės olimpinės bendruomenės palaikymo bei laikomas savotišku pavyzdžiu kitoms šalims“.

LTOK vadovė Daina Gudzinevičiūtė pabrėžė, kad LTOK valdoma „Olifėja“ šiuo metu yra likusi vienintelis olimpinio judėjimo finansavimo šaltinis šalyje, tad bet kokie įstatymų pakeitimai, susiję su loterijų skiriama parama – turėtų būti atitinkamai įvertinti.

LTOK valdo 51 proc. bendrovės akcijų.