Nuo šių metų pradžios draudžiamų preparatų sąraše atsidūręs meldoniumas jau nuskandino daugiau nei šimtą sportininkų, o prie tokių garsenybių kaip tenisininkė Marija Šarapova ar dailiojo čiuožimo atstovė Jekaterina Bobrova prisijungė ir J. Jefimova.

Ketvirtadienį Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) oficialiai suspendavo plaukimo krūtine žvaigždę, kol bus priimti galutiniai sprendimai dėl rusės dopingo mėginio.

„Mano reakcija – nusivylimas. Mes su Rūta nebegalime pasitikėti tokia sportininke. Kartą jos dopingo testas jau buvo teigiamas. Tai pakeitė mūsų požiūrį į ją, nubraukė tai, ką laikėme nuostabia galimybe konkuruoti su aukščiausio lygio varžove. O dabar jaučiu lygiai tą patį apmaudą, tik dar stipriau, nes tai nutinka antrą kartą. Liūdna, kad J. Jefimova nebando tapti geriausia plaukike pasaulyje tokiais pačiais metodais, kokius naudoja Rūta – gera mityba, gyvenimo būdu ir treniruotėmis. J. Jefimova bando kitką, ir man dėl to gaila“, – DELFI kalbėjo J. Ruddas.

Rusijos plaukimo rinktinės lyderė jau buvo pagauta prieš dvejus metus, kuomet vartojo anabolinius steroidus. Nors įprasta bausmė už tokį nusižengimą – dvejų metų diskvalifikacija – atgailavusiai J. Jefimovai ji buvo sutrumpinta iki 16 mėnesių. FINA malonė pagrindinei R. Meilutytės konkurentei leido pernai dalyvauti pasaulio pirmenybėse Kazanėje, kur J. Jefimova laimėjo du medalius: auksą ir bronzą.

Dabar 23-ejų sportininkei gresia aštuonerių metų diskvalifikacija. Nustačius sunkinančių aplinkybių, J. Jefimova gali būti pašalinta iš sporto visam gyvenimui.

Veikiausiai abu variantai vienodai reikštų rusės karjeros pabaigą. Ir J. Ruddas mano, kad tai būtų teisinga bausmė.

„FINA turi griežtai laikytis taisyklių, o jeigu dėl kažkokių priežasčių nukryps į šoną, kils klausimų dėl pačios organizacijos patikimumo“, – įsitikinęs treneris iš Didžiosios Britanijos.

– Ar jūs prognozavote, kad J. Jefimova sukels dar vieną dopingo skandalą? – DELFI paklausė J. Ruddo

– Jeigu kas nors kartą įkliūva dopingo kontrolieriams, visada yra tikimybė, kad tai nutiks dar sykį. Pirmą kartą tai buvo didelė staigmena. Antrą – taip pat staigmena, bet jau mažesnė.

– Galvojate, kad praėjusiame pasaulio čempionate Kazanėje kova nebuvo garbinga?

– Negaliu pasakyti, ar draudžiamus preparatus vartoję sportininkai to nedarė pasaulio čempionate. Bet tikrai galiu teigti, kad buvo plaukikė, gavusi trumpesnę nei numatyta taisyklėse diskvalifikaciją ir dėl to startavusi čempionate. Taisyklės – visiškai aiškios, bet kartais jų nėra laikomasi. Ir tai – dar vienas nusivylimas.

– Tąkart FINA pagailėjo J. Jefimovos. Ar dabar dar matote erdvės gailestingumui?

– Aš grįžtu prie taisyklių – jos pasako viską, ką reikia žinoti. Taisyklės tam ir skirtos, kad atletai žinotų, kokias pasekmes sukels tam tikri veiksmai. Antra priežastis, kodėl jos egzistuoja, yra sąžiningų sportininkų ir trenerių apsauga. Bet jei taisyklių nesilaikoma, priežasčių jas turėti nebelieka.

– Jūsų nuomone, J. Jefimova turi būti diskvalifikuota iki gyvos galvos?

– Atsakysiu kitaip. Turi būti taip, kaip nurodo taisyklės. FINA turi griežtai jų laikytis, o jeigu dėl kažkokių priežasčių nukryps į šoną, kils klausimų dėl pačios organizacijos patikimumo.

– Kai kurie Rusijos sporto vadovai ir žvaigždės meldoniumą lygina su vitaminu C ir tvirtina, kad gavo per mažai informacijos apie Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) kodekso pokyčius. Ar Rūta buvo pakankamai informuota?

– Be abejo. Nesvarbu, kokią įtaką sportininkų rezultatams daro vienas ar kitas preparatas – jeigu jis uždraustas, jo vartoti nebegalima. Argumentas, kad WADA neinformavo sportininkų apie permainas, yra nesąmonė. Informacijos buvo per akis, ir ji tikrai buvo kokybiška. Nuo 2015 metų sausio 1 dienos mes žinojome, kad meldoniumas gali būti uždraustas – taigi, daugiau nei prieš metus. Paskui buvo labai aiškiai pranešta, jog tai įvyks nuo šių metų pradžios. Dabar kalendorius rodo nebe sausio antrą ar trečią – dabar kovo vidurys! Laiko suprasti, kad meldoniumo vartoti nebegalima, buvo daugybė, net jei neskaitai visų pranešimų, atkeliaujančių į elektroninį paštą.

– Ar R. Meilutytė pati yra vartojusi meldoniumą?

– Žinojau, kad manęs to teirausis, todėl paklausiau pačios Rūtos. Ji atsakė, kad niekada jo nevartojo. Rūta apskritai labai atsargiai žiūri į viską, kas pagaminta laboratorijoje. Ji – labai normali ir sveika mergina, jai visiškai pakanka energijos, gaunamos iš įprasto maisto. Jai nereikia meldoniumo, ji pasistiprina tuo, ką valgote jūs ir aš.

– Šeštadienį R. Meilutytė švęs 19-ą gimtadienį. Ar būtų klaidinga naujieną apie J. Jefimovos dopingo testą vadinti dovana gimimo dienos proga?

– Tai būtų įžeidu. Mes norime, kad varžybose grumtųsi visi geriausi pasaulio plaukikai – sąžiningi ir „švarūs“. Nenorime įgyti jokio pranašumo dėl to, kad kažkas buvo pagautas sukčiaujantis. Taigi, šios naujienos – ne dovana, o nusivylimas, dėl kurio kenčia visas plaukimas. Tokia ryški asmenybė kaip J. Jefimova galėtų būti puikiausia mūsų sporto ambasadore, galėtų atnešti daug gero, tapti pavyzdžiu milijonams vaikų. Bet dabar mes turime priešingą rezultatą. Ji užtraukė gėdą sportui, ir man dėl to liūdna. Tai – juoda diena plaukimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (960)