Mažiau drabužių – greitiems

Profesionalų sportininką, tiek vyrą, tiek moterį, dažniausiai galima pažinti iš aprangos: trumpi šortukai, lengvi marškinėliai. Jeigu žmogus bėga greitai, reikia, kad kuo didesnė kūno dalis būtų atvira, kitaip sakant, paruošta prakaituoti. Garuojantis prakaitas atiduoda aplinkai šilumą, bėgikui būna ne taip karšta, jis mažiau pavargsta.

Visi bėgikams, tiek mėgėjams, tiek profesionalams, skirti sportiniai drabužiai yra pasiūti taip, kad netrintų, būtų patogūs, o medžiagos atliktų pagrindines funkcijas – nekauptų prakaito, neerzintų odos ir būtų lengvos. Todėl ieškodami bėgimui skirtų drabužių aplenkite skyrius, kurie yra skirti laisvalaikio ar kitų sporto šakų prekėms.

Kompresinės rankovės – būtina ar ne?

Pagrindinė kompresinių rankovių funkcija šildyti rankas, kad jos neįsitemptų ir nepavargtų. Žmogaus galūnės šąla greičiau nei visas kūnas, todėl stingstančios rankos gali pabloginti bėgimo techniką. Nutinka ir taip, kad bėgikams gaivinimosi punktuose būna sunku pasiimti vandens stiklinę. Kai rankos sustingusios, ji paprasčiausiai iškrenta.

Kojinės: trumpos ar ilgos?

Įsigiję bėgimui skirtus patogius batelius nepamirškite ir kokybiškų kojinių. Žmonės dažnai investuoja į gerą avalynę, tačiau pagaili pinigų kojinėms. Profesionalai paprastai renkasi plonas, trumpas kojines, nors yra ir tokių, kurie pirmenybę teikia ilgoms, kompresinėms.

Ilgos kompresinės kojinės atlieka keletą funkcijų. Viena jų yra šildyti raumenis, kita – padėti iš raumenų išpumpuoti kraują. Jos pagerina blauzdos raumenų darbą, ypač bėgimo pabaigoje, kai kojos būna pavargusios.

Laisva ar aptempta?

Vidutinio ilgio tampres mėgsta dėvėti ir mėgėjai, ir profesionalai. Profesionalūs bėgikai jas dažniausiai renkasi vėsesniu oru. Tamprės ne tik padeda geriau jausti judesį, bet ir šildo. Laisvi, trumpi šortukai geriau praleidžia vėją, todėl sportininkai juos renkasi, kai varžybos vyksta karštą dieną.

Aptemptas drabužis dažnai atlieka ir šildymo funkciją, todėl tiek aptempti marškinėliai, tiek tamprės tinka vėsesniems orams.

Laisvesnius, ilgesnius šortukus ir marškinėlius su rankovėmis dažniau renkasi bėgikai mėgėjai. Jie nevaržo judesių, dažniausiai būna pasiūti iš ypač lengvų medžiagų, kurios gerai išgarina prakaitą. Yra žmonių, kurie dėl įvairių priežasčių nemėgsta aptemptų drabužių, todėl renkasi laisvesnius.

Moterims bėgikėms, nors ir dėvi laisvus bėgimo drabužius, vietoje įprastų liemenėlių rekomenduočiau rinktis sportines, kurios yra žymiai patogesnės ir funkcionalesnės.

Bėgikams mėgėjams, kurie bėga lėtesniu tempu, vėsią dieną rekomenduočiau dėvėti tampres žemiau kelių arba visai ilgas. Kai bėgimo greitis nėra didelis, raumuo gali atšalti. Dėl to gali prasidėti spazmai, kojas imti traukti mėšlungis. Tamprės kojas šildo mechaniškai, todėl jos ne taip greitai šąla.

Antras sluoksnis. Kada jo reikia?

Jeigu oro temperatūra žema, lėčiau bėgantieji gali apsivilkti ir antrąjį sluoksnį – marškinėlius ilgomis rankovėmis. Idealu, jeigu jie pasiūti iš specialių medžiagų, kurios padeda garinti prakaitą, yra lengvi ir nevaržo judesių.

Specialias striukytes nuo lietaus ir vėjo varžybų metu rekomenduočiau nusirengti. Jos puikiai tinka treniruotėms ir apšilimui. Labai svarbu kuo ilgiau iki varžybų starto išsaugoti kūno šilumą. Nusirengti nereikalingus drabužių sluoksnius reikėtų ne anksčiau nei likus 10 minučių iki starto.

Dažnai tenka matyti bėgikų, kurie viduryje distancijos pradeda nusirenginėti – rišasi drabužius ant klubų, nešasi rankose ar net numeta šalia trasos. Jeigu ruošdamiesi varžyboms abejojate, nusirengti vieną sluoksnį ar ne – nusirenkite. Bėgant kūnas greitai sušyla, todėl neturėtumėte sušalti.

Bėgikai mėgėjai, kurie nemėgsta tamprių, vėsiu oru gali bėgti ir su specialiai bėgimui skirtomis kelnėmis. Jos atlieka tokią pat funkciją kaip ir tamprės, tačiau yra šiek tiek sunkesnės. O bendra taisyklė tokia: nori greitai bėgti – turi būti lengvas. Tačiau jei bėgate savo malonumui – puikiai tiks ir bėgimo kelnės.

Rinkdamiesi bėgimui skirtą aprangą būtinai pasidomėkite medžiagų savybėmis. Skirtingiems metų laikams būna pritaikytos skirtingos medžiagos. Plika akimi skirtumo gal ir nepamatysite, bet jūsų kūnas tai iš karto pajus.

Vilniaus maratonas“ vyks rugsėjo 14 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją