Kumitė (realios kovos) varžybų finale lengvasvorė B. Svinkūnaitė smūgių į korpusą serija nokautavo vokietę Anastasia Mikhalovą ir Europos čempione tapo trečią kartą iš eilės.

„Pasaka, esu labai laiminga. Sakiau visiems, kad laimėsiu – ir laimėjau. Sunkus ir nuolatinis darbas tikrai atneša rezultatų, – džiūgavo nugalėtoja. – Faktas, kad ginant titulą įtampa, atsakomybė – visai kitokia nei siekiant jo pirmą kartą. Bet šiandien viskas pavyko gana sklandžiai.

Visada sakau: reikia padaryti čia ir dabar, kad paskui nerūpėtų. Kol esu jauna, turiu suręsti gerus pamatus. Dabar mano tikslas – parvežti Lietuvai medalį ir iš pasaulio čempionato, tuomet visi uždaviniai kiokušin karatė bus įgyvendinti.“

Pirmoje kovoje 21-erių kaunietė eliminavo graikę Christiną Mavromati, ketvirtfinalyje – ukrainietę Anastasiją Nehrai, o pusfinalyje įveikė lenkę Oliwia Kurzatkowską.

Ilgai švęsti pergalės B. Svinkūnaitė negalės – po geros savaitės medicinos studentės laukia reprodukcijos kurso egzaminas.

„Susiimsiu ir išlaikysiu, jokių nuolaidų man nereikia. Baigsiu mokslus, tapsiu gydytoja – viską noriu padaryti pati“, – juokėsi čempionė, paklausta, ar dėl savo pasiekimų sporte tikisi atlaidesnio dėstytojų vertinimo.

Tuo metu jos bendravardė sunkiasvorė B. Gustaitytė pusfinalyje pasiekė revanšą prieš lenkę Katarzyną Jaskowską, kuriai tame pačiame etape buvo nusileidusi prieš metus. Anksti varžovę pasiuntusi į nokdauną („wazari“) 30-metė vilnietė laimėjo vienbalsiu teisėjų sprendimu.

„Ji labai mėgsta vaidinti praleidžianti smūgius į draudžiamas vietas. O šįkart iš to išėjo priešingas efektas, nes aš gavau tašką. Buvo labai smagu“, – šypsojosi B. Gustaitytė.

Finale taip pat vieningu sprendimu kapituliavo dar viena Lenkijos atstovė Agata Winiarska.

Po pergalingo finalo lietuvė taip tryško laime, kad net pakštelėjo ne kartą ant tatamio sutiktai priešininkei į skruostą.

„Dar niekad nebuvau Europos čempionė – tai buvo principo reikalas. Taip pat ir laimėti prieš A. Winiarską. Praeityje aš ją esu nugalėjusi Lenkijoje, o ji mane – Vilniuje“, – prisiminė kovotoja, kuri yra ir dabartinė pasaulio čempionė.

Varžybų pradžioje B. Gustaitytė susitvarkė su olande Melissa Schild bei vengre Henrietta Gergely.

Beje, šįkart patarimai šalia tatamio jai liejosi daugiausia lietuvių kalba – nors ir kiek laužyta. Kelerius metus B. Gustaitytę treniruojanti vengrė Edit Abraham spėjo įvaldyti bent jau karatė reikalingus žodžius, tik tarp jų dar įterpia ir angliškų, ir vengriškų.

„Man tokia greitakalbė jau visiškai įprasta, kasdien girdžiu ją treniruotėse. Tarp mūsų su trenere – labai stiprus ryšys, ji pati triskart yra tapusi Europos čempione, labai norėjo, kad ir aš tai padaryčiau“, – sakė B. Gustaitytė.

Šios svorio kategorijos titulą gynusi Marija Sekunda ketvirtfinalyje po dviejų pratęsimų užleido kelią A. Winiarskai.

Vyrų sunkiasvorių finale E. Gužauskas pamokė staigmenų Valensijoje pažėrusį gruziną Goderzi Kapanadzę ir susigrąžino titulą po metų pertraukos.

38-erių veteranas iš Gruzijos prieš tai pusfinalyje pasiekė taktinę pergalę prieš titulą gynusį Paulių Žimantą, o ketvirtfinalyje užtrenkė duris ir Lenkijos pažibai Maciejui Mazurui.

Pakeliui į finalą, kuris baigėsi vienbalsiu teisėjų sprendimu, E. Gužauskas visus tris kartus taip pat laimėjo analogišku būdu – prieš bulgarą Veseliną Farcovą, švedą Sebastianą Erikssoną bei Lenkijai atstovaujantį Artemą Akimenkovą.

„Pernai nedalyvavau dėl traumos, todėl galima sakyti, kad titulą buvau praradęs. Vis dėlto man pačiam atrodo, jog buvau ir išlikau stipriausias Europoje, – pasiekimą vertino ketvirtą kartą žemyno čempiono laurais pasipuošęs 28-erių kovotojas iš Naujosios Akmenės, jau 10 metų atstovaujantis Klaipėdai. – Savo asmeniniu pasirodymu esu patenkintas, o vertinant bendrai visos rinktinės rezultatus, manau, galėjo būti ir geriau. Buvo tikrai labai pajėgių kovotojų, kurie nepasiekė finalų, nors galėjo ir galbūt turėjo.“

Vieno žingsnio iki išsvajotos viršūnės vėl pritrūko etatinei prizininkei Anetai Meškauskienei (iki 65 kg). Valensijoje finale ją antrą kartą iš eilės sustabdė bulgarė Ivanka Popova.

Bronzos medalius kartu su P. Žimantu pelnė Justyna Vabalis (iki 54 kg), Meda Balionytė (iki 59 kg) ir Rima Lisinskaitė (iki 65 kg). Visos jos ant kumitė varžybų pjedestalo Europos pirmenybėse užkopė pirmą sykį.

Kata (kovinių pozų demonstravimo) rungtyje lietuviams pasiekti finalų nepavyko, bet trys jų – Diana Mačiūtė, Tomas Zienius bei Matas Sasnauskas – neliko tuščiomis ir sučiupo bronzą.

Komandų kata varžybas laimėjo Lietuvos atstovai: D. Mačiūtė, R. Lisinskaitė ir M. Sasnauskas.

Iš viso čempionate pasirodė 28 Lietuvos kovotojai.

Išvakarėse ten pat vykusiame Europos jaunių (iki 18 metų) čempionate lietuviai iškovojo 10 medalių (5 aukso, 1 sidabro ir 4 bronzos), bet komandų įskaitoje juos aplenkė Ukraina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją