Nepriklausoma WADA ekspertų komisija tyrė 298 Rusijos sportininkų mėginius, vargais negalais gautus iš klastojimais įtartos Maskvos laboratorijos.

„Operacija LIMS“ pavadintas tyrimo procesas buvo itin sudėtingas, nes Rusija pradžioje atsisakė suteikti WADA ekspertams priėjimą prie Maskvos laboratorijos duomenų, o vėliau nustatyta, kad kai kurie pateikti duomenys buvo suklastoti.

Tai buvo pats sudėtingiausias tyrimas antidopingo istorijoje, o mūsų komanda atliko milžinišką darbą. Daugybė laboratorinių pavyzdžių, 24 terabaitai duomenų, šimtai sportininkų iš 28 organizacijų – darbo buvo daug, o dabar turime rezultatus.
Witoldas Banka, WADA direktorius

Tokių veiksmų pasekmės buvo labai griežtos – Rusija pernai gruodį iš WADA sulaukė ketverių metų suspendavimo bausmės ir savo vardu negalės dalyvauti jokiuose sporto renginiuose, įskaitant olimpines žaidynes. Rusija šį sprendimą yra užprotestavusi Tarptautiniame sporto arbitražo teisme (CAS) Lozanoje.

Šį ketvirtadienį WADA paskelbė, kad iš 298 tirtų Rusijos sportininkų mėginių klastojimas įžvelgtas 145 atvejais. Visi šie duomenys yra perduoti 28 antidopingo organizacijoms, įskaitant 27 tarpautines sporto šakų organizacijas ir 1 stambaus sporto turnyro organizacinį komitetą. Visos šios organizacijos ir turės pačios spręsti, kaip pasielgti konkrečiai su kiekvienu atveju, kuriame įžvelgta manipuliacija. WADA su visomis organizacijomis kiekvieną atvejį pažadėjo aptarti atskirai.

„Tai buvo pats sudėtingiausias tyrimas antidopingo istorijoje, o mūsų komanda atliko milžinišką darbą. Daugybė laboratorinių pavyzdžių, 24 terabaitai duomenų, šimtai sportininkų iš 28 organizacijų – darbo buvo daug, o dabar turime rezultatus. Per paskutinius penkerius metus Rusijos dopingo krizė buvo pagrindinis mūsų darbas ir mes tam skyrėme milžiniškus resursus“, – teigė WADA direktorius Witoldas Banka.

„Tiesa, tai dar nėra kelio pabaiga. Dar yra šiek tiek duomenų iš Maskvos laboratorijos, kurie analizuojami iš naujo“, – pridūrė jis.

Primename, kad Rusijos dopingo skandalas kilo 2015 metais demaskavus ilgalaikę, institucinę dopingo schemą, kurioje dalyvavo Rusijos aukšto rango pareigūnai bei slaptieji agentai ir pagal kurią Sočio olimpiadoje buvo slapta nešiojami buteliukai su šlapimo mėginiais.

Vėliau šį skandalą pratęsė po ilgų prašymų iš susikompromitavusios Maskvos antidopingo laboratorijos gauti dopingo testų duomenys, kuriuose WADA specialistai aptiko šimtus neatitikimo ir galimo sufabrikavimo atvejų.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) prieš 2016 metų Rio de Žaneiro vasaros žaidynes patikėjo tarptautinėms federacijoms apsispręsti, kuriems rusų sportininkams uždegti žalią šviesą, o 2018 metų Pjongčango žiemos žaidynėse Rusijos delegacija formaliai nedalyvavo – leidimą startuoti gavę sportininkai buvo traktuojami kaip „olimpiniai atletai iš Rusijos“ ir neturėjo teisės į savo šalies vėliavą ar himną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)