Sustabdė partnerės trauma

„Man tarsi žemė išslydo iš po kojų“, – kalbėdamas su DELFI, šoką sužinojus apie partnerės traumą prisiminė A. Rogonovas.

Sibiro glūdumoje esančiame Ačinsko mieste augęs maskvietis ir 18-metė Anastasija Martiuševa ilgus mėnesius ruošėsi gruodžio pabaigoje vykusiam Rusijos čempionatui. Prieš dvejus metus nacionalinių pirmenybių bronzą porų varžybose pelnęs duetas šįkart ketino pakovoti ne tik dėl medalių, bet ir dėl teisės ginti šalies garbę Sočio olimpiadoje.

„Mūsų šansai buvo nedideli, bet viltis miršta paskutinė. Deja, mums ji užgeso dar prieš varžybas. Turbūt taip buvo lemta“, – atsiduso čiuožėjas.

Likus dviems dienoms iki čempionato A. Martiuševa treniruotės metu skaudžiai krito ant ledo ir pasitempė kojos raumenį. Nors trauma nebuvo baisi, gydytojai uždraudė porai startuoti varžybose, kuriose paaiškėjo Rusijos olimpinės dailiojo čiuožimo rinktinės sudėtis. Į ją galiausiai pateko pirmas dvi vietas užėmę Ksenija Stolbova ir Fiodoras Klimovas bei Vera Bazarova ir Jurijus Larionovas. Sočyje taip pat čiuoš nacionalines pirmenybes praleidę šios rungties favoritai Tatjana Volosožar ir Maksimas Trankovas.

Nusprendė padaryti pertrauką

Aplenkti pripažintus lyderius A. Rogonovas ir A. Martiuševa turėjo mažai vilčių, kadangi jų asmeninis rekordas – 162,25 balo – yra gerokai kuklesnis už prizininkų surinktą balų kraitį. Bet 2009 metų pasaulio jaunimo vicečempionai tikėjosi bent jau idealiai atlikti savo programą ir pataisyti nesėkmingai šiame sezone besiklosčiusius reikalus.

Vietoje to A. Martiuševos trauma juos komplikavo galutinai ir privertė A. Rogonovą susimąstyti apie savo tolesnę karjerą.

„Mums šis sezonas buvo prastas, nė karto neatlikome savo programos švariai. O galiausiai ta trauma atėmė progą atsitiesti. Labai gaila.

Nusprendžiau padaryti pauzę. Man reikia apmąstyti situaciją ir nutarti, ką daryti toliau: gal ieškoti naujos partnerės, gal viską iš pagrindų keisti. Bet dabar stengiuosi apie tai galvoti kuo mažiau. Pajaučiau, jog turiu nukreipti mintis į šoną, susirasti kažkokios naujos veiklos, kad nebūtų taip sunku psichologiškai, kad nereikėtų liūdnam sėdėti namuose“, – atviravo A. Rogonovas.

Iki šiol Lietuvoje jam nebuvo tekę lankytis, rusas nepažinojo ir šokių ant ledo rungtyje startuojančio Isabellos Tobias bei Deivido Stagniūno dueto. Tiesa, buvusi Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždė Ilja Averbuchas kadaise supažindino vaikiną su Povilu Vanagu.

Dabar A. Rogonovas jau moka kelias frazes lietuviškai ir liaupsina jaukias Vilniaus senamiesčio gatveles. Tiesa, įdėmiau pasižvalgyti po Lietuvos sostinę jis neturėjo kada.

„Atvykau prieš kelias savaites ir dar neturėjau nė vienos laisvos dienos! – juokais piktinosi čiuožėjas. – Dirbame nuo devintos ryto iki paties vakaro. Bet tai, ką pamačiau kartą išėjęs pasivaikščioti, man labai patiko – miestas turi savo dvasią. Kartais gera pailsėti nuo Maskvos šurmulio ir šviesų, nepasakyčiau, kad jau pradėjau jų ilgėtis.“

Nesitikėjo ant ledo išvysti tiek žmonių

Lietuviškų žodžių rusą mokina jo naujoji partnerė Gintarė Gurevičiūtė. Tokias pamokas skatina ne tik paprastas žingeidumas – televizijos laidų vedėja beveik nekalba rusiškai, o A. Rogonovo anglų kalbos žinios taip pat yra skurdokos. Todėl per valandų valandas „Akropolio“ ledo aikštėje trunkančias pratybas partneriai pakaitomis bendrauja trimis kalbomis.

„Pirmą kartą čiuožiu ne su ruse. Man tai gana neįprasta situacija, bet daug problemų nekyla. Manau, galėčiau ir profesionalų varžybose dalyvauti su kitataute, jei tik tiktume vienas kitam“, – svarstė A. Rogonovas.

Ruoštis vasario 9 d. startuojančiam LNK šokių ant ledo šou jo ir G. Gurevičiūtės pora pradėjo viena paskutinių iš dešimties projekte dalyvaujančių duetų. Kol prodiuseriai ieškojo partnerio, mergina čiuožti mokinosi viena.

Pustrečio mėnesio truksiantis šou – pirmas Lietuvoje, kuriame šalies įžymybės bandys jėgas užlipę ant pačiūžų. Tuo tarpu A. Rogonovo tėvynėje išpopuliarėjęs projektas „Ledynmetis“ skaičiuoja jau ne vienerius metus.

Sportininkas neslepia niekada nebuvęs prisiekęs šio televizijos šou žiūrovas, bet palyginti Rusijos ir Lietuvos garsenybių sugebėjimus ant ledo jis gali. Ir nors rytų kaimynėje dailiojo čiuožimo tradicijos itin gilios, A. Rogonovas nepastebėjo, jog „Ledynmetyje“ šokių ant ledo pradžiamokslį perkrimtę jo tautiečiai būtų visa galva pranašesni už lietuvius.

„Mėgėjai visur yra mėgėjai – juk tai žmonės, kurie mokytis čiuožti pradeda nuo nulio. Tikrai nėra taip, jog Rusijoje visi puikiai čiuožia. Priešingai – kai Vilniuje tiek daug laiko praleidžiu ant ledo, man kaip tik atrodo, kad Lietuvoje visi turi pačiūžas, – šypsojosi A. Rogonovas. – Skirtumas nuo „Ledynmečio“ tik toks, kad jo dalyviai, kiek žinau, ruošėsi tris mėnesius. O mes su Gintare kartu treniruosimės tik tris savaites, tad laukia kolosalus darbas. Bet Gintarė – tikra šaunuolė, ji, ko nori ir dėl to labai stengiasi. Aš ją palaikau, padrąsinu“.

Kritikuoti tautiečių nenori

A. Rogonovo debiutas televizijos projekte beveik sutaps su Sočio žaidynių atidarymu, kuris įvyks vasario 7 d.

Dailiojo čiuožimo varžybos prasidės diena anksčiau, kadangi jų programą prailgino pirmą kartą olimpinėse žaidynėse vyksianti komandinė rungtis, į kurią stipriausios rinktinės galės deleguoti po vieną vyrą, moterį, porą bei šokių ant ledo duetą.

Didžiausias viltis šeimininkai sieja su porų varžybomis. Generaline repeticija prieš olimpiadą virtusiame Europos čempionate sausio viduryje rusų duetai susišlavė visus tris šios rungties medalius. Ant aukščiausio pakylos laiptelio užkopė T. Volosožar ir M. Trankovas, sidabrą ir bronzą pelnė atitinkamai K. Stolbova ir F. Klimovas bei V. Bazarova ir J. Larionovas.

Tiesa, kortas šiose pirmenybėse slėpė Vokietijai atstovaujantys pasaulio vicečempionai Aliona Savčenka ir Rubenas Szolkowy, be to, Sočyje konkurenciją dar labiau išaugins pajėgiausios Kanados, JAV ir Kinijos poros.

Nepaisant to, A. Rogonovas tiki, jog jo tautiečiai Sočio publikos nenuvils.

„Medalis tikrai bus. Tikrai. Vienas ar du – neprognozuosiu, bet tikiu, jog mūsų poros pasirodys puikiai. Jie yra mano ir Anastasijos konkurentai, tačiau mes gerai pažįstame vieni kitus, draugaujame. Visa šalis žiūrės į juos, todėl bus labai sunku psichologiškai. Svarbiausia, kad jie čiuožtų be klaidų, o teisėjai jau įvertins, kuri pora verčiausia aukso“, – sakė čiuožėjas, olimpines žaidynes seksiantis per televizorių iš Vilniaus.

A. Rogonovas nenurašo ir legendinio Rusijos čiuožėjo Jevgenijaus Pliuščenkos šansų tėvynainių akivaizdoje pergalingai atsisveikinti su didžiuoju sportu.

Aibę apdovanojimų per karjerą susižėrusiam 31-erių veteranui Rusijos čempionate skambų antausį skėlė 18-metis Maksimas Kovtunas, nugvelbęs auksą jam iš panosės. Tačiau praėjus mėnesiui Rusijos dailiojo čiuožimo federacija nusprendė į olimpines žaidynes deleguoti ne jaunąjį talentą, o praeities žvaigždę.

Paklaustas, ar tokia rokiruotė buvo sąžininga, A. Rogonovas atsargiai rinko žodžius.

„Pliuščenka yra Pliuščenka, ir nėra ką daugiau pridurti. O Maksimas – tikras šaunuolis, jis labai daug dirba, jo šuoliai – tiesiog beprotiški. Maksimui viskas dar prieš akis, be to, Europos čempionate jam ne viskas pasisekė. Todėl manau, kad toks žingsnis – protingas. Duok Dieve, kad Pliuščenka Sočyje mūsų nepavestų. Žinant Jevgenijų, neabejoju, kad jis padarys viską, kas įmanoma“, – samprotavo sportininkas.

Rusas vengė aštriau komentuoti ir įtartinai išsipūtusias federalinio biudžeto išlaidas Sočio žaidynių reikmėms. Skaičiuojama, kad pasirengimas olimpiadai Rusijai iš viso atsiėjo per 50 mlrd. JAV dolerių – daugiau nei kada nors buvo išleista ne tik žiemos, bet ir vasaros žaidynėms.

Pasiteiravus, kaip vertina Rusijai tekusią įspūdingą olimpinę sąskaitą, A. Rogonovas susimąstė.

„Aš nežinau. Lankiausi tose naujose olimpinėse bazėse ir galiu patvirtinti, kad jos yra pačių aukščiausių standartų. Buvau pakilęs ir į kalnus – ten vaizdas taip pat super, tiesiog klasiškas kurortas. Žinoma, tokie pinigai... Na, geriau nieko daugiau nebesakysiu“, – nusijuokė čiuožėjas.

Primename, kad Sočio olimpinės žaidynės vyks vasario 7-23 dienomis. Lietuvos rinktinę sudarys devyni sportininkai, o aukščiausių pozicijų laukiama iš šokių ant ledo poros I. Tobias ir D. Stagniūno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)