„Iš vienos pusės – liūdna. Rūta buvo plaukimo sinonimas. Mes nesame Rūtos komanda, yra ir kiti sportininkai, bet ji buvo mūsų sporto šakos vėliavnešys. Rūta buvo ne tiks pergales skinantis žmogus, bet ir įkvėpimas, pasididžiavimas visai šaliai. Linkiu visiems sportininkams, kad jie už tų pergalių turėtų ir socialinę žinutę“, – DELFI TV studijoje trečiadienį kalbėjo E. Vaitkaitis.

Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas detaliau paaiškino visas aplinkybes, susiklosčiusias iki pat antradienį iš R. Meilutytės lūpų išgirsto sprendimo baigti karjerą.

Kovo mėnesį Rūta turėjo atlikti planuotus medicininius ir mokslinius tyrimus – jai buvo neaišku dėl tam tikrų problemų, buvo padidėję limfmazgiai, galintys signalizuoti tam tikrus blogus dalykus.

„Tyrimai neparodė jokių kontraindikacijų, kad reikia stabdyti karjerą ar ją nutraukti. Sėdome ir persvarstėme pagrindinius akcentus“, – tęsė federacijos prezidentas.

Kiekvienas sprendimas, kol jo nepriimi, kelia dvejonių. Jaučiasi palengvėjimas. Nėra, kad ji sužlugdyta, slepiasi, kažką blogo padarė, pinigus visos Lietuvos išleido, ne, taip nėra. Ką ji veiks toliau? Reikia duoti žmogui privatumo.

Anot jo, jei normatyvas į pasaulio čempionatą pasiektas dar 2018 metais, federacija prašo jį pakartoti 2019 metais. Būtent gegužės 17-19 dienomis Amerikoje R. Meilutytė ir turėjo pakartoti bent B lygio normatyvą.

„Tačiau jai grįžus į JAV ir pasiekė ta žinia apie per 12 mėnesių praleistą trečią dopingo testą. Tai visus planus sujaukė, – pasakojo E. Vaitkaitis. – Ten sistema (ADAMS) žiauri – kiekvieną dieną sportininkas turi „prisiduoti“, kur nakvoja, kur pasiekiamas. Yra niuansų. Rūtos atveju iš trijų praleistų testų dvi dienos buvo kelionių dienos“.

Lietuvos federacijos prezidentas taip pat atskleidė, kad po trijų nevykusių bandymų R. Meilutytę Los Andžele tikrino ir ketvirtą kartą – ją rado namie ir paėmė mėginius.

„Paprastai jei teigiamas dopingo testas – sužinome visi, o jei neigiamas, tai kaip ir nesužinome apie tuos testus. Girdime nuomonių, kad ji kažko vengia, kažką vartojo specialiai. Tokioms prielaidoms užkertu kelią. Tai tikrai ne tas atvejis, kai sąmoningai slapstomasi. Tai buvo tiesiog administravimo ir savikontrolės stoka“, – teigė pašnekovas.

Jis atskleidė, kad informaciją apie praleistus testus paprastai gauna sportininkas, federacija ir Lietuvos antidopingo agentūra.

„Visa informacija nutekėjo. Kol sprendimas nėra priimtas, ji neturėtų būti viešinama. Nedaug žmonių žinojo, bet ji vistiek pasirodė žiniasklaidoje. Tuomet mes privalėjome patvirtinti, – aiškino E. Vaitkaitis. – Faktas, kad net ir baigus karjerą ji sankcijų sulauks. Turės būti pildomos deklaracijos ir formalūs dokumentai. Tokioje situacijoje esame pirmą kartą, nė vienas plaukikas per nepriklausomos Lietuvos istoriją iki šiol nėra patekęs į dopingo skandalą“.

Kol kas neaišku, kokio dydžio bausmės už antidopingo taisyklių pažeidimus sulauks R. Meilutytė. Jai gresia nuo vienerių iki dvejų metų diskvalifikacija.

Ar tai turės įtakos Lietuvos plaukimui? „Taip. Tai – antidopingo taisyklių pažeidimas. Federacijai ir sporto šakai – tam tikra dėmė. Sprendimo turėtume sulaukti iki gegužės pabaigos“, – kalbėjo E. Vaitkaitis.

Paklaustas, kaip jaučiasi R. Meilutytė, priėmusi svarbų sprendimą apie karjeros pabaigą, pašnekovas teigė, kad jai palengvėjo.

„Kiekvienas sprendimas, kol jo nepriimi, kelia dvejonių. Jaučiasi palengvėjimas. Nėra, kad ji sužlugdyta, slepiasi, kažką blogo padarė, pinigus visos Lietuvos išleido, ne, taip nėra. Ką ji veiks toliau? Reikia duoti žmogui privatumo. Ji nori pajausti gyvenimą, kurio neturėjo, džiaugtis tuo, kuo negalėjo džiaugtis, skirti dėmesį šeimai, susitvarkyti buitį. Tikiuosi, kad jos veikla dar bus susijusi su sportu“, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas.

Jis paneigė, kad sprendimą baigti karjerą paskatino antidopingo taisyklių pažeidimas: „Vieno motyvo nėra. Tai – visas kompleksas priežasčių. Prie to prisidėjome ir mes, ir visa Lietuva, ir žiniasklaida. Skaudu ir blogai, kad apie žmones gerai kalbame, kai jie numiršta ar kai baigia karjerą. Nemokame džiaugtis šia akimirka, tuo, ką turime“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (354)