Fukuokos mieste vis dar vykstančiame pasaulio plaukimo čempionate Rūta Meilutytė 100 m plaukimo krūtine rungties finale nuotolį įveikė per 1:04.62 min. bei iškovojo aukso medalį. Trenerio T. Duškino toks rezultatas ypatingai nenustebino, tačiau jis savo užtikrintumo prieš varžybas nedemonstravo.

„Tyliai tikėjausi kažko tokio, nes stebėjau jos rezultatus kelias savaites prieš šį čempionatą. Matydamas, kokiais puikiais laikais ji plaukia, aš niekam nesakydamas tyliai svajojau, kad gali gerai pasisekti.

Nenorėjau, kad tokios mintys mane apsėstų, nenorėjau užsisvaigti ir garantuoti jai aukso. Vėliau, po rytinio plaukimo, jau viskas buvo aišku“, – šypsodamasis kalbėjo lietuvis.

Vienas pagrindinių plaukikės ir trenerio stiprybių – gebėjimas nepasiduoti stresui, nors pats T. Duškinas jį jaučia labai stipriai.

„Visada stengiuosi Rūtai neperteikti streso, kurį aš pats jaučiu prieš jos varžybas, nes sportininkas tai mato ir tą stresą pats pradeda išgyventi, nors anksčiau jo visai nejautė. Iš to susikuria labai neigiama atmosfera, kuri neišeina niekam į gerą. Negalim abu sėdėti drebėdami, – su juoku sakė T. Duškinas. – Todėl aš stengiuosi visad likti ramus. Aš pasitikiu, kad ji padarys savo darbą, o ji manimi lygiai taip pat pasitiki. Taip ir suvaldome tą stresą.“

Stresas yra vienas nedaugelio sunkumų, su kuriais susiduria tandemas. Pasak Tado, jo ir naujosios pasaulio čempionės darbuose įprastai vyrauja labai gera, draugiška aplinka.

„Žinojau, į ką įsivėliau, – besijuokdamas tarė buvęs plaukikas. – Žinojau, kad bus iššūkių, tačiau taip pat žinojau, kad tai bus nuotykis. Tačiau nepasakyčiau, kad būtų sunku. Aišku, kartais pasitaiko atvejų, kai nežinau atsakymų į jos kažkokius klausimus, liekame nežinomybėje, bet, šiaip, dirbti yra vienas malonumas. Mes jau eilę metų pažįstami, tad dažniausiai smagiai leidžiame laiką.“

Darbuotis su legendine Lietuvos plaukike T. Duškinas pradėjo dar labai neseniai. Tai įvyko po plaukimo rinktinėje įvykusių permainų, kai šių metų balandžio pabaigoje rinktinę paliko treneris Žilvinas Ovsiukas.

„Tai turbūt įvyko dėl to, kad tuometinis treneris persikėlė iš Kauno į Vilnių. Gavosi taip, kad Rūta nebeturėjo patikimo žmogaus Kaune, su kuriuo galėtų nuoširdžiai pakalbėti ir padėtų spręsti profesinius sunkumus.

Taigi, pavasarį, jei neklystu, gavau žinutę iš Rūtos ir ji paprašė manęs tapti jos treneriu. Labai nustebau, bet neatsisakiau. Mes nusistatėme savo darbo taisykles ir pradėjome“, – pasakojo 2019-ais plaukiko karjerą baigęs lietuvis.

Nors T. Duškinas rimtu darbu apsiėmė staiga ir iki šiol sėkmės netrūksta, treneris neslepia, jog pergyveno dėl darbo ir draugystės suderinamumo:

„Buvimas draugu ir treneriu gali būti sudėtingas. Man labai nesinorėjo nei paaukoti mūsų draugystės, nei kažkaip blogai tą darbą atlikti. Mums abejiems teko priimti kompromisus, tačiau, kaip matome, kol kas viskas neblogai sekasi.“

R. Meilutytė Japonijoje varžysis ir 50 m plaukimo krūtine rungtyje. Atrankos plaukimas – šeštadienį, 5.20 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)