„Po 32 metų kovos su Parkinsono liga Muhammadas Ali mirė, būdamas 74 metų“, – sakė šeimos atstovas Bobas Gunnellas.

M. Ali, kuris pelnė šlovę sunkiasvorių bokse per tris dešimtmečius apėmusią karjerą, anksčiau šią savaitę buvo paguldytas į kvėpavimo ligų skyrių vienoje ligoninėje Finikso mieste Arizonos valstijoje.

Nerimas dėl triskart sunkiasvorių bokso pasaulio čempiono būklės padidėjo penktadienį, kai buvo paskelbta apie jo kvėpavimo sutrikimus, apsunkintus Parkinsono kovos, dėl kurios kovotojo, praminto „Didžiausiuoju“ (The Greatest), sveikata nuolat blogėjo.

M. Ali, pasaulyje žinomas ne vien dėl pergalių turtingos karjeros sporte, bet ir dėl pilietinių teisių aktyvizmo, pastaraisiais metais buvo keliskart hospitalizuotas.

2014 metais jis buvo gydomas ligoninėje dėl lengvo plaučių uždegimo, o pernai – dėl šlapimo takų uždegimo.

Manoma, kad jo Parkinsono liga buvo susijusi su tūkstančiais smūgių, patirtų šiame brutaliame sporte. Dėl pašlijusios sveikatos M. Ali jau daug metų vengdavo kalbėti viešai.

Tačiau jis retkarčiais pasirodydavo viešumoje ir reikšdavo savo nuomonę per šeimos narius arba atstovus.


Balandį jis dalyvavo labdaringame renginyje „Celebrity Fight Night Dinner“ Finikse, per kurį rinko lėšas Parkinsono ligos gydymo fondui.

Gruodį M. Ali griežtai priekaištavo JAV prezidento posto siekiančiam milijardieriui verslininkui Donaldui Trumpui, paraginusiam uždrausti musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas.

„Muhammadas Ali pakeitė šią šalį ir darė poveikį pasauliui savo dvasia, – sakė ilgametis bokso reklamos veikėjas Bobas Arumas. – Jo palikimas išliks mūsų istorijos dalimi visiems laikams.“

Svarbiausi M. Ali karjeros faktai:

1960 m. olimpinėse žaidynėse Romoje M. Ali iškovojo aukso medalį vidutinio svorio kategorijoje.

1960-1963 m. jaunasis boksininkas pasiekė rekordą 19 laimėtų kovų iš eilės (iš jų 15 nokautu).

Už atsisakymą kariauti kariuomenėje Vietname 1967 m. M. Ali atimtas pasaulio čempiono titulas ir paskirta bausmė – 5-eri metai kalėjimo. Po trejų metų pateikus daugybę apeliacijų iš kalėjimo jis buvo paleistas ir 1970 m. grįžo į ringą.

1971 m. pralaimėjo Joe Fraizeriui.

Čempiono titulą susigrąžino 1974 m. nugalėjęs George'ą Foremaną sunkiasvorių čempionate, kai nokautavo varžovą 14-ame raunde.

Savo titulą sėkmingai gynė iki 1978 m.

1978 m. pralaimėjo Leonui Spinksui, tačiau revanšiniame susitikime L. Spinksas buvo nugalėtas ir M. Ali paskelbtas čempionu.

1979 m. birželio 27 d. M. Ali oficialiai paskelbė, kad pasitraukia iš bokso. Visgi po metų, 1980 m. spalio 2 d., dar kartą pasirodė ringe, bet pralaimėjo Lariui Holmsui.

Nepaisydamas šios nesėkmės ir prastos sveikatos, M. Ali 1981 m. spalio 11 d. dar kartą pasirodė arenoje ir vėl pralaimėjo 12 metų jaunesniam boksininkui Trevorui Berbikui.

Nuo to laiko M. Ali galutinai paliko boksą.

Jo karjeros rodikliai: 56 laimėtos kovos, (iš jų – 37 nokautais) ir 5 pralaimėjimai (iš jų – vienas nokautu).

1982 m. M. Ali medikai nustatė vegetacinį nervų sistemos susirgimą – Parkinsono ligą (manoma, jog tai dėl bokso).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (375)