Ketvirtadienį R. Meilutytė vienos pagrindinių savo rungčių finale pirmavo didžiąją nuotolio dalį ir tik pabaigoje praleido į priekį vienodai tituluotą amerikietę Lilly King.

Gražią favoričių kovą vainikavęs sidabras Lietuvos rinktinei taip pat būtų geidžiamas laimikis, bet įsikišo teisėjai – pasirodė, jog 25-erių kaunietė dėl savo klaidos buvo pasmerkta jau nuo pirmųjų distancijos metrų.

Po starto R. Meilutytė atliko du plaukimui peteliškės stiliumi būdingus judesius kojomis, nors plaukimo krūtine taisyklės leidžia tik vieną.

Tai užfiksavo po vandeniu įrengtos filmavimo kameros, kurių perduodamą vaizdą realiu laiku stebi papildoma teisėjų komanda – panašiai kaip futbole naudojamos VAR sistemos atveju.

Tad ginčyti R. Meilutytės diskvalifikaciją Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Žilvinas Ovsiukas, kuris pats pastaruoju metu ir treniruoja Londono olimpinę čempionę, neturėjo pagrindo.

„Treneris nuėjo pas teisėjus, jie parodė situaciją – viskas tapo aišku. Tiesiog reikia iš to pasimokyti“, – Delfi teigė Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) prezidentas Saulius Binevičius, po finalo tiesiogiai bendravęs su Ž. Ovsiuku.

Kadangi jis pats yra tarptautinės kategorijos teisėjas, puikiai išmano ne tik taisyklių plonybes, bet ir jų praktinio pritaikymo niuansus.

Anot S. Binevičiaus, dėl povandeninių kamerų sportininkai turi išmokti griežtai kontroliuoti savo plaukimą, kadangi nebeverta tikėtis, jog neleistinas judesys praslys teisėjams pro akis.

„Nuo baseino krašto plaukimą stebintys teisėjai vargu ar diskvalifikuotų už tokį pažeidimą, nes įžiūrėti judesius po vandeniu jiems trukdo purslai ir panašiai. Bet visose didžiosiose varžybose dabar naudojama plaukimo VAR sistema.

Ir nesvarbu, ar papildomas smūgis kojomis suteikia sportininkui pranašumo, ar ne. Trys ar keturi žmonės peržiūri filmuojamą medžiagą – jeigu jie mato faktą, sprendimas visada bus kaip Rūtos atveju. Arba Dano Rapšio, kai 2019 metais pasaulio čempionate jis buvo diskvalifikuotas dėl menko krustelėjimo prieš startą“, – aiškino S. Binevičius.

Saulius Binevičius teisėjauja Tokijo olimpinėse žaidynėse

R. Meilutytė dėl tos pačios priežasties diskvalifikuojama nebe pirmą kartą. 2013-aisiais ji panašiai nukentėjo jaunimo varžybose, o 2017 metais – pasaulio taurės etape Vokietijoje.

Pastaroji diskvalifikacija sukėlė tarptautinį atgarsį, kadangi dėl įtartino vinguriavimo kojomis po starto ar posūkio lietuvė jau buvo susilaukusi priekaištų.

Tuomet Norvegijos dienraštis „Dagbladet“ kėlė klausimą, ar kaunietė nesukčiauja atlikdama daugiau judesių panėrus nei konkurentės. Bet ekspertų nuomonės buvo nevienareikšmės: kai kuriems R. Meilutytės judesiai atrodė nevalingi ir nesuteikiantys pranašumo prieš varžoves.

„Kas anksčiau nebuvo pastebima teisėjų, dabar dėl naujų technologijų gerai matoma. Praėjusiame pasaulio čempionate buvo krūva diskvalifikacijų dėl taisyklių pažeidimų plaukiant nugara ir krūtine. Prie to jau esame pripratę, viskas normalu. Kai kas nors nueina klausti teisėjų, dažniausiai grįžta linksėdamas galva ir apie protestus nebegalvoja. Tiesiog reikia į tai atkreipti dėmesį, mokytis, reikia plaukti stabiliai, pašalinti nereikalingus judesius.

Lauksime Rūtos pasirodymo 50 m nuotolyje, tikėsimės, kad viskas praeis sklandžiai ir rezultatas pasaldins šiandieninį kartėlį“, – kalbėjo S. Binevičius.


Perpus trumpesnės distancijos atrankos varžybos Melburne laukia naktį iš penktadienio į šeštadienį Lietuvos laiku.

Primename, kad ketvirtadienį pirmąjį pasaulio čempionato medalį Lietuvai iškovojo D. Rapšys, užėmęs trečią vietą 400 m plaukimo laisvu stiliumi finale. Pirmenybėse Australijoje taip pat dalyvauja Andrius Šidlauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją