Ant starto bokštelio – kaip visada be dvejonių. Pirmas R. Meilutytės šuolis į baseiną buvo toks pat užtikrintas kaip geriausiais laikais.

Firminiu startu – fiksuodama geriausią reakcijos laiką – pasirodymą Klaipėdoje pradėjusi 24-erių kaunietė diktavo tempą ir įnėrusi į vandenį.

Nors kraštiniame takelyje ketvirtadienį plaukė pasaulio rekordininkė, sunku buvo net įsivaizduoti, ko iš jos tikėtis.

O rezultatas buvo visai solidus. Atrankos varžybose 100 m krūtine R. Meilutytė įveikė per 1 min. 7,53 sek. ir antrą vietą užėmusią Karilę Ališauskaitę aplenkė 3 sekundėmis.

Einu dirbti dėl savęs ir dėl to, kad man patinka. Nežinau, kiek tai rimta – pati tikrai nežiūriu į tai labai rimtai. Bet sportuoju nuoširdžiai.
Rūta Meilutytė

Kovą dėl rungties medalių finale R. Meilutytė pratęs ketvirtadienį vakare.

Ji taip pat startavo plaukimo peteliške 50 m atrankoje, kurioje buvo antra (27,12 sek.).

„Pati nusprendžiau, niekas nevertė. Plaukimas man visada buvo ir yra fainas. Norėjau pasižiūrėti, ar faina būtų sudalyvauti ir varžybose. Ar smagu? Taip. Iš pradžių buvo jauduliuko, bet dabar tikrai faina. Ir rezultatą vertinu labai teigiamai, net pati nustebau, kad taip greitai nuplaukiau“, – džiaugėsi plaukikė.

– Ką sakė jūsų vidinis balsas, kai paakino pamėginti grįžti į varžybas ir išbandyti jėgas Lietuvos čempionate?Delfi pasiteiravo R. Meilutytės

– Pagrindinis stimulas turbūt buvo smalsumas. Treniruotis man jau seniai smagu, knietėjo pasižiūrėti, kaip bus varžybose. Norėjau pasižiūrėti, ar man čia dar sekasi, ar ne. Per tuos kelerius metus mintys apie varžybas manęs kažkaip iki galo taip ir nepaliko.

– Kiek plaukimo jūsų gyvenime buvo per tuos beveik trejus metus, ar stebėdavote svarbiausias varžybas per televizorių?

– Ne, kažkaip niekad per daug nesekdavau. Pasižiūrėdavau šiek tiek, bet minimaliai.

– Kokiu intensyvumu dabar treniruojatės?

– Einu į baseiną, kada noriu – nesilaikau kažkokio labai griežto režimo. Bet stengiuosi bet kelis kartus per savaitę įšokti, jei pavyksta – ir kokius keturis. Apskritai gyvenu aktyviai, stengiuosi sportuoti, nestovėti vietoje. Vasarą daug važinėjau dviračiu, dėl to ir ta fizinė forma tokia.

– Ar tie apsilankymai baseine yra rimtos treniruotės, ar daugiau laiko praleidimo būdas?

– Einu dirbti dėl savęs ir dėl to, kad man patinka. Nežinau, kiek tai rimta – pati tikrai nežiūriu į tai labai rimtai. Bet sportuoju nuoširdžiai. Kai yra ūpo, padirbėju. Nekeliu sau jokių lūkesčių pasiekti vienokį ar kitokį rezultatą – noriu tiesiog jaustis gerai ir daryti tai, kas man patinka.

– Ar turite kokį nors susitarimą su Lietuvos plaukimo federacija?

– Ne, nėra.

– Pasitraukdama sakėte, kad norėtumėte pajusti paprasto gyvenimo skonį. Ar pavyko?

– Taip, smagu atsitraukti nuo profesionalaus sporto, dėmesio epicentro. Norėjau išsigryninti, kas svarbu man pačiai, pagyventi paprastai. Smagu, kad galiu tai daryti, smagu ir plaukti nejaučiant be galo didelės atsakomybės.

– Jaunimas į jus žiūri didelėmis akimis. Gal planuojate patreniruoti jaunąsias plaukikes?

– Neatmetu tos galimybės, būtų smagu. Esu ne kartą apie tai pagalvojusi – gal kažkada ateityje.

– Ar yra kažkoks terminas, kada ketinate apsispręsti, ar grįžti į didįjį sportą?

– Ne, nereikia jokio termino. Nereikia galvoti pernelyg toli į priekį, reikia eiti žingsnis po žingsnio.

Vakarinė plaukimo sesija, kurioje paaiškės 100 m plaukimo krūtine distancijos prizininkės, prasidės 18.10 val.

Primename, kad atvirame Lietuvos plaukimo čempionate trumpame (25 m) baseine Klaipėdoje R. Meilutytė startuoja po daugiau nei dvejų metų pertraukos.

Tris dienas vyksiančiose pirmenybėse Londono olimpinė čempionė planuoja dalyvauti 50 ir 100 m krūtine, 50 m laisvuoju stiliumi bei 50 m peteliške plaukimo rungtyse.

24-erių kaunietė yra Kauno plaukimo mokyklos atstovų sąraše.

2019 metais R. Meilutytė buvo diskvalifikuota dvejiems metams dėl antidopingo taisyklių pažeidimo – kaunietė neteisingai pildė duomenis apie savo buvimo vietą. Bausmės laikas šiuo metu jau yra pasibaigęs.

Dar prieš paskiriant diskvalifikaciją plaukikė pranešė baigianti sportininkės karjerą ir nuo to laiko vengė viešumos.

R. Meilutytė būdama vos 15 metų 2012-aisiais Londono olimpinėse žaidynėse laimėjo olimpinį auksą 100 m krūtine nuotolyje. Ji tapo jauniausia šios distancijos olimpine čempione ir pirmąja nepriklausomos Lietuvos plaukike, iškovojusia olimpinį medalį.

Nuo tada prasidėjo R. Meilutytės dominavimas tarptautinėse arenose. Pasaulio čempione Rūta tapo šešiolikos – 2013 metų pasaulio plaukimo čempionate, kur moterų 100 m plaukimo krūtine pusfinalyje distanciją įveikė per 1 min. 4,35 sek. ir pasiekė pasaulio rekordą.

Būdama septyniolikos, Rūta tapo pirmąja ir vienintele plaukike istorijoje, bent kartą laimėjusia tuo metu visus įmanomus svarbiausius tarptautinius jaunimo ir suaugusiųjų plaukimo čempionatus.

Lietuvei iki šiol priklauso 100 m plaukimo krūtine trumpajame baseine moterų pasaulio rekordas, pasiektas 2013-aisiais Maskvoje. Tąsyk kaunietė distanciją įveikė per 1 min. 2,36 sek.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)