Pekino žaidynių atidarymo ceremonijoje plevėsavo penkių Afrikos valstybių vėliavos. Vienintelis Madagaskaras atsiuntė du sportininkus, o Nigerijos, Ganos, Eritrėjos bei Maroko „delegacijos“ susideda iš tikrų vienišių.

Sniego beveik nematančiam Juodajam kontinentui atstovaus vienas slidininkas ir penki kalnų slidininkai. Visi jie gyvena ir treniruojasi kituose žemynuose, dauguma – Prancūzijoje.

Skambių žygių iš afrikietiško šešeto tikėtis neverta – vien pasirodymas tarp sporto žvaigždžių jiems prilygsta žygdarbiui. Tad kas tokie nuspalvins olimpines žaidynes Pekine egzotiškais potepiais?

Mialitiana Clerc ir Mathieu Neumulleris – Madagaskaras (kalnų slidinėjimas)

M. Clerc yra vienintelė mergina vyriškoje Afrikos žiemos olimpiečių kompanijoje. 20-metė sportininkė gimė Madagaskaro sostinėje Antananaryve, bet dar būdama lopšyje su tėvais iškeliavo į Prancūziją.

Vos 16-os ji debiutavo 2018-ųjų Pjongčango žaidynėse, kur pasirodė toli gražu ne prastai. 47-a vieta slalome ir 48-a – slalome milžine tarp 80 konkurenčių bet kuriai paauglei – pagarbos vertas rezultatas.

„Bandau tapti pirmąja afrikiete ant pasaulio taurės pjedestalo ir parvežti aukso medalį iš olimpinių žaidynių. Noriu būti viena geriausių savo sporto šakoje visame pasaulyje“, – nesikuklina M. Clerc.

Svajoti nedraudžiama, o gerokai kuklesnei jos tautiečio M. Neumullerio svajonei veikiausiai lemta išsipildyti. 18-metis jaunuolis, gimęs ir užaugęs Prancūzijoje, ruošiasi tapti slidinėjimo instruktoriumi – olimpinių žaidynių patirtis neabejotinai sustiprins jo dosjė.


Samuelis Ikpefanas – Nigerija (slidinėjimas)

Taip pat Prancūzijoje gimusiam S. Ikpefanui sportas yra tik hobis, kurį jis derina su darbu biure. 2016-aisiais 30-metis slidininkas gavo Nigerijos, iš kurios kilęs jo tėvas, pilietybę svajodamas paskatinti daugiau užsienyje gyvenančių nigeriečių išmėginti žiemos sporto šakas. Nors jo paties šeimoje populiaresnis regbis, kurį profesionaliai žaidžia tiek brolis, tiek sesuo, netgi penkis kartus tapusi Prancūzijos čempione.

Pernai S. Ikpefanas išbandė jėgas pasaulio čempionate ir 15 km slidinėjimo laisvu stiliumi distancijoje užėmė 110-ą vietą.


Carlosas Maederis – Gana (kalnų slidinėjimas)

Vyriausias tiek tarp afrikiečių, tiek tarp visų kalnų slidinėjimo rungčių dalyvių olimpietis nuo mažumės gyvena Šveicarijoje. Biologiniai C. Maederio tėvai Ganoje leido sūnų įsivaikinti porai iš Europos, tačiau ryšys su gimtine visiškai nenutrūko.

Dabar 43-ejų ganiečio moto – nėra tokio aukšto kalno, kurio nesugebėtų įveikti valia ir pastangos.


Shannonas Abeda – Eritrėja (kalnų slidinėjimas)

Kanadoje gimęs 25-erių kalnų slidininkas Pjongčange įrašė savo pavardę į istoriją, tapęs pirmuoju Eritrėjos žiemos olimpiečiu. Slalomo distancijos Sh. Abeda tuomet neužbaigė, o slalome milžine užėmė 61-ą vietą.

Du diplomus – kompiuterių mokslo ir vadybos – turinčio sportininko dosjė perša mintį, jog jis – tikras traumų maišas. Ruošiantis debiutui 2018 metų žaidynėse Sh. Abeda smarkiai susižeidė abu kelius, susilaužė blauzdikaulį ir žandikaulį, prarado du dantis, vėliau kentėjo nuo išvaržos, pilvo traumos. Po Pjongčango olimpiados Sh. Abeda buvo metęs sportą, bet atėjus pandemijai nusprendė grįžti į trasas.


Yassine'as Aouichas – Marokas (kalnų slidinėjimas)

31-erių sportininkas tarp visų afrikiečių turi bene daugiausiai aukšto rango varžybų patirties. Prancūzijoje pasaulį išvydęs kalnų slidininkas dusyk dalyvavo planetos pirmenybėse, ant slidžių apkeliavo skirtingus kontinentus.

Marokas yra viena iš giliausią istoriją žiemos olimpinėse žaidynėse turinčių Afrikos šalių – praeityje marokiečiai savo jėgas mėgino jau septynis kartus. 1992 metais Albervilyje dalyvavo net 12 šios Šiaurės Afrikos šalies atstovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją