Tradiciniai apdovanojimai už nuopelnus žemyno sportui buvo įteikti penkiems asmenims. Tarp jų – ilgametė Europos žolės riedulio federacijos prezidentė, garbės prezidentė olandė Marijke Fleuren, kurią ir apdovanojo EOK viceprezidentė.

„Džiaugiuosi ir didžiuojuosi galėdama pasveikinti kolegę, tiek daug metų atidavusią sportui ir stipriai prisidėjusią prie šios sporto šakos augimo ir olimpinių vertybių sklaidos Europoje.

Moterų, užimančių aukštas pareigas nacionaliniuose olimpiniuose komitetuose, sporto federacijose, tarptautinėse federacijose ir sporto organizacijose trūksta. Todėl Marijke pavyzdys įkvepia moteris nesustoti ir siekti aukštų karjeros tikslų sporte“, - sakė D. Gudzinevičiūtė.

Dvi dienas vykstančioje EOK Generalinės asamblėjos sesijoje buvo atnaujinti organizacijos įstatai, patvirtintas 2024 m. biudžetas, ataskaitas pristatė EOK komisijos, olimpinių renginių organizaciniai komitetai.

LTOK atsidūrė tarp nacionalinių olimpinių komitetų, Europoje aktyviausiai įgyvendinančių lyčių lygybės projektus ir prisidedančių siekiant EOK iškeltų tikslų. Tai savo pristatyme pažymėjo EOK lyčių lygybės komisijos pirmininkė ir Britų olimpinės asociacijos viceprezidentė Annamarie Phelps.

Ji šios savaitės pradžioje lankėsi Vilniuje, kur vyko LTOK inicijuoto tarptautinio moterų lyderystei skirto projekto „New Miracle“ finalinė mokymų sesija. Ji ne tik aktyviai dalyvavo mokymuose, bet taip pat projekto dalyvėms pristatė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) tikslus ir žingsnius, daromus siekiant lyčių lygybės. Ji atkreipė dėmesį, kad šiuo metu esanti situacija sporto organizacijose visame pasaulyje gerėja, tačiau siekiamų rodiklių dar nepasiekė. Pavyzdžiui, moterų skaičius Europos nacionalinių olimpinių komitetų Vykdomuosiuose komitetuose siekia 27 proc., kai TOK iškeltas tikslas – 30 proc.

„Šis projektas – nuostabi galimybė dalyvėms ne tik geriau save pažinti, bet ir gauti įkvėpimo, pasitikėjimo savimi ir įgūdžių siekti vietos ir aukštesnių postų sporto federacijose. Jei norime, kad olimpinis sportas augtų, mums reikia moterų specialisčių”, - Vilniuje apie „New Miracle“ sakė A. Phelps.

TOK Olimpinio solidarumo, nacionalinių olimpinių komitetų reikalų ir programos „Athlete365“ direktorius Jamesas Macleodas pristatė spalio pradžioje Lozanoje (Šveicarija) vykusio tarptautino sportininkų forumo rezultatus. Čia dalyvavo LTOK Sportininkų komisijos pirmininkas olimpinis vicečempionas Mindaugas Griškonis. TOK atstovas taip pat priminė, kad lapkritį Romoje (Italija) vyks analogiškas Europos sportininkų forumas. Šiuose renginiuose sportininkai skatinami dalyvauti savo šalies nacionalinio olimpinio komiteto Sportininkų komisijos veikloje ir svarbių sprendimų priėmime.

Renginyje taip pat aptartas pasiruošimas 2024 m. vyksiančioms jaunimo žiemos olimpinėms žaidynėms Pietų Korėjoje, Paryžiaus vasaros olimpinėms žaidynėms bei 2026 m. Milano-Kortinos žiemos žaidynėms.

„Vienos žaidynės baigiasi – kitos prasideda. Šią savaitę buvo įžiebta jaunimo žiemos žaidynių ugnis, intensyviai ruošiasi tiek organizatoriai, tiek nacionaliniai olimpiniai komitetai. Kai kurios arenos mums bus pažįstamos iš 2018 m. Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių, jos buvo renovuotos ir pritaikytos šiam renginiui“, - sakė D. Gudzinevičiūtė.

EOK Generalinė asamblėja taip pat aptarė šiais metais EOK organizuotus olimpinius renginius: Europos jaunimo žiemos ir vasaros festivalius bei Europos žaidynes. Pastarųjų rezultatai, potencialas ir galimybė renginį stiprinti bus detaliai aptarti antrąją sesijos dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją