Panašiu metu prieš paskutines žaidynes Tokijuje normatyvus buvo įvykdę septyni Lietuvos sportininkai, o likus metams iki priešpaskutinių, Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, ramus buvo 21 mūsų šalies atletas.

Pirmuoju LTeam sportininku, šiemet iškovojusiu olimpinį kelialapį, tapo plaukikas Danas Rapšys, kuris dar balandžio viduryje „Malmsten Swim Open Stockholm 2023“ varžybose Švedijoje tai padarė iš pradžių 400 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje, o netrukus – ir perpus trumpesnėje distancijoje.

Po mėnesio prie kolegos prisijungė ir Rūta Meilutytė. 26-erių lietuvė antrajame „Mare Nostrum“ varžybosų etape Barselonoje 100 metrų krūtine nuplaukė per 1 min. 6,38 sek. ir taip užsitikrino vietą savo trečiose karjeros olimpinėse žaidynėse. Vėliau šį rezultatą Rūta ne kartą gerino, o liepos pabaigoje užtikrintai tapo šios rungties pasaulio čempione.

Būtent planetos pirmenybėse Fukuokoje (Japonija) savo pirmąjį karjeros olimpinį kelialapį iškovojo Aleksas Savickas – 20-metis lietuvis 200 metrų plaukimo krūtine atrankoje nuotolį įveikė per 2:09,66 min. ir pagerinęs asmeninį rekordą prisijungė prie LTeam komandos narių.

Ketvirtąja plaukike olimpiete praėjusią savaitę tapo Kortryna Teterevkova. 21-erių metų vilnietė įspūdingai pasirodė Kinijoje vykusioje Universiadoje – pasidabino aukso medaliais plaukimo krūtine 100 ir 200 metrų rungtyse bei abejose įvykdė olimpinius normatyvus.

Liepą prasidėjusią lengvosios atletikos olimpinių kelialapių medžioklę sėkmingai pradėjo ir du disko metikai – Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius. 20-metis Mykolas savo pirmąją olimpinę kelionę užsitikrino su 68,34 m rezultatu laimėdamas Europos jaunimo iki 23 metų čempionatą, o jau į trečiąsias savo žaidynes vyksiantis 32-ejų Andrius reikiamą rezultatą (67,66 m) užfiksavo „World Athletics“ kontinentinio turo auksinėse varžybose Vengrijoje.

Septintoji vieta lėktuve į Paryžių rezervuota moterų penkiakovės atstovei – Europos žaidynėse ketvirta finišavusi Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė kelialapį į žaidynes iškovojo ne asmeniškai sau, o Lietuvai.

2021 metais vykusiose olimpinėse žaidynėse Tokijuje Lietuvai atstovavo 42 sportininkai.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė Paryžiuje tikisi panašaus skaičiaus jų.

„Dar būdama sportininke svajojau apie tai, kad mūsų būtų 100. Bet dabar, sugriovus pasirengimo sistemą, ta svajonė nusikėlė į gerokai tolesnius laikus. Tikrai apie rekordinę rinktinę negalvoju. Jeigu mes turėsime tiek, kiek buvo Tokijuje, mano akimis žiūrint, tai jau bus neblogai. Sistema sugriauta ir ji negreitai atsities.

Kiekviena federacija pati sau turi ruoštis ir formuoti sudėtis, o pagalbos – taip, sulaukia ir iš mūsų, ir dabar iš Nacionalinės sporto agentūros, bet tikrai ne tiek, kiek esant olimpiniam sporto centrui. Viskas buvo visai kitaip koordinuojama, mes galėjome sekti, padėti, žinoti ir prognozuoti.

Dabar LTOK visiškai nustumtas nuo bet kokio koordinavimo ruošiantis olimpinėms žaidynėms. Pasirengimas chaotiškas, kiekviena federacija bando kažkaip išlaviruoti su turimomis lėšomis. Tai tikrai nepridės Lietuvai nei sportininkų, nei rezultatų“, – „Delfi“ pasakojo šalies olimpinio komiteto vadovė.

33-iosios istorijoje „Paris 2024“ olimpinės žaidynės vyks 2024 metų liepos 26-rugpjūčio 11 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją