Sužavėjo žmonių geranoriškumas

D. Smolenskas prisiminė, kad vos jiems nuvykus į PAR, mokyklos treneriai gyrė lietuvius už gerą formą ir meistriškumą, nenusileidžiantį vietiniams moksleiviams.

„Vos atvykę į PAR, jau pirmą savaitę žaidėme pagrindinėje mokyklos komandoje. Visi buvo nustebę, kad mes puikiai atrodome aikštėje. Mūsų atvykimas sukėlė konkurenciją komandoje, buvo net nedidelių pykčių, nes kai kurie vietos žaidėjai prarado savo pozicijas ir liko sėdėti ant suolo. Apsipratimas naujoje šalyje buvo lengvas", - atskleidė D. Smolenskas.

Kitas lietuvis T. Krasauskas pripažino, kad sunkiausia jam buvo prisitaikyti prie visiškai kitokio klimato.

„Iš tikrųjų buvo labai sunku, nes PAR yra visiškai kitoks klimatas nei Lietuvoje. Ten labai karšta ir sausa. Labai skiriasi ir treniruočių pobūdis. Ten jos daug intensyvesnės ir sunkesnės. Teko priprasti ir prie maisto, kuris kitoks, nei namuose. Dažniausiai gyvename sportiniu režimu - miegi, valgai, mokaisi ir treniruojiesi“, - savo pirmus įspūdžius prisiminė T. Krasauskas.

Lietuvos regbio federacijos (LRF), rėmėjų ir PAR gyvenančių litvakų partnerystės dėka talentingi 16-18 metų Lietuvos regbininkai turi puikią galimybę suderinti mokslą ir sportą giliomis regbio tradicijomis pasižyminčioje šalyje.

„Žmonės čia yra labai draugiški, nuoširdžiai rūpinasi mums, visada kviečia savaitgaliais aplankyti savo šeimas, pamatyti įvairias vietas. Treniruojamės dvejose vietose - „crossfit“ salėje stipriname savo fizinę jėgą, o regbio aikštėje atliekame pratimus su kamuoliu, geriname individualią techniką ir komandinį žaidimą“, - kalbėjo D. Smolenskas. - Daug dėmesio taip pat yra skiriama mokslams. Jeigu turi blogus pažymius, tai niekas nenori leisti žaisi už pirmą komandą.“

Su jaunimu PAR dirba aukšto lygio treneriai, kurie savo patirtį perduoda ir lietuviams.

„Sąlygos treniruotis yra labai geros, nes turime daug gerų specialistų. Mokyklos pirmos komandos vienas iš trenerių yra žaidęs aukščiausio lygio regbį, todėl daug ko iš jo išmokstu ir sužinau. Manau, kad labiausiai tobulėju savo srityje - tai yra perdavimai ir spyriai koja. Gyvename su kitais vietos sportininkais, o mokslo atžvilgiu sąlygos taip pat geros. Mokytojai ir draugai labai padeda. Turime tam tikrą laiką, kada ruošti namų darbus, iki mokyklos vos keletas minučių kelio, viskas šalia“, - apie sąlygas PAR pasakojo T. Krasauskas.

Sieks „Sharks“ akademijos dėmesio

Visų PAR regbį žaidžiančių moksleivių svajonė - patekti į prestižinę ir visame pasaulyje garsėjančią „Sharks“ akademiją. Sparčiai tobulėjantys lietuviai taip pat neslepia ambicijų įrodyti savo vertę „Sharks“ skautams. Jie savo galimybes gali įrodyti tarpmokyklinėse PAR pirmenybėse (KZN).

„Tikslai šiems metams yra gana aukšti. Visi nori laimėti kuo daugiau rungtynių. Treneriai tikrai yra patenkinti komanda, nes ji tikrai atrodo gana stipri. Šiuo metu KZN mokyklų reitinge esame maždaug per vidurį, bet bandysime pakilti aukščiau. Tų mokyklų yra be proto daug. Tikiuosi ištobulinti savo žinias, kad būčiau pastebėtas regbio skautų, kurie ieško jaunų ir perspektyvių žaidėjų“, - teigė D. Smolenskas.

Panašiai nusiteikęs buvo ir T. Krasauskas.

„Mano tikslas yra padaryti viską, ką galiu, nes nuo ateinančio sezono daug kas priklausys. Rungtynės bus įrašomos, galbūt mane pastebės „Sharks“ akademijos atstovai ir būsiu pakviestas treniruotis ir žaisti ten. O jei tai neįvyks, rankų nenuleisiu ir dairysiuosi į Europą. Jei bus geras pasiūlymas, galbūt pasiliksiu ir PAR. Šiemet žaisime prieš stipriausias provincijos mokyklas, tad turime nenuvilti nei savęs, nei trenerių.“

PAR sportuojantys lietuviai jau įsitikino, kad svarbiausi dalykai turi būti mokslai ir sportas. Treneriai nuolat akcentuoja apie discipliną ir pagarbą regbyje. Tai vienas svarbiausių šio žaidimo bruožų, žavinčių žiūrovus visame pasaulyje.

A. Alasauskis: tautiečiams daug pagalbos nereikėjo

Iš dabartinės lietuvių kompanijos PAR daugiausiai patirties turi A. Alasauskis. Jis, nepaisant didelių išbandymų, džiaugiasi progresu.

„Antrais metais buvo daug išbandymų, tarp jų - ir lengvų, ir sunkių. Bet visas gyvenimas yra kaip iššūkis. Svarbiausia, kaip jiems būsi pasirengęs. Jaučiuosi patobulėjęs, nes perėjau į geresnio lygio mokyklą tiek mokslo, tiek sporto atžvilgiu. Didelis iššūkis yra mokslai, bet stengiuosi, kiek galiu“, - pasakojo A. Alasauskis, pridūręs, kad komandai sekasi puikiai, o svarbiausia to priežastis - sunkus ir atsakingas darbas treniruotėse.

A. Alasauskis pirmais mėnesiais PAR pasigedo lietuviškai kalbančių draugų. Dabar jis turi visą būrį tautiečių ir bendraminčių. Kaip prisipažino pats regbininkas, visi keturi atvykę lietuviai puikiai adaptavosi tolimojoje šalyje ir jo didelės pagalbos tam nereikėjo.

„Žinoma linksmiau, kad galima pasikalbėti gimta kalba, pajuokauti ir t.t. Jiems pagelbėti daug nereikėjo, visi lietuviai greitai čia įsitvirtino. Darbas vyksta puikiai“, - pridūrė A. Alasauskis.

Regbininkai PAR spėjo susipažinti su tos šalies tradicijomis, apsilankė įdomiausiose lankytinuose objektuose, pamatė nuostabią laukinę gamtą. Kaip teigė D. Smolenskas, jie jau šiek tiek pramoko afrikiečių zulų ir afrikanų kalbas.

Jei toliau tęsis LRF, „Enerstena“ ir PAR litvakų bendradarbiavimas, ateityje šis projektas plėsis, o talentingiausi Lietuvos jaunuoliai turės progą tobulėti regbio šalyje. Verta pažymėti, kad PAR savo laiku žaidė ir savo meistriškumą tobulino ir dabartinės Lietuvos regbio žvaigždės Karolis Navickas, Jonas Mikalčius ir Dovydas Taujanskas.

„Tikrai patariu visiems vykti į PAR, jei yra tokia galimybė. Laikas tikrai nebus veltui praleistas, nes pamatytumėte nemažai pasaulio, susipažintumėte su tikromis regbio tradicijomis ir smarkiai pakeltumėte savo (meistriškumo) lygį“, - pabrėžė D. Smolenskas.

„Jeigu atsiranda šansas, o žmogus yra pasiruošęs daug ir sunkiai dirbti dėl savo svajonių ar tikslų, tuomet tikrai rekomenduočiau rinktis tokį kelią“, - kolegai pritarė T. Krasauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)