Į Europos čempionatą pateko pirmosios dvi kiekvienos grupės komandos bei keturios geriausios visų 8 grupių rinktinės. Vertinant trečiąsias ekipas buvo skaičiuojami tik taškai iškovoti prieš pirmąsias dvi grupės komandas, tad lietuviai jau turėjo 2 labai svarbius taškus, iškovotus pergalingame mače su Islandija. Nors Portugalijoje Lietuvos rankininkams taškų bagažo papildyti nepavyko, bet jie savo grupėje užmė 3 vietą.

4 atrankos varžybų grupėje pirmąsias dvi vietas buvo užsitikrinusios Islandijos ir Portugalijos rinktinės, o į trečią poziciją pretendavo lietuviai ir Izraelio rankininkai. Pastarieji sekmadienį 29:39 nusileido islandams ir grupėje liko ketvirti.

Lietuvos rankininkams Portugalijoje būtų užtekę lygiųjų ir jie būtų be jokio galvos skausmo keliavę tiesiai Europos čempionatą. Pirmoje rungtynių dalyje Lietuvos rankininkai gan sėkmingai grūmėsi su pajėgiais varžovais ir po 30 minučių kovos pirmavo 12:11.

Vis dėlto, pirmos vietos grupėje siekę portugalai antrame kėlinyje išnaudojo kelias Lietuvos rankininkų klaidas, susikrovė 5 įvarčių pranašumą ir jį išsaugojo iki finalinės sirenos.

Paskutinėse atrankos rungtynėse rezultatyviausiai Lietuvos komandoje rezultatyviausias buvo Tadas Stankevičius, pelnęs 6 įvarčius, Žanas Gabrielius Virbauskas ir Arminas Stankūnas pridėjo po 5, Valdas Drabavičius – 3, Aidenas Malašinskas ir Jonas Truchanovičius – po 2, Gerdas Babarskas ir Mykolas Lapiniauskas – po 1.

Portugalų gretose rezultatyviausias buvo Antonio Rodriguesas, pelnęs 7 įvarčius, Alexandra Cavalcante pridėjo 4 tikslius metimus.

Tačiau po pralaimėjimo lietuviai neliūdėjo, mat jau baigiantis mačui buvo aišku, kad nepaisant nesėkmės Lietuvos rinktinė vis tiek pateko į Europos čempionatą. Tai nulėmė kitose atrankos grupėse palankiai susidėlioję rezultatai. Drauge su lietuviais pirmas keturias vietas tarp trečias vietas grupėse užėmusių komandų pasidalino Bosnijos ir Hercegovinos, Lenkijos ir Ukrainos rinktinės. Už borto liko Šveicarijos, Graikijos, Italijos ir Kosovo rankininkai.


24 metus laukę šanso sugrįžti į Europos vyrų rankinio čempionatą, lietuviai pateko tarp keturių geriausių atrankos grupių trečiųjų komandų ir 2022 metų sausio 13-30 dienomis Vengrijoje ir Slovakijoje varžysis su kitomis 23 pajėgiausiomis Senojo žemyno rinktinėmis.

Paskutinį (ir vienintelį) kartą Nepriklausomos Lietuvos rankinio rinktinė Europos čempionate dalyvavo 1998 metais. Tada Italijoje vykusiose pirmenybėse lietuviai užėmė 9 vietą tarp 12 komandų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)