Nesupranta, kuo čia dėta Rusija

M. Masilionis rinktinės vyriausiuoju treneriu buvo patvirtintas praėjusį mėnesį, pakeisdamas dvejus metus pareigas ėjusį Kęstutį Keblį.

33-ejų specialistas anksčiau jau vadovavo komandos pasirengimui svarbiausiems startams ir 2016 metais buvo pripažintas geriausiu šalies treneriu. Tačiau 2020-ųjų rudenį jis netikėtai paliko tėvynę, prisijungdamas prie Rusijos irklavimo rinktinės.

Praėjusį vasarį prasidėjus karui Ukrainoje M. Masilionis atsisakė darbo Rusijoje, vėliau trumpai talkino Graikijos irkluotojams, kol antrą kartą sukirto rankomis su LIF.

Ne visi namuose jo laukė išskėstomis rankomis.

Grupė šalies irkluotojų antradienį išplatino raštą, adresuotą švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei bei kitiems sporto vadovams.

Kreipimesi, kurį pasirašė pasaulio ir Europos čempionai Martynas Džiaugys bei Dovydas Nemeravičius, jaunimo pirmenybių prizininkai Dovilė Rimkutė, Povilas Stankūnas ir Mantas Juškevičius, skundžiamasi dėl LIF pasirinkimo ir prašoma padėti išspręsti situaciją.

„Rusijos irkluotojai daugelį kartų yra diskvalifikuoti už draudžiamų preparatų vartojimą. Taikydami aukščiausius garbingos kovos principus, nenorime dirbti su treneriu, kuris treniravo rinktinę, praradusią sporto bendruomenės pasitikėjimą“, – teigiama irkluotojų rašte.

Dovydas Nemeravičius (kairėje), Armandas Kelmelis

Delfi kalbintas LIF prezidentas Mindaugas Griškonis teigė nesuprantantis šio sportininkų argumento.

„Prasidėjus invazijai M. Masilionis iš karto pasitraukė iš Rusijos, pirmosiomis karo dienomis. Kaip aš įsivaizduoju, visas Lietuvos verslas buvo susijęs su Rusija, kol neprasidėjo invazija. Nelabai suprantu, kodėl galima kaltinti žmogų – jeigu aš gimęs Sovietų Sąjungoje, negi irgi esu rusas?

Nematau logikos. Jeigu jis toliau būtų dirbęs Rusijoje, tokios kandidatūros net nebūtume svarstę, bet taip juk nebuvo“, – kalbėjo M. Griškonis.

Netinka metodai

Irkluotojų rašte taip pat kritikuojami M. Masilionio darbo metodai.

„Jau 2020 metų pradžioje daugiau nei 70 proc. rinktinės narių kreipėsi į LIF, pranešdami, kad atsisako toliau dirbti su M. Masilioniu. Atsižvelgdami į ankstesnę darbo su šiuo treneriu patirtį, pažymime, kad mums nepriimtini šio trenerio darbo metodai.

Pirmo susirinkimo metu buvo bandoma sudaryti apgaulingą vaizdą, kad treneris patobulėjo ir pasikeitė, bet jau per pirmas tris dienas pasimatė, kad jokių pasikeitimų metodikoje ir bendravime nėra. M. Masilionis neatsižvelgia į individualius sportininkų poreikius, irkluotojai nesupažindinami su treniruočių planais ir nesudaromi individualūs treniruočių planai, atsižvelgiant į sportininkų traumas, ligas ir pan. Treneris už mažareikšmius nukrypimus treniruotėse ar sportininkų nuomonės išreiškimą grasina nuobaudomis arba nekviečia į rinktinės treniruočių stovyklas.

Ne kartą kreipėmės į LIF vadovybę, argumentuodami, kodėl neturime motyvacijos dirbti su M. Masilioniu. Vis dėlto į mūsų prašymus diskutuoti sportininkams rūpimais klausimais atsižvelgta nebuvo. Pažymėtina, kad kitiems treneriams nebuvo sudarytos sąlygos kandidatuoti į vyriausiojo rinktinės trenerio pareigas. Rinktinės nariams taip pat nebuvo suteikta galimybė pateikti savo lūkesčius“, – rašoma kreipimesi.

Mykolas Masilionis (dešinėje), Mindaugas Griškonis

Akmuo paleistas į LIF daržą ir dėl reakcijos į sportininkų nepasitenkinimą, užsimenama apie pasitraukimą iš irklavimo, jei situacija nesikeis.

„LIF vadovybė, siekdama sudrausminti skirtingą nuomonę išsakančius sportininkus, imasi neteisėtų veiksmų: nesilaiko LIF vykdomojo komiteto patvirtintos maistpinigių mokėjimo tvarkos, keičia ją negalėdama pagrįsti savo veiksmų. 2023 m. rinktinių formavimo atrankos sistema patvirtinta atbuline data.

Kitais metais prasidės atranka į Paryžiaus olimpines žaidynes, todėl norime, kad sportininkams būtų sudarytos tinkamiausios sąlygos iškovoti kelialapius. Dėl įtampos rinktinėje kyla grėsmė, kad kai kurie stipriausi Lietuvos irkluotojai gali baigti sportines karjeras. Taip šalies olimpinė rinktinė netektų dalies narių ir potencialių pretendentų į olimpinius medalius.

Atsižvelgdami į išdėstytus argumentus, prašome LIF vykdomąjį komitetą dar kartą įvertinti M. Masilionio tinkamumą dirbti rinktinės vyriausiuoju treneriu, įtraukiant visą irklavimo bendruomenę, ir pasiūlyti alternatyvas, kaip ruoštis Paryžiaus oliminėms žaidynėms“, – užbaigiamas raštas, kuriuo prašoma Nacionalinės sporto agentūros ir Nacionalinės sportininkų asociacijos tarpininkauti ieškant „šalies irklavimo bendruomenę vienijančio sprendimo“.

Rinktinėje treniruojasi ir prezidentas

Delfi teiravosi M. Griškonio, ar M. Masilionio kandidatūra gali būti persvarstyta, tačiau šis teigė nematantis tam pagrindo.

Tiesa, sportininkų skundas bus nagrinėjamas kitą savaitę vyksiančiame LIF vykdomojo komiteto posėdyje.

„Būtent M. Masilionis treniravo tuos kelis pasirašiusius žmones, kai jie tapo Europos ir pasaulio čempionais. Gal yra kažkokios senos nuoskaudos, konfliktas, net nežinau, kaip vertinti.

Nelabai suprantu, kas yra negerai. Iš tų penkių pasirašiusių sportininkų du net nėra finansuojami valstybės – tas pats lyg pasirašytų bet koks gatvėje sutiktas žmogus. Rinktinė yra gerokai didesnė, joje yra 16 irkluotojų. Ką dabar daryti, jei keli iš jų nėra patenkinti treneriu.

Lietuva – labai maža, o šis treneris vertinamas visame pasaulyje, jo norėjo ne viena šalis. Bet čia yra jo šeima, vaikai, todėl jis atėjo dirbti už dvigubai mažesnį atlyginimą. Labai džiaugiamės, kad vėl galėsime pakelti irklavimo rezultatus“, – sakė LIF prezidentas.

Mindaugas Griškonis

Jis taip pat tikino, jog nepatenkinti sportininkai nebus persekiojami dėl savo nuomonės.

„Mes per daug maža rinktinė, kad mėtytumėmės žmonėmis, kiekvienas yra reikalingas. Tikrai nebus jokių pykčių ar sankcijų. Bet ir šiandien niekas jų neverčia dirbti su tuo treneriu“, – teigė M. Griškonis.

Anot jo, pakeisti K. Keblį vyriausiojo trenerio poste nuspręsta dėl netenkinusių rezultatų. Tiesa, jis ir toliau treniruoja dalį rinktinės atstovų.

Rinktinei vis dar priklauso ir pats M. Griškonis – 37-ą gimtadienį kitą mėnesį minėsiantis daugkartinis Europos čempionas, pasaulio pirmenybių prizininkas bei 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinis vicečempionas rengiasi 2024 metų Paryžiaus žaidynėms.

Primename, kad praėjusį rugsėjį lietuviams Čekijoje vykusiame planetos čempionate nepavyko iškopti į A finalus. Vasarą Vokietijoje surengtose Europos pirmenybėse vienintelį medalį pelnė D. Nemeravičius ir Armandas Kelmelis, užėmę trečią vietą vyrų porinių dviviečių rungtyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją