Priklausomai nuo rezultatų, visoms Lietuvos kovotojoms gresia ir tiesioginės akistatos su agresorių valstybių sportininkėmis.

Tarp sunkiasvorių (per 78 kg) kartu su S. Jablonskyte dalyvaus rusė Darija Vladimirova.

Svorio kategorijoje iki 78 kg, kurioje varžysis Miglė Dudėnaitė, užsiregistravo kita Rusijos atletė Aleksandra Babinceva, prieš penkerius metus pelniusi bronzą planetos čempionate, taip pat baltarusė Darija Kancavaja.

Svorio kategorijoje iki 70 kg tarp potencialių Ugnės Pileckaitės priešininkių yra osetinų kilmės pasaulio ir Europos pirmenybių prizininkė iš Rusijos Madina Taimazova.

Tiek M. Taimazova, tiek A. Babinceva yra Rusijos armijos karininkės ir priklauso CSKA klubui.

Iš viso Dohoje ant tatamio rengiasi kopti 19 rusų ir baltarusių sportininkų. Sport.ua suskaičiavo, jog mažiausiai septyni iš jų yra kariškiai, tarp jų – ir Tokijo olimpinių žaidynių prizininkas iš Rusijos Nijazas Iljasovas, turintis vyresniojo leitenanto laipsnį.

Nijazas Iljasovas (dešinėje, Foto: IJF)

Tarptautinė dziudo federacija (IJF) rusams ir baltarusiams žalią šviesą uždegė balandžio 29 d. – paskutinę dieną, kai dar buvo galima registruoti pasaulio čempionato dalyvius.

Nors pirmenybėse jie pasirodys neutraliu statusu, ukrainiečių reakcijos ilgai laukti nereikėjo. Jau kitą dieną gintis nuo invazijos priverstos šalies rinktinės vyriausiasis treneris Vitalijus Dubrova patvirtino, jog Ukraina boikotuos pasaulio čempionatą.

„Tikėjomės, kad laimės sveikas protas, deja, nugalėjo rusiški rubliai“, – pakomentavo V. Dubrova.

„Man atrodo nepriimtina leisti kariškiams iš teroristinių šalių, kasdien žudančių ukrainiečius, dalyvauti tarptautinėse varžybose. Tai – žema“, – atsiliepė Tokijo žaidynių prizininkė, buvusi pasaulio ir Europos čempionė iš Ukrainos Darija Bilodid.

Darija Bilodid (Foto: IJF)

Ukrainos vyriausybė yra įpareigojusi šalies sporto federacijas nedalyvauti varžybose, kuriose gresia susitikti konkurentų iš Rusijos ar Baltarusijos.

Lietuvoje Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) pozicija – panaši, tačiau tik rekomendacinio pobūdžio.

Joks konkretus bendras sprendimas dėl dalyvavimo varžybose su agresorių atstovais, įskaitant olimpinę atranką ir pačias 2024 metų Paryžiaus žaidynes, iki šiol nėra priimtas.

Tad sporto federacijoms palikta pačioms spręsti, kaip laikytis karo Ukrainoje ir švelninamų sankcijų jos užpuolikams akivaizdoje.

Pavyzdžiui, Lietuvos bokso federacija boikotuoja šiuo metu vykstantį pasaulio vyrų čempionatą, kaip kovą praleido ir moterų pirmenybes. Dėl to ginti planetos čempionės titulo negalėjo Gabrielė Stonkutė.

Gabrielė Stonkutė

Delfi penktadienį teiravosi Lietuvos dziudo federacijos (LDF) pozicijos dėl Rusijos ir Baltarusijos atletų grįžimo į varžybas ir pačių lietuvių tolesnio dalyvavimo jose.

LDF generalinė sekretorė Justina Stalionė į klausimus sutiko atsakyti tik raštu, bet atsakymų taip ir nepateikė – vietoje to buvo išplatintas federacijos pranešimas žiniasklaidai.

Kiek anksčiau lygiai taip pat elgėsi ir praėjusį sausį LDF prezidente išrinkta S. Jablonskytė, pakeitusi ilgametį federacijos vadovą ir savo pačios trenerį Vigmantą Sinkevičių, kuris tapo pirmuoju istorijoje LDF garbės prezidentu.

„IJF sprendimas buvo priimtas likus kelioms valandoms iki registracijos pabaigos. Mes jau buvome nupirkę skrydžių bilietus, užsakę viešbučius, buvo panaudotos savivaldybių, rėmėjų lėšos.

Skubiai pasitarę su sportininkais nutarėme, jog į Dohą vyksime. Visų nuomonė buvo vieninga. Aš, kaip federacijos vadovė ir kaip kovotoja, kolegas visiškai suprantu ir palaikau. Šioms varžyboms ilgai rengėmės, išliejome daug prakaito, dalyvavome tarptautiniuose turnyruose bei sunkiose treniruočių stovyklose, todėl tikimės pakovoti dėl olimpinio reitingo taškų“, – LDF pranešime cituota S. Jablonskytė.

Nei ji, nei J. Stalionė nerado laiko tiesiai atsakyti, kaip vertina IJF, kurios garbės prezidentu iki praėjusių metų buvo karo Ukrainoje iniciatorius Vladimiras Putinas, laikyseną agresorių šalių atžvilgiu.

Vigmantas Sinkevičius, Sandra Jablonskytė (Foto: LDF)

Budapešte (Vengrija) įsikūrusios ir rumuno Mariuso Vizerio vadovaujamos tarptautinės federacijos parama ir pripažinimas LDF tapo ypač svarbūs po 2018 metų, kuomet nuo jos atskilo dalis LDF politika ir valdymo metodais nepatenkintos dziudo bendruomenės, įsteigusios alternatyvią Nacionalinę dziudo asociaciją.

Grąžinti Rusijos bei Baltarusijos sportininkus į tarptautinę areną IJF mėgino jau pernai, bet tuomet ukrainiečių paskelbtas boikotas įtikino apsigalvoti.

Galiausiai suspendavimas buvo sušvelnintas po naujų Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijų.

IOC praėjusią žiemą pasiūlė leisti rusams ir baltarusiams dalyvauti varžybose kaip neutraliems sportininkams, tiesa, tik tiems, kurie aktyviai neremia karo ir patys nėra susiję su karinėmis pajėgomis.

IJF žadėjo atlikti individualią sportininkų patikrą, pavyzdžiui, įvertinant, ar jų socialiniuose tinkluose skelbiamos žinutės neprimena karo propagandos.

„Tikimės, kad IJF agentūra atidžiai patikrins visus šalių agresorių atstovus ir neleis dalyvauti bent kiek nusižengusiems atletams“, – LDF pranešime dėstė S. Jablonskytė.

Tačiau faktas, kad kai kurie Rusijos dziudo meistrai patys priklauso karinėms pajėgoms, neužkliūva nei jai, nei IJF.

Mariusas Vizeris

657 dziudo imtynininkai iš 99 šalių Dohoje dėl medalių bei olimpinio reitingo taškų grumsis iki gegužės 13 d.

Gegužės 14 d. pirmenybes uždarys komandų varžybos, kuriose lietuviai dalyvaus pirmą kartą. Lietuvos rinktinę jose papildys Vaiga Čečytė, Kęstutis Vitkauskas, Ignas Mečajus ir Kostas Butkus.

Primename, kad pasikeitusi IOC pozicija atveria rusams ir baltarusiams vis platesnius koridorius į olimpinį Paryžių.

Ketvirtadienį golfas tapo naujausia olimpine sporto šaka, kurioje sankcijos Rusijos ir Baltarusijos atstovams buvo sušvelnintos – jiems leista dalyvauti tarptautinėse varžybose kaip neutraliems atletams.

Panašūs agresorių atstovams palankūs sprendimai pastaraisiais mėnesiais buvo priimti stalo tenise, fechtavime, imtynėse, tekvondo, šiuolaikinėje penkiakovėje, triatlone.

Tenise Rusijos ir Baltarusijos žaidėjams nuo pat karo pradžios buvo leidžiama toliau varžytis kaip neutraliems atletams, o boksas praėjusį rudenį reabilitavo abiejų šalių atstovus visa apimtimi – sugrąžindamas juos į tarptautinį ringą kartu su vėliavomis ir himnais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)