Keli dalyviai atsidūrė medikų globoje, o prie vyrų maratono apdovanojimų pakylos kilo kontraversiška situacija. Trečias finišavęs svečias iš Lenkijos Lukas Panfil liko be apdovanojimo – kaip spėjo pats sportininkas, pavedė laiko fiksavimo technika.

Dramatiškų epizodų netrūko ir pačioje trasoje, ne tik pasibaigus varžyboms. Nors ruduo vėsus ir bėgikams nereikia tiek bijoti perkaitimo, sveikata sunegalavo ne vienam.

Prie trasos kalbinti medikai ir organizatoriai skaičiavo, kad medikų pagalbos prireikė bent dešimčiai galimybių neapskaičiavusių bėgikų. Diagnozė viena – išsekimas.

Dauguma incidentų buvo gan lengvo pobūdžio, bet du sportininkai turėjo nemažai išgąsdinti savo artimuosius. Vienas susmuko ant grindinio vos po finišo, kitas įpusėjus trasai. Vis dėlto, į ligoninę vykti nereikėjo ne vienam. Pirmąjį nelaimėlį medikai paguldė čia pat, greitosios pagalbos automobilyje ir pastatė jam lašelinę.

Tiek medikai, tiek organizatoriai teigė, kad dalyviai dažnai pervertina savo jėgas ir užsibrėžia įveikti per ilgas distancijas. Visi sunegalavimai ištiko tik maratonininkus ir pusės maratono distanciją bėgusius dalyvius.

Medikai teigė, kad po išsekimo neturėtų likti ilgalaikių pasekmių, tačiau savijauta suprastėja ilgam.

Maratono distancijoje dominavo užsienietės

Antrus metus iš eilės triumfavęs T. Venckūnas trasoje truko 2 val 27 min ir 49 sek, antras likęs Aurimas Skinulis nubėgo per 2 val 30 min 5 sek, o V. Lialekos rezultatą prietaisai užfiksavo beveik dvejomis minutėmis prastesnį – 2 val 30 min 5 sek. Nežinioje likusio L. Panfil oficialus laikas – 2 val 34 min 16 sek.

„Man dar niekada nėra taip buvę. Tikrai nesuprantu. Prieš valandą patys organizatoriai man sakė, kad esu trečias ir liepė ateiti į ceremoniją. Žiūrovai, mano žmona matė, kad finišo liniją kirtau trečias, bet dabar organizatoriai sako, kad nugalėjo kažkoks Vasilijus iš Lietuvos“, – sakė svečias iš Lenkijos turėdamas omenyje bronza pasidabinusį Vasilijų Lialiką.

Moterų maratono grupėje situacija buvo žymiai paprastesnė. Ten nepavejama buvo Norvegė Margarethe Logavlen. Ji finišą pasiekė po 2 val 56 min 31 sek. Antra finišavo Anastasija Bulavinceva iš kaimyninio Karaliaučiaus. Jai nepavyko pakartoti praėjusių metų sėkmės. Pernykščiame maratone ji tapo nugalėtoja, o šiemetinis 3 val 11 min 14 sek rezultatas nebuvo pakankamai geras auksui. Trečia, nuo lyderės atsilikusi 15 min 20 sek, liko lietuvė Renata Siliuk.

Pusės maratono – 21,098 kilometro distancijoje tarp vyrų pirmas taip pat buvo svečias iš užsienio Ibrahimas Mukunga. Valandą ir šešias minutes užtrukęs bėgikas iš Kenijos nepaliko vilčių Lietuvos sportininkams. Iki trasos pabaigos dar likus maždaug penkiems kilometrams į priekį jis buvo išsiveržęs keturiomis minutėmis. Antras bėgęs Marius Diliūnas pries finišą dar kiek spėjo sumažinti atsilikimą ir distanciją baigė per 1 val 9 min 9 sek. Trečias finišavo gerokai atsilikęs Nerijus Markauskas – 1 val 14 min 40 sek.

Tuoj po N. Markausko distanciją užbaigė ir moterys. 1 val 14 min 47 trasoje truko Lietuvos olimpinės rinktinės narė Diana Lobačevskė. Prieš mėnesį pasaulio čempionate Maskvoje sužibėjusi maratonininkė šiemet Vilniaus maratone vėl pasirinko trumpesnę distanciją.

Nors tokiose varžybose sportininkei pergalės įprastos, jai jau penktus metus priklauso trasos maratono distancijos rekordas, tačiau pergalių skonis neprastėja, o bėgti vis dar malonu.

„Šios varžybos išskirtinės tuo, kad man jau šeštos Vilniaus maratone. Buvo kiek žvarboka, tačiau man toks oras dar geresnis. Daug maloniau bėgti“, – kalbėjo bėgikė.

Tuoj po jos finišo liniją kirto ir Vaida Žūsinaitė. Iki šiol 5000 metrų distancijoje besivaržiusiai sportininkei tai buvo pirmos tokios distancijos varžybos. Finišo liniją ji kirto po 1 val 16 min 39 sek. Pasak jos trenerio Romo Sausaičio, dar metai treniruočių ir sportininkę išvysime bėgant viso maratono distanciją.

Trečia liko Monika Vilčinskaitė trasą įveikusi per 1 val 21 min 33 sek.

Iki sekmadienio pavakarės Vilniaus centre transporto judėjimas bus smarkiai ribojamas. Iš viso nevažiuos penki troleibusų ir autobusų maršrutai, 21 maršrutas keis trasas.

Maratono organizatoriai sulaukė apie 10 000 dalyvių. Palyginimui, praeitais metais dalyvavo tik 4000 bėgikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (387)