Skausmingų veiksmų specialistas

Vienu pajėgiausių šalies mišrių kovos menų kovotojų praeityje laikytas 40-metis šakiškis po atkaklių grumtynių aplenkė A. Butkevičių antrame Seimo rinkimų ture Vilkaviškio apygardoje.

Triuškinančia persvara nacionaliniu mastu rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas surinko 49,44 proc. balsų, kur kas labiau patyręs jo konkurentas – 47,42 proc.

Pirmame ture pranašumą dar turėjo A. Butkevičius (atitinkamai 36,28 proc. ir 27,24 proc.).

Premjeras Vilkaviškyje į Seimą buvo renkamas nuo 1996-ųjų, o nuo 2000 metų jis pergalę užsitikrindavo jau pirmame ture. Tiesa, ir šįkart A. Butkevičius be mandato neliko, patekęs į parlamentą pagal partijos sąrašą.

Vieną didžiausių rinkimų staigmenų pateikęs K. Smirnovas trečią kadenciją eina Šakių rajono tarybos nario pareigas. Prieš prisidėdamas prie valstiečių ir žaliųjų, jis buvo Artūro Zuoko vadovautos Liberalų ir centro sąjungos atstovas.

K. Smirnovas išgarsėjo praėjusiame dešimtmetyje, kuomet ėmė dalyvauti tarptautiniuose profesionalų mišrių kovos menų turnyruose. Skausmingais veiksmais parteryje pergales dažniausiai pasiekdavęs lietuvis į ringą paskutinį kartą kopė 2014 metais. Prieš tai jis buvo pristabdęs savo karjerą dėl per motociklo avariją patirtų traumų.

Prieš dvejus metus K. Smirnovas įkūrė ir ėmėsi vadovauti Lietuvos graplingo (mišrių imtynių) federacijai.

Prieš dešimtmetį vykusios K. Smirnovo kovos su Japonijos MMA žvaigžde Kazushi Sakuraba įrašas:

Galiūnas lengvaatlečio pagalbos nesulaukė

Kiti antrame Seimo rinkimų ture dalyvavę šalies sporto atstovai panašia sėkme pasigirti negali.

Dukart olimpinis čempionas, 44-erių buvęs disko metikas Virgilijus Alekna neturėjo vilčių prestižinėje sostinės Naujamiesčio apygardoje. Liberalas pakartotiniame balsavime tesurinko 31,07 proc. balsų ir gerokai atsiliko nuo konservatoriaus, diplomato Žygimanto Pavilionio (65,75 proc.).

Tiesa, V. Alekna sau mandatą užsitikrino dar prieš dvi savaites, patekęs į Seimą pagal partijos sąrašą. Bet jo pergalės laukė žemiau reitinguoti partiečiai, tarp kurių buvo ir tituluotas galiūnas Žydrūnas Savickas.

41-erių daugkartinis pasaulio čempionas daugiamandatėje apygardoje suskaičiavus pirmumo balsus nusileido į 12 vietą, o liberalai pelnė 8 mandatus.

Antras turas situacijos iš esmės nepakeitė – Ž. Savickas liko už Seimo durų, kaip ir buvęs krepšininkas, Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius.

Tuo metu nuo praėjusių metų pavasario Seimo koridorius mynusi kita liberalė, šachmatininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen buvo perrinkta daugiamantatėje apygardoje. Primename, kad 33-ejų didmeistrė 2015 metais perėmė Vilniaus meru tapusio Remigijaus Šimašiaus kėdę.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Virgilijus Alekna, Žydrūnas Savickas

Pralaimėjo, bet mandatą gavo

Antrą kadenciją Seime dirbs ir vienintelis „sportininkas“ konservatorių gretose – buvęs krepšininkas Sergejus Jovaiša.

61-erių „gudrujį lapiną“ į parlamentą ištempė partijos kolegos. Pats S. Jovaiša pralaimėjo antro turo dvikovą Anykščių-Panevėžio apygardoje „valstietei“ Gretai Kildišienei (atitinkamai 40,58 ir 56,80 proc. balsų).

Bet 27-as konservatorių sąraše daugiamandatėje apygardoje likęs buvęs Kauno „Žalgirio“ ir SSRS rinktinės puolėjas peržengė Seimo slenkstį dėl aukščiau reitinguotų partiečių pergalių pakartotiniame balsavime.

Sergejus Jovaiša

Garsūs krepšinio treneriai – už borto

Dar vienas sporto mėgėjams neblogai pažįstamas veidas naujajame Seime bus Dainius Kepenis.

Tiesa, ne profesionalaus sporto.

Valstiečių ir žaliųjų mundurą apsivilkęs Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Klaipėdos Marių apygardoje nurungė liberalą Edmundą Kvederį (atitinkamai 48,72 ir 46,43 proc. balsų).

D. Kepenis į parlamentą jau buvo patekęs pagal sąrašą, tad jo pergalė antrame ture pasitarnavo žemiau likusiam kolegai.

Dainius Kepenis

Tokios paslaugos iš bendražygių nesulaukė įspūdingą šuolį daugiamandatėje apygardoje padaręs Antanas Sireika.

Utenos „Juventus“ krepšinio klubo treneris iš paties socialdemokratų sąrašo dugno – 141 vietos – rinkėjų buvo pakeltas net į 20 poziciją. Bet mandatus gavo tik 13 aukščiau reitinguotų socialdemokratų, o antras turas padėties dramatiškai nepakeitė ir 2003 metų Europos čempionui prasibrauti į Seimą nepadėjo.

Pasibaigus šiai kadencijai, parlamente nebeliks kartu su visa Darbo partija fiasko rinkimuose patyrusio kito buvusio Europos krepšinio čempiono, 1997 metais Lietuvos moterų rinktinę ant aukščiausio pakylos laiptelio atvedusio Vydo Gedvilo. Su Seimo rūmais taip pat atsisveikins rinkimuose nedalyvavęs praeityje garsus lenktynininkas, socialdemokratas Stasys Brundza.

Loreta Graužinienė ir Vydas Gedvilas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)