Dopingo vartojimu nuo 2022-ųjų pradžios kaltintai čiuožėjai skirta ketverių metų diskvalifikacija.

Žinia apie teigiamą jos dopingo testą nuskambėjo Pekino olimpinių žaidynių įkarštyje, kuomet sportininkei tebuvo 15 metų.

CAS nurodė, jog visi nuo to laiko K. Valijevos pasiekti rezultatai turėtų būti anuliuoti, tiesa, tuo jau turėtų pasirūpinti Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU).

Prieš tai Rusijos antidopingo agentūra buvo visiškai išteisinusi šalies numylėtinę, o bylą į Lozaną, kur įsikūręs CAS, perkėlė Pasaulinės antidopingo agentūros skundas.

Kamila Valijeva

Primename, kad K. Valijeva Pekine padėjo Rusijos čiuožėjams laimėti komandų varžybas, kuriose tapo ryškiausia žvaigžde. Tiesa, apdovanojimai tąkart taip ir nebuvo išdalinti paaiškėjus, kad dar prieš žaidynes K. Valijevos organizme buvo aptikta draudžiamos medžiagos trimetazidino.

Čiuožėja tuomet teisinosi, esą preparato veikiausiai netyčia suvartojo išgėrusi vandens iš senelio, vartojančio vaistus nuo širdies problemų, stiklinės.

Atsižvelgiant į jos amžių, laikina suspendacija iki bylos išnagrinėjimo K. Valijevai nebuvo skirta, ir ji tęsė pasirodymą olimpiadoje. Tiesa, su užgriuvusiu spaudimu Eteri Tutberidzės auklėtinei susidoroti nepavyko, ir tarp pavienininkių ji liko ketvirta.

O po olimpiados prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, agresorių valstybės čiuožėjai buvo suspenduoti ir nuo to laiko tarptautinėse varžybose nebedalyvauja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)