Ugnies perdavimas į krantą pietiniame Marselio uoste žymės 12 000 km ilgio deglo estafetės per Prancūziją ir tolimas jos užjūrio teritorijas pradžią.

Trečiadienio rytą atplaukęs iš Graikijos, 19 amžiaus laivas „Belem“, gabenantis deglą, kartu su šimtais kitų laivų po žydru dangumi ir ramioje jūroje iškilmingai apiplaukė Marselio įlanką.

Liepsna krantą pasiekė 19.45 val. (20.45 val. Lietuvos laiku) iš laivo, 12 dienų keliavusio iš Graikijos, kur balandžio 16 dieną buvo uždegta Olimpijoje.


Organizatoriai tikisi, kad pirmas viešas žaidynių renginys Prancūzijos žemėje – likus tik 79 dienoms iki atidarymo ceremonijos – padės padidinti entuziazmą po ginčų dėl bilietų kainų ir nerimo dėl saugumo.

„To mes laukėme labai ilgai“, – pirmadienį sakė vyriausiasis organizatorius Tony Estanguet, turėdamas omenyje, kad Paryžiuje Olimpinės žaidynės paskutinį kartą vyko prieš 100 metų. – Žaidynės grįžta namo.“

Prancūzija, kuri 1900 metais taip pat buvo žaidynių šeimininkė, save laiko šiuolaikinio olimpinio judėjimo centru po to, kai prancūzų aristokratas Pierre‘as de Coubertinas atgaivino žaidynių, kurias iki 4 amžiaus pr. Kr. praktikavo graikai, idėją.

Po COVID pandemijos paveiktų 2021 metų Tokijo olimpinių žaidynių ir 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiados, kurią temdė korupcija, Paryžiaus olimpinės žaidynės laikomos svarbia sporto švente.

Renginio organizatoriai tikisi, kad olimpinės ugnies atvykimą į Marselio prieplauką, kur olimpinių žaidynių metu vyks buriavimo varžybos, stebės apie 150 000 žmonių. Reginį užbaigs fejerverkai ir nemokamas koncertas, o viską tiesiogiai transliuos Prancūzijos televizija.

Tuo pat metu šalyje paskelbta aukščiausia terorizmo grėsmė, budi apie 6 000 saugumo pajėgų karių.

„Tai visiškai beprecedentis atvejis, kai nacionalinė policija vieną dieną ir vienoje vietoje mobilizuoja tiek daug žmonių“, – pirmadienį žurnalistams sakė regioninės policijos koordinatorius Cedricas Essonas.
Garbė būti pirmuoju deglo nešėju tenka keturis olimpinius medalius laimėjusiam plaukikui Florent‘ui Manaudou.

Parade, kuris ketvirtadienį tęsis Marselyje, dalyvaus ir kitos žvaigždės: NBA nugalėtojas krepšininkas Tony Parkeris ir Dramblio Kaulo Kranto futbolo žvaigždė Didier Drogba. Vėliau olimpinė ugnis keliaus per daugiau nei 450 Prancūzijos miestų ir miestelių.