26-erių amerikietė, kuri 2017-aisiais pagerino R. Meilutytei priklausiusį planetos rekordą (pasaulio čempionate Budapešte atstumą įveikė per 1 min. 04,13 sek.), įdėmiai stebėjo savo bendraamžės lietuvės plaukimą ir tyliai šnabždėjosi su kolegomis iš JAV plaukimo rinktinės.

Kai tapo aišku, jog R. Meilutytė laimėjo savo plaukimą nepagerindama amerikietei priklausančio rekordo, L. King šyptelėjo ir pasuko į sportininkų kambarius.

„Tai puiku. [...] Tai tikrai labai, labai gera konkurencinė aplinka, kurioje yra ir olimpinių žaidynių čempionių, ir būsimų ateities žvaigždžių.

Tai šaunu, šiek tiek daugiau streso, bet manau, kad dėl to antradienį finalas bus tikrai labai greitas“, – po pusfinalio prognozavo Rio de Žaneiro olimpinė čempionė L. King.

Kol kas ji išlieka dabartine distancijos karaliene, tačiau pasaulio čempionate Japonijoje bent iki dabar turi greitesnę konkurentę. Pribloškiančiai greitą konkurentę.

Be abejo, tai R. Meilutytė, antradienio rytą atrankos varžybose nustebinusi net pati save ir distanciją įveikusi įspūdingu tempu – per 1 min. 04,67 sek., taip visiškai priartėdama prie geriausių, dar prieš dešimtmetį demonstruotų savo rezultatų.

Vėliau vakare pusfinalyje lietuvė plaukė šiek tiek lėčiau, atstumą įveikė per 1 min. 05,09 sek., tačiau tai vis tiek buvo pats geriausias rezultatas tarp visų 16 į finalą prasibrauti bandžiusių sportininkių.

„Mėgavausi kiekviena distancijos dalimi“, – pernelyg nedaugžodžiavo Rūta, Japonijoje plaukianti beveik taip pat greitai, kaip būdama šešiolikmetė. Antradienį, 15.45 val. ji su dar septyniomis konkurentėmis pradės kovą dėl planetos pirmenybių medalių.

Iki šiol savo kraityje R. Meilutytė turi 5 planetos pirmenybių ilgajame baseine apdovanojimus. 2013 m. Barselonoje ji laimėjo auksą 100 m krūtine plaukimo distancijoje ir sidabrą – 50 m sprinte, 2015 m. Kazanėje – sidabrą 100 m distancijoje, o 2022 m., po pertraukos sugrįžusi į tokio lygio varžybas Budapešte, ten pridėjo auksą 50 m sprinte ir bronzą 100 m distancijoje.

Delfi trumpai apžvelgia, su kokiomis varžovėmis R. Meilutytei antradienio vakarą teks varžytis „Marine Messe“ arenos baseine.

1 takelis: Lydia Jacoby (JAV, 19 metų)

  • Laikas pusfinalyje – 1 min. 06,29 sek. (7 rezultatas)
  • Asmeninis rekordas – 1 min. 04,95 sek. (Tokijas, 2021)
  • Geriausias sezono rezultatas – 1 min. 05,16 sek. (birželis)

Tokijo žaidynių olimpinė čempionė negali pasigirti medaliais pasaulio pirmenybėse (50 m baseine).

Jos kraityje – pasaulio taurės sidabro ir bronzos medaliai, bei planetos vicečempionės titulas trumpame baseine (25 m).

Po triumfo Tokijuje jai nepavyko 100 m nuotolį įveikti greičiau nei per 1:05 min., tačiau arti to liko birželio pabaigoje vykusiose varžybose Indianapolyje (1:05.16).

2 takelis: Eneli Jefimova (Estija, 16 metų)

  • Laikas pusfinalyje – 1 min. 06,18 sek. (5 rezultatas)
  • Asmeninis rekordas – 1 min. 06,18 sek. (Fukuoka, pusfinalis)
  • Geriausias sezono rezultatas – 1 min. 06,18 sek. (Fukuoka, pusfinalis)

Jauniausia finalo dalyvė, kuri šiemet dėjo dar vieną žingsnį į priekį. Pernai ji Budapešte vykusiame pasaulio čempionate pasiekė pusfinalį (1:06.48) ir liko pirma už brūkšnio nuo finalo dalyvių.

Jos tarptautiniai pasiekimai apsiriboja Europos jaunių medaliais ir sidabru Senojo žemyno pirmenybėse (trumpame baseine).

3 takelis: Tatjana Schoenmaker (PAR, 26 metai)

  • Laikas pusfinalyje – 1 min. 05,53 sek. (3 rezultatas)
  • Asmeninis rekordas – 1 min. 04,82 sek. (Tokijas, 2021)
  • Geriausias sezono rezultatas – 1 min. 05,53 sek. (Fukuoka, pusfinalis)


Dar viena patyrusi plaukikė, sportinės formos piką išgyvenusi 2021 m. Tokijo olimpinių žaidynių metu. Čia 100 m plaukimo krūtine rungtyje tapo vicečempione, o dvigubai ilgesnėje distancijoje džiaugėsi auksu.

Po Tokijo žaidynių (1:04.82) iki planetos pirmenybių pradžios nė karto nebuvo distancijos įveikusi greičiau nei per 1:06 min. Kita vertus, sportininkė tiek pernai, tiek šiemet neturėjo daug tarptautinių startų. Pernai ji startavo tik Sandraugos žaidynėse (angl. – Commonwealth Games), šiemet – vasarį Šveicarijoje vykusiose varžybose.

4 takelis: Rūta Meilutytė (Lietuva, 26 metai)

  • Laikas pusfinalyje – 1 min. 05,09 sek. (1 rezultatas)
  • Asmeninis rekordas – 1 min. 04,35 (2013)
  • Geriausias sezono rezultatas – 1 min. 04,67 sek. (Fukuoka, atranka)


Tiek atrankos, tiek pusfinalio užtikrintas rezultatas išduoda, jog R. Meilutytė bus pasiruošusi kovai dėl pasaulio čempionės titulo.

Londono olimpinei čempionei šioje rungtyje tai būtų antrasis aukso medalis, pirmuoju džiaugėsi lygiai prieš 10 metų Barselonoje. Ji 2015 metais 100 m nuotolyje iškovojo sidabrą, o pernai Budapešte – bronzą.

5 takelis: Lilly King (JAV, 26 metai)

  • Laikas pusfinalyje – 1 min. 05,45 sek. (2 rezultatas)
  • Asmeninis rekordas – 1 min. 04,13 sek. (2017)
  • Geriausias sezono rezultatas – 1 min. 04,75 (Indianapolis, birželis)


2016 metų Rio de Žaneiro olimpinei čempionei iki startų Fukuokoje priklausė geriausias sezono rezultatas ir ji buvo laikoma favorite iškovoti auksą, tačiau situacija pasikeitė po R. Meilutytės benefiso.

6 takelis: Mona McSharry (Airija, 22 metai)

  • Laikas pusfinalyje – 1 min. 05,53 sek. (4 rezultatas)
  • Asmeninis rekordas – 1 min. 05,53 sek. (Fukuoka, pusfinalis)
  • Geriausias sezono rezultatas – 1 min. 05,53 sek. (Fukuoka, pusfinalis)


Tai – finalo debiutantė, kurią puikia pažįsta buvęs R. Meilutytės treneris Johnas Ruudas, dabar užimantis Airijos naciolinės plaukimo rinktinės direktoriaus pareigas.

„Esu laiminga žinodama, kad pasiekiau olimpinį normatyvą, dėl to čia ir atvažiavau: iškovoti olimpinį bilietą tokio rango varžybose ir tą man pavyko padaryti rytiniame (pirmadienio) plaukime. Prieš startą aš galvojau, kad jei man pavyks bent kiek priartėti prie normatyvo, būsiu laiminga“, – po pusfinalio kalbėjo M. McSharry.

Ji yra vos trečioji Airijos plaukikė šalies plaukimo istorijoje, pasiekusi pasaulio čempionato (50 m baseine) finalą ir pirmoji, kuriai tą pavyko padaryti nuo 1994 metų Michelle Smith starto finale.

„Puiku, kad galiu progresuoti startas po starto, tai tarsi premija už mano pastangas“, – kalbėjo airė.

7 takelis: Sophie Hansson (Švedija, 24 metai)

  • Laikas pusfinalyje – 1 min. 06,19 sek. (6 rezultatas)
  • Asmeninis rekordas – 1 min. 05,55 sek. (2021)
  • Geriausias sezono rezultatas – 1 min. 06,19 sek. (Fukuoka, pusfinalis)


Švedė gali pasigirti pasaulio čempionato medalių krūva (6), tačiau tik trumpame baseine (25 m).

Ji – šios rungties 2020 m. Europos čempionė (1:05.69 min.), turi Tokijo žaidynių finalo patirties, kuriame liko 6-a (1:06.07).

8 takelis: Satomi Suzuki (Japonija, 32 metai)

  • Laikas pusfinalyje – 1 min. 06,31 sek. (8 rezultatas)
  • Asmeninis rekordas – 1 min. 06,20 sek. (Fukuoka, atranka)
  • Geriausias sezono rezultatas – 1 min. 06,20 sek. (Fukuoka, atranka)

Čempionato šeimininkė jaus tribūnų palaikymą, tačiau vyriausiai finalo dalyvei bus nelengva atlaikyti olimpinių čempionių ir kylančių talenčių tempą. Tą išduoda ir jos atrankos bei pusfinalio rezultatai, nors iš tikrųjų atrankos varžybose japonės pademonstruotas laikas buvo jos asmeninis rekordas šioje distancijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją