Tarptautinė darbo diena komunistinėje Kinijoje – didesnė šventė nei Lietuvoje, tenykščiams dovanojanti ne vieną, o kelias išeigines (praeityje apskritai būdavo švenčiama ištisą savaitę).

Bet Vilniuje kinams trečiadienį teko apsieiti be pergalės parado.

Turnyro šeimininkai kovos įkarštyje sulaužė dvi lazdas, vis dėlto be „natūralizuotų“ žaidėjų iš Šiaurės Amerikos šiemet besiverčiančius varžovus sutramdė gana užtikrintai – 3:0.

Pagal metimus lietuviai buvo pranašesni 35:15, o jų vartininkas Mantas Armalis antrą kartą šiame čempionate nepraleido nė įvarčio.

„Kontroliavome rungtynes“, – sakė pirmojo įvarčio autorius Markas Kaleinikovas.

25-erių puolėjas šįkart padarė tai, kas nepavyko išvakarėse galynėjantis su Nyderlandais – anksti persvarą ant ledo perkėlė į švieslentę.

„Aišku, svarbus tas pirmas įvartis – keičia rungtynių tempą, parodo, kam priklausys iniciatyva, užveda komandą. Manau, po jo nestabdėme, diktavome savo žaidimą, neskaitant kelių prastų atkarpų. Gal rezultatas to neatspindi, bet bent jau man pasirodė, kad fiziškai tai buvo pačios lengviausios rungtynės“, – atsiliepė M. Kaleinikovui rezultatyvų perdavimą atlikęs Ugnius Čižas.

Po nerezultatyvaus antro kėlinio paskutiniajame pasižymėjo Paulius Gintautas ir baudinį realizavęs Martynas Grinius.

„Analizuodami varžovus matėme, kad tai – jauna, greita komanda, turinti savo braižą. Tam specialiai ruošėmės, stengėmės išnaudoti fizinę jėgą, tampyti varžovus jų zonoje į visas puses pasitelkiant ir gynėjus. Pavojingų momentų buvo tikrai pakankamai, tik ne visus realizavome“, – komentavo ekipos vyriausiojo trenerio Rono Pasco asistentas Arūnas Aleinikovas.

Ketvirtadienį šešios IB diviziono komandos turės paskutinę galimybę persigrupuoti, o penktadienį jau paaiškės galutinės jų pozicijos.

Turnyro lentelės viršuje situacija – paprasta: kas laimės Lietuvos ir Ukrainos tarpusavio akistatą, tas ir keliaus į aukštesnį divizioną.

Abi lyderiaujančios rinktinės vis dar neprarado nė taško, tik ukrainiečių įvarčių santykis – įspūdingesnis (27:1, lietuvių – 15:3).

Ar turnyro šeimininkai yra pasilikę rankovėje kokių nors kozirių lemiamai partijai, kurių dar nebuvo ištraukę?

„Penktadienį pamatysime, – šyptelėjo A. Aleinikovas. – Šiaip mūsų komandos mikroklimatas – labai geras, esame didelė šeima. Neturime pasaulinio ar europinio lygio žaidėjų, todėl kliaujamės savo didele širdimi. Vienas kitą palaikome, nepriekaištaujame, stengiamės ištaisyti vienas kito klaidas. Ir turime vartuose Mantą, kuris gali sužaisti nerealiai, turime Marką, kuris gali įmušti svarbiu metu.

Draugiškose rungtynėse jau pamatėme, kad tikrai galime žaisti su ukrainiečiais. Jeigu žaidėjai vykdys trenerių nurodymus, manau, turėsime gerą šansą pakovoti.“

„Esame žaidę ir su dar stipresnėmis komandomis. Tereikės labai, labai atsakingai vykdyti trenerių planą. Negalėsime sau leisti tiek daug klaidų kaip žaisdami su kitais“, – svarstė U. Čižas.

„Pažįstu daug Ukrainos žaidėjų. Manau, laimėti įmanoma, – tęsė iki karo Ukrainoje legionieriaus duoną krimtęs M. Kaleinikovas. – Turime daug žaidėjų, kurie gali įmušti. Tikiuosi, Emilijus Krakauskas atidarys savo įvarčių sąskaitą šiame čempionate, aš pasistengsiu vieną pridėti, turime ir Tadą Kumeliauską. Mantas viską atmuš, ir jau 3:0. Duok Dieve, kad taip ir būtų…“

Mačą su Kinija „Twinsbet“ arenoje kartu su maždaug 2,5 tūkst. žiūrovų stebėjo ir JAV gyvenanti Lietuvos ledo ritulio legenda Darius Kasparaitis. Buvęs ilgametis NHL gynėjas į tėvynę grįžo specialiai dėl šių pirmenybių ir tautiečių kovą aikštėje sekė įsitaisęs greta kitų praeities šalies sporto įžymybių: Šarūno Marčiulionio bei Edgaro Jankausko.

Primename, kad pirmas tris pergales turnyro šeimininkai nuskynė prieš Ispaniją (3:0), Estiją (6:1) ir Nyderlandus (3:2).

Su Ukraina lietuviai išbandė jėgas prieš čempionatą ir tuomet pralaimėjo kontrolinį susitikimą 2:5.

Tik geriausia ekipa kitais metais kils į antrą pagal rangą IA divizioną, o autsaideriai susikeis vietomis su IIA divizioną laimėjusia Kroatija.

Tolesnis Lietuvos rinktinės tvarkaraštis:

gegužės 3 d., 19.30 val. Lietuva – Ukraina