Dvylikametė S. Plytnykaitė – Vilniaus „Impuls“ plaukimo akademijos auklėtinė, o jos trenerio Kęstučio Steponavičiaus teigimu, auklėtinė turi didelį potencialą iškilti dar aukščiau.

S. Plytnykaitė Kaune vykusiose varžybose pagerino net du Lietuvos mergaičių iki 13 metų rekordus. 50 m krūtine distanciją ji įveikė per 34,53 sek. (ankstesnis rekordas priklausė Monikai Račkauskaitei – 34,66 sek.), o dvigubai ilgesnę – 100 m atkarpą Smiltė įveikė per 1 min. 15,42 sek. Tai – 0,12 sek. greičiau negu 2010 metais šį rekordą pasiekusi tituluota R. Meilutytė.

Tai nėra staigmena mums, kurie palaipsniui matėme jos progresą.
Kęstutis Steponavičius

Be to, abu šie rezultatai pranoko net ir vyresnių varžybų dalyvių užfiksuotus laikus. Jaunoji plaukikė šiuo metu yra ne tik greičiausia savo amžiaus grupėje šalyje, bet ir patenka šioje distancijoje tarp 5 greičiausių lietuvių 2019 metų sezone.

Anot talentingos plaukikės trenerio K. Steponavičiaus, Smiltė kovotoja ne tik varžybose, bet ir treniruotėse, turi tvirtą charakterį ir savybes, tinkančias nelengvam sportiniam keliui.

Nors mergaitė talentu išsiskiria iš bendraamžių, plaukimo specialisto džiaugsmas – santūrus: Smiltės amžius toks, kad po mėnesio viskas gali apsiversti aukštyn kojomis, tad klijuoti skambius epitetus prie jos pavardės dar gerokai per anksti.

– Ar Kaune Smiltės pasiektas rezultatas – jums staigmena?, – laidoje „Sportinė forma“ buvo paklaustas K. Steponavičius.

– Ji visada demonstravo gerus rezultatus. Nebuvo taip, kad mes planavome tokį gerą rezultatą būtent Kaune.

Mintis buvo, kad gal kažkada pagerins savo asmeninį rekordą ir pasieks kandidato į sporto meistrus laipsnį. Pavasarį ruošėmės ir žinojome, kad birželio pradžioje turėsime daug varžybų.

Norėjosi, kad tų rezultatų kreivė kiltų natūraliai ir specialiai nesiruošėme 100 m plaukimo krūtine 13-mečių rekordo šturmui.

Tai maloni staigmena, kad tokiose varžybose pavyko pasiekti tokį rezultatą. Prieš tai vyko atviras Vilniaus miesto čempionatas, jame ji iškovojo pirmą vietą plaukdama suaugusiųjų grupėje (!).

Matėsi, kad Smiltės sportinė forma yra puiki ir ji gali pasiekti gerą rezultatą. Vilniaus miesto pirmenybės vyko 25 metrų naujame Fabijoniškių baseine. Jose ji taip pat buvo arti 13-mečių rekordo, pasiekė kandidatės į sporto meistrus laipsnį, tačiau šis laikas užfiksuotas be elektroninės sistemos, tad nebūtų įtrauktas į rekordų sąrašus.

Kaune mūsų tikslas buvo pakartoti Vilniuje pasiektą gerą rezultatą. Kaune „Grand Prix“ plaukimo varžybose dalyvavo daugiau nei 800 dalyvių iš 7-ių šalių.

Pati aplinka motyvavo vaikus pasistengti: „Girstučio“ baseinas, elektronika fiksuojamas rezultatas, konkurencinga atmosfera.

Kalbant apie svarbiausius vaikų startus, orientuojamės į Lietuvos čempionatą. Tiek jaunučių, tiek ir suaugusiųjų, nes Smiltė bei kiti mūsų akademijos vaikai jau jėgas išbandė ir suaugusiųjų pirmenybėse, jų rezultatai viršija šalies čempionato normatyvus.

– Smiltė treniruojasi „Impuls“ sveikatingumo klubo 25 m baseine, ar nėra šiek tiek keista, kad ji pajėgi pasiekti puikų rezultatą ilgame 50 m baseine, nors jame plaukia, ko gero, ypač retai?

– Dar nereikėtų tokio amžiaus vaikų specializuoti, ruošti konkrečioms varžyboms 25 m ar 50 m baseine.

Dauguma tokio amžiaus jaunųjų plaukikų treniruojasi 25 m baseine. Mokomasi palaipsniui. Smagu pasiekti gerą rezultatą tokio ilgio baseine, kuriame vyksta svarbiausios pasaulio varžybos – olimpiada ar planetos pirmenybės, nors ilgame baseine daug praktikos neturime.

Vaikams reikia daug dar išmokti specifinių dalykų: posūkius, startus, „išėjimus“. Kai kuriuos dalykus geriau kartoti 25 metrų baseine.

Neužmirškime, tas pats Danas Rapšys, Lietuvos plaukimo rinktinės lyderis yra panevėžietis, plaukti mokėsi 25 metrų „Žemynos“ mokyklos keturių takelių baseine. Žinoma, dabar jis jau pasaulinio lygio plaukikas, daugiausia laiko praleidžia 50 m baseine.

Bet tokiame amžiuje nėra didelio skirtumo kur vaikai mokosi plaukti, ilgame ar trumpame baseine, nes ugdoma technika, specifiniai plaukimo įgūdžiai.

Kai jau eina kalba apie aukšto meistriškumo rezultatą ir siekiama vietos tarptautinėse varžybose, tada taip, svarbios pratybos ir 50 m baseine, skiriasi treniruočių pobūdis, jų intensyvumas.

Žinoma, gerai yra pasitreniruoti prieš svarbiausius startus ilgame baseine, bet tai dabar nėra būtina siekiant aukštų rezultatų.

– S. Plytnykaitė šiuo metu yra ne tik greičiausia savo amžiaus grupėje, bet ir patenka tarp 5 greičiausių lietuvių, plaukiančių šias distancijas 2019 metų sezone. Akivaizdu, tai – neeilinis talentas šalies plaukimo bendruomenėje.

– Jos potencialas matėsi visada. Vaikų pažintis su plaukimu prasideda nuo žaidimų baseine, tik vėliau užsiėmimai primena įprastas treniruotes. Bet visose varžybose, kuriose Smiltė startuodavo, demonstravo jos sportui tinkamą „kovinį“ charakterį, nusiteikimą, susikaupimą.

Per treniruotes kartais net nereikėdavo papildomų patarimų, ji supranta, kas yra plaukimas.

Tas rezultatas – tendencingas, tai – ne vienerių varžybų sėkmė. Pagerinus Rūtos Meilutytės rezultatą kilo tam tikras ažiotažas.

Smiltė varžybose dalyvauja ne pirmus metus, ji varžosi ir su vyresnėmis merginomis, kovo mėnesį pateko į Lietuvos suaugusiųjų čempionato finalą, plaukė kartu su geriausiomis šalies plaukikėmis. Klaipėdoje šią savaitę varžysis kartu su Agne Šeleikaite, Kotryna Teterevkova. Bus smagu, kartu Smiltei – ir garbė plaukti su tokiomis pajėgiomis oponentėmis.

Tai nėra staigmena mums, kurie palaipsniui matėme jos progresą. Aišku, norisi, kad ta kylanti kreivė išlaikytų tendenciją, kuo toliau, tuo konkurencija bus didesnė ir dabar ieškome, kad Smiltei startų metu netrūktų konkurencijos.

Kitą vertus, tai toks amžius, kai per mėnesį gali pasikeisti lyderiai. Turime ir savo komandoje tokių narių, kurie per trumpą laiką padaro įspūdingą šuolį.

Po metų, kitų vaikai pradeda sparčiai augti, keičiasi jų kūnai, kinta rezultatai, technika. Kai kurie su tuo sugeba puikiai susitvarkyti ir tai išnaudoja siekdami rezultatų.

Smiltė Plytinikaitė, Kęstutis Steponavičius, Rūta Meilutytė / Foto: inkagency.lt, DELFI, Fotodiena

– Minėjote, kad „su vaikais reikia pradėti dirbti anksti, iš pradžių motyvaciją išlaiko žaidimai, o vėliau – medaliai“. Ar pačiai Smiltei patinka varžytis, laimėti, siekti aukštų rezultatų?

– Smiltė – maksimalistė, jai patinka aukšti rezultatai bei, kaip ir visiems vaikams, patinka laimėti. Žinoma, pasitaiko visko, būna ir pralaimėjimų, tai natūralu.

Ji – kovotoja, demonstruoja geruosius bruožus, kovoja ne tik varžybose, bet ir treniruotėse. Dėl to tie rezultatai tokie aukšti.

– Kokie artimiausi Smiltės planai? Kas numatyta antroje metų pusėje?

– Vasarą planas paprastas – Smiltė nori kuo daugiau laiko praleisti prie ežerų, kol tokie orai, ji tą ir daro. Bandome susikaupti ir pasiruošti paskutinėms varžyboms Klaipėdoje. Po jų – poilsis. Mūsų atveju gerai tai, kad bet kada galime pradėti sezoną, bet kada ir užbaigti – baseinas veikia visus metus: „Impuls“ turi puikias sąlygas ruoštis ir treniruotis visus metus.

Paprastai sezoną pradedame anksti, rugpjūčio pradžioje ar antroje jo pusėje. Stengiamės, kad vaikai bent mėnesį pailsėtų nuo baseino.

Tada grįžta į sportą ir po truputį keliame krūvį ar treniruočių kokybę bei ruošiamės svarbiausiems startams. Jie paprastai numatyti lapkričio mėnesį. Iki tol laiko ruošiamės, o lapkritį laukia vienas svarbiausių startų Breste (Baltarusija), kur vyksta labai konkurencingos varžybos, galima sakyti, vaikų mini Europos čempionatas. Atvyksta stipriausios Lenkijos, Ukrainos komandos, dalyvauja pajėgūs baltarusiai.

Jau pernai Smiltė iš ten negrįžo tuščiomis, iškovojo ir aukso, ir sidabro, ir bronzos medalius. Jau galima įžvelgti Smiltės potencialą ir tarptautinėse varžybose.

Vėliau prieš Kalėdas laukia Lietuvos čempionatas ir su juo užbaigiame metų ciklą. Po vaikų žiemos atostogų pradedame ruoštis pavasario startams.

– Smiltė baseine – ne naujokė, treniruojasi nuo pirmos klasės?

– Bijau pameluoti, bet nuo penkerių ar šešerių metų pradėjo mokytis plaukti. Iš pradžių visi užsiėmimai – žaidimo forma. Metus įkalbinėjau, kad pereitų mergaitė į rimtesnį lygį, kad teisingai dėtų rankas, bet pagrindinė jos motyvacija atsirado pradėjus dalyvauti varžybose.

Tai ją labiausiai žavi šiame sporte – varžytis ir rodyti savo sugebėjimus baseine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)